Ливърпул избързал с покупката на Ван Дайк, опасявайки се от конкуренцията на Сити


Н. Гавазов

Ливърпул избързал с покупката на Ван Дайк, опасявайки се от конкуренцията на Сити

Ливърпул бил принуден да побърза и да надплати за трансфера на Върджил ван Дайк от Саутхемптън, опасявайки се от повишения интерес към защитника от страна на Манчестър Сити. По-рано през декември някои английски издания съобщиха, че Ван Дайк е станал цел номер едно за "гражданите" през зимния трансферен прозорец.

Шансът да се присъедини към колектива на Хосеп Гуардиола изглеждаше много привлекателен в очите на 26-годишния холандец, тъй като Върджил щеше да получи прекрасни финансови условия на "Етихад", не много голяма конкуренция за позицията централен защитник и възможност да стане шампион на Висшата лига още през този сезон.

Всичко това сериозно стреснало мърсисайдци, че могат да изпуснат Ван Дайк, което принудило клубната управа да реагира незабавно, предлагайки 75 милиона паунда на Саутхемптън и седмична заплата на играча в размер на 180 000 паунда. Нещо повече, в сряда Ливърпул изпратил със самолет своя делегация в Борнемут, за да може Върджил да премине медицински прегледи и да бъдат изгладени всички формалности около сделката.

Впрочем, едва ли изборът на Ван Дайк в полза на Ливърпул е бил толкова труден, независимо от привлекателността на Сити като опция за продължаване на кариерата. Известно е, че през лятото холандският национал отчаяно се опитваше да премине в мърсисайдския клуб, но тогава Саутхемптън отказа да води преговори. В голяма степен нежеланието на "светците" за общуване с "червените" бе свързана с опита на Ливърпул да договори Ван Дайк зад гърба на клуба му. Тогава Саутхемптън даже заплаши своите колеги от "Анфийлд" с жалба до Висшата лига. В последствие обаче отношенията между двата клуба бяха възстановени, като тук много голяма е заслугата на президента на Fenway Sports Group Майк Гордън. Веднага след това Ливърпул е започнал работа около прехода на Върджил - предполага се, че това е станало в началото на декември, като целта е всички формалности да бъдат завършени много преди януари, което почти се случи.

На практика Ливърпул плати 15 милиона паунда повече от сумата, която бе готов да похарчи за играча през лятото. Мениджмънтът на клуба от "Анфийлд" обаче никак не съжалява за похарчените пари, защото е убедено, че холандецът ще помогне на тима в Купата на Англия и Шампионска лига.

 

  Сподели
204