BBC: Половината фенове на Висшата лига гледат нелегално


И. Ангелов

BBC: Половината фенове на Висшата лига гледат нелегално

Според скорошно проучване на BBC голям процент от гледащите английската Висша лига използват нелегални източници в интернет (т.нар. стрийминг услуги), за да доставят мачове в домовете си. Изследването се е провело чрез запитване на 1000 фена, от които близо половината споделили, че гледат нелегално в интернет футболен мач поне веднъж месечно. Малко под 1/3 от феновете са споделили, че нямат представа дали са гледали нелегално мачове от Висшата лига от неоторизиран източник.

Наскоро ФА си издейства съдебна заповед, благодарение на която може да налага затваряне на цели сървъри, а не да иска спирането на отделни уебстраници в интернет. Същевременно, Sky и BT Sport заплащат на годишна база сумата от около 5 милиарда лири за излъчването на Висшата лига. Споделя се, че по последни данни спортните канали на острова са принудени да намалят ценовите си предложения за спорт, като предлагат различни бонуси.

Директорът на Федерацията срещу кражбата на авторски права Киерън Шарп, бе цитиран:

"Хората трябва да знаят, че това вече не е сива зона. Факт е, черно на бяло. Ако гледаш съдържание безплатно, каквото е спорта, телевизията и филмите, за което обикновено ти трябва някакъв абонамент, или да отидеш на кино, или да купиш ДВД, това е незаконно. Както се казва, ако нещо изглежда прекалено добре, за да е истина, вероятно е така."

  Сподели
269