Арсенал може да започне следващия сезон на 26 юли


Н. Гавазов

Арсенал може да започне следващия сезон на 26 юли

Ако Арсенал провали края на сегашната си кампания, тогава колективът на Арсен Венгер може да започне следващия си сезон необичайно рано - още на 26 юли. Както е известно, абсолютен приоритет за "артилеристите" до края на сезона е Лига Европа, където в полуфиналите лондончани ще се изправят срещу много тежък съперник в лицето на Атлетико.

Съсредоточавайки се върху Лига Европа, Венгер пусна ситуацията във Висшата лига на самотек. Особено слабо се представя отборът при своите гостувания, губейки всичките си мачове навън през тази календарна година.

Сега Арсенал заема шесто място в класирането на Висшата лига, но изпреварвайки Бърнли, с който играят на 5 май, само с две точки. Така над хората на Венгер надвисна опасността да завършат сезона едва на седма позиция.

Тук вече става интересно. Ако Арсенал не успее да спечели Лига Европа, а във Висшата лига завърши на седмо място, а също така Саутхемптън не успее да спечели Купата на Англия, лондончани ще започнат следващата си кампания в Лига Европа още на 26 юли.

Според програмата на УЕФА, 2-ят квалификационен кръг на Лига Европа е назначен за 26 юли, което е само 11 дни след края на Мондиал 2018, където ще играят голяма част от основните футболисти на Арсенал с изключение на Аарън Рамзи и Пиер-Емерик Обамеянг.

Толкова ранен старт със сигурност ще наруши предсезонните планове на лондончани, който в края на юни ще участва в турнир в Сингапур, заедно с Атлетико и ПСЖ. Естествено, такъв сценарий е много нежелателен за Арсенал и лично за Венгер, чието бъдеще все още е под въпрос.

Напомняме, че Арсенал навлиза в много тежък период. На 22 април отборът посреща Уест Хем в мач от Висшата лига, а на 26 април ще посрещне Атлетико в първи мач от полуфиналите на Лига Европа. Само след три дни лондончани ще пътуват до "Олд Трафорд" на гости на Манчестър Юнайтед, а отново след три дни е визитата в испанската столица. 72 часа след мача с Атлетико, хората на Венгер ще домакинстват на Бърнли,  най-вероятно в решаващ мач за шестата позиция във Висшата лига.

  Сподели
191