Салах - Играч на годината според RFA


Н. Гавазов

Салах - Играч на годината според RFA

Най-престижната индивидуална награда в английския футбол - Играч на годината според версията на Асоциацията на професионалните футболисти (RFA) - бе дадена на нападателя на Ливърпул Мохамед Салах.

През миналото лято мърсисайдският клуб обнови своя трансферен рекорд, заплащайки на Рома за Салах около 37 милиона паунда. Тази инвестиция се оказа повече от успешна и Мохамед, когото Юрген Клоп премести в линията на нападението, успя да вкара 41 гола.

Към дадения момент 25-годишният египтянин оглавява голмайсторската надпревара във Висшата лига на Англия с 31 попадения. Салах има огромен принос в това Ливърпул да се намира в топ 4 и да се класира за полуфиналите на Шампионска лига, където ще се сблъска с бившия си тим Рома. Статистиката показва, че от всички играчи в състава на Ливърпул Мохамед е отправил най-много удари (132), най-голямо количество преодолени противници (76), най-много създадени шансове (57), най-много голове (31) и най-много асистенции (6).

В крайна сметка Салах, който вкара поредния си гол в мача с УБА в събота, напълно заслужено успя да изпревари в борбата за званието Играч на годината футболистите на шампиона Манчестър Сити Кевин де Брюйне, Давид Силва и Лерой Сане, а също така Давид де Хеа от Манчестър Юнайтед и нападателя на Тотнъм Хари Кейн.

"Това е голяма чест. Упорито се трудих и много се радвам за тази награда. Надявам се, че няма да бъда последният египтяни, който я печели. Много се гордея, аз упорито се трудих заради това", заяви Салах.

Званието млад Играч на годината по версията на RFA отиде при крилото на Сити Лерой Сане. 22-годишният немец вкара 13 гола в 45 мача за "гражданите" с отчитане на всички съревнования, спечелвайки със своя отбор Купата на Лигата и титлата на Висшата лига на Англия.

Освен Сане, за наградата претендираха съотборниците Едерсон и Рахим Стърлинг, Хари Кейн от Тотнъм, Маркус Рашфорд от Манчестър Юнайтед и Райън  Сесеньон от Фулъм.

  Сподели
392