Бербатов - плеймейкър или нападател?


П. Пенков

Бербатов - плеймейкър или нападател?

Както знаете в края на изминалият сезон в Премиершип феновете на Манчестър Юнайтед "лепнаха" прякор на Димитър Бербатов - "Berbaflop" (б.а. от англ. flop - провал). Прякорът е показателен за общия консенсус между феновете - Бербатов не успя да докаже качествата си и да "плати" с тях за парите, които дадоха "червените дяволи" за до притежават в състава си. След като завърши втория си сезон в клуба, се появиха слухове, че Сър Алекс е решил да продаде нападателя си. Дали Бербатов заслужава прякора си? Трябва ли той да се раздели с Манчестър Юнайтед за може да се развива? И най-важното, от сега нататък може ли да предложи нещо по-добро на Юнайтед?

Dimitar Berbatov of Manchester United celebrates scoring his team's second goal during the Barclays Premier League match between Bolton Wanderers and Manchester United at the Reebok Stadium on March 27, 2010 in Bolton, England.

На първият въпрос трудно бихме намерили отговор. Станахме свидетели на брилятни изпълнение на Бербо през изминалия сезон, но му липсваше последователност, когато тима най-много се нуждаше от безпорните му качества. Статистиката на Бербатов в Манчестър Юнайтед е доста интересна и показателна. Като цяло той е успял да отбележи общо 26 гола в 86 мача. Разпределението е следното: 64 мача (11 влязъл като резерва), вкарал е 21 гола плюс 4 гола в 15 европейски двубоя. Статистиката не изглежда прекрасна, но не е толкова зле. Бербатов се представя дойстойно в Премиершип. Мнозина го сравняват с Бербатов, който играеше с фланелката на Тотнъм? По време на престоя си в "шпорите" той е отбелязал 27 гола в 70 срещи (6, в които е бил резерва) и 12 гола в 16 изяви в Купата на УЕФА(настоящата Лига Европа). По отношение на асистенциите, той е направил общо 14 голови асистенции за Юнайтед и 22 за клуба от Северен Лондон.

Dimitar Berbatov of Tottenham celebrates his opening goal during the Barclays Premier League match between Tottenham Hotspur and Manchester United at White Hart Lane on February 02, 2008 in London, England.

Статистиката говори само за себе си, неговото представяне в Юнайтед е сходно с това в Тотнъм. При "Шпорите" той играеше главната роля, като беше острието на атаката им и освен това останалите в състава се съобразяваха с него. След като пристинга в Юнайтед много от специалистите го обвиняваха, че забява останалите играчи, когато е с топката. Феновете на Манчестър трябва да знаят, че Бербо не е голова машина, което е голяма тяхна заблуда. Той има 15 отбелязани гола, 15 асистенции, което повече отговаря на плеймейкър, отколкото на типичен нападател.

Dimitar Berbatov of Manchester United makes a spectacular effort on goal during the Barclays Premier League match between Manchester United and Bolton Wanderers at Old Trafford on October 17, 2009 in Manchester, England.

Той притежава отличен чувство за пас и един един от най-добрите в света, които могат да контролират топката толкова добре. Той е доста добър с краката си, но и притежава качеството да разчита атаката доста добре. Някога е правил грешки в завършващия удар, но все пак той не е Рууни, Торес или Вия. Неговия муден и мързелив стил на игра е също така основна цел на критикуващите го, но понякога това носи радост на феновете на Юнайтед, когато видиш, че Бербатов успява да преодолее няколко противникови играчи само с едно движение.

Може би причината за слабото представяне на Бербатов се крие в това, че всички иска от него той да бележи по 20-25 гола на сезон. Според някои негово чувство за идеалния пас трябва да се използва в помощ на Уейн Рууни и Майкъл Оуен, а не да очакват от Бербатов да отбелязва. През миналият сезон той пое именно тази роля и може би това е причината, поради която се бореше със себе си, когато играеше като единствен нападател в атаката на тима.

Wayne Rooney, Dimitar Berbatov and Michael Owen of Manchester United launch the Betfair Goal Challenge as part of Betfair's new partnership with Manchester United at Old Trafford on August 14 2009 in Manchester, England.

Време ли е Бербатов да си тръгне от Юнайтед? Мисля, че ако Сър Алекс Фъргюсън предприема риска да използва по най-добрия начин качествата му , то Бербатов ще бъде огромно предимство за отбора. Бербатов - плеймейкъра е Бербатов, който трябва да видим през следващия сезон, който може да отбележи 15 попадения и да отбележи още 10-15 в самия процес на игра. Техническо погледнато това не го ли прави голмайстор с 25-30 гола?

  Сподели
355