Чех се опасява, че Арсенал ще повтори съдбата на Юнайтед


Н. Гавазов

Чех се опасява, че Арсенал ще повтори съдбата на Юнайтед

Вратарят на Арсенал Петр Чех се опасява, че клубът, лишавайки се от стабилността, която Арсен Венгер осигуряваше, ще се сблъска със сътресения, пред които се изправи Манчестър Юнайтед.

Съгласно информация от различни източници, най-големи шансове да наследи Венгер на мениджърското кормило има Микел Артета, който през последните две години е асистент на мениджъра на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола.

Който и обаче да стане следващ мениджър на Арсенал, той няма да има този кредит на доверие, на който се радваше Арсен. Тези мисли безпокоят Чех и го навеждат на мисълта, че отборът ще бъде разтърсен по подобие на Юнайтед след заминаването на Сър Алекс през 2013 година. Напомняме, че оттогава "червените дяволи" смениха трима мениджъра, но нито един не успя да спечели Висшата лига на Англия.

"Една от най-сложните задачи във футбола е дадеш стабилност. Особено трудно е това за мениджърите. Когато се намираш в клуб, където без прекъсване се труди един и същи мениджър, всеки свиква с методите му на работа, дори новите футболисти, идвайки в отбора, много бързо се нагаждат. Това е така, защото виждат как работят останалите играчи.

Но все по-рядко се случва треньор да остане дълго време в даден клуб.  А това води до проблеми. Например, може да погледнете Манчестър Юнайтед след заминаването на Сър Фъргюсън. Когато при тях отиде Луис ван Гаал, всички си мислехме, че това е мениджър за дългосрочна перспектива, но когато той не се оказа успешен и не оправда очакванията, смениха го след две години работа.

Нормално е. Новият мениджър ще дойде тук и ще открие, че отборът се намира в добро положение и ще му стане ясно, че от него се искат успехи. Това ще предопредели колко дълго той ще остане", заяви Чех.

По-рано футболният експерт Гари Невил изказа опасения, че Арсенал няма план за действие при така развилата се ситуация: "Та, каква е целта на Арсенал? Какви са техните амбиции? Способно ли е ръководството да инвестира за спечелване на Лигата? Това са много важни неща, но на мен ми се струва, че на "Емирейтс" не си задават тези въпроси".

  Сподели
674