В националните отбори на Англия влизат представители на малцинствата


Н. Гавазов

В националните отбори на Англия влизат представители на малцинствата

Футболната асоциация на Англия (ФА) взе решение за назначаването треньори-представители на етническите малцинства във всички национални отбори на страната. Още през януари ФА утвърди свой вариант на "правилото Рууни", според което при назначаването на специалисти в националните гарнитури ще се разглежда поне един кандидат от етническите малцинства - чернокож, азиатец или друг представител на етническите малцинства.

Сега ФА има намерение да ускори процеса с въвеждането на това правило. Източник твърди, че представители на ФА вече са се срещнали с наставника на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт относно възможността за включване в неговия треньорски щаб на представител на етническите малцинства преди Мондиал 2018. Гарет не харесва тази идея, но е принуден да се съобрази със своя работодател. Все пак специалистът се опитва да изкопчи назначаването на такъв специалист след Световното в Русия.

Подобни промени очакват и националните отбори на Англия във всички възрасти, включително и женските тимове.

"Правилото Рууни" отначало се появи в НФЛ. То задължава клубовете да имат в треньорските си щабове поне един представител на етническите малцинства.

 

  Сподели
196