Ще свикнат ли в Ливърпул със студът, който сковава Анфийлд?


.

Ще свикнат ли в Ливърпул със студът, който сковава Анфийлд?

След като оставихме конспиративните планове на феновете на Юнайтед за срещата Ливърпул - Челси настрана, съвсем резонно бихме си задали следващия въпрос: „А сега накъде отива Ливърпул? Какви са перспeктивите пред един от най-популярните клубове не само в Англия, но и в целия свят?". Въпросът, който си задаваме идва в края на един провален сезон където някъде до около средата на кампанията все още имаше специалисти, които предполагаха, че кризата е временна и хората на Бенитес ще излязат от нея, и отново ще бъдат страшилището което познаваме. След това постепенно нещата започнаха да стават от ясни по ясни, че колапса в който е изпаднал клубът покрай река Мърси е наистина сериозен. Дори и най-верните привърженици на „черените" осъзнаха, че отборът е достигнал повратна историческа точка и се намира на кръстопът.

Независимо дали става дума за некомпетентност или необмислена арогантност, в момента виждаме едно сериозно изоставане на Ливърпул от останалите големи клубове като Манчестър Юнайтед, Арсенал, Тотнъм, Челси и Манчестър Сити, които преустроиха своите стадиони и се адаптираха много бързо към високите стандарти, за да отговорят на изискванията на своите фенове. Ливърпул? - запалянковците чуха до сега само разбити обещания. Докато останалите чрез приходните потоци и собствениците си можаха да отговорят успешно на високите изисквания на съвременния футбол, то при „червените", феновете се „лекуват" с един продукт от края на 70-те години, като „докторите" казват много и правят малко от това което обещават.

Сагата около сградата на „Новия Анфийлд" продължава вече трета година - още от 2007 -ма когато новите собственици Хикс и Джилет обещаха да го построят и с това си обещание поеха клуба. Това се превърна и в най-голямото им противоречие, а е от съществено значение строителството да започне колкото се може по-рано, ако искат възстановяването на старата слава на Ливърпул..... ако изобщо го искат. Защото как да се получат нещата, когато финансовата структура в клуба не работи изобщо. А след като тя не работи как мениджъра да разполага с пари за да пребори конкуренцията на трансферния пазар. Нека не си правим илюзията, че в момента нещата биха се получили без пари - отдавна годишната заплата на футболистите не е 75 000 паунда. А когато нямаш пари за играчи, как да победиш конкуренцията за Топ 4?

Къде е спасението? Този път то не е изобщо в ръцете на самите давещи се. На „мърсисайдци" е нужен нов собственик, от много голям калибър, който да дойде с големите пари, за да построи нов стадион, да стабилизира управлението и да инвестира в играчи. Това няма да стане бързо обаче. Дори и това лято клубът да бъде продаден и да дойдат парите, те не могат да спрат спираловидното пропадане, така, че аз виждам нищо друго освен по-нататъшно влошаване на нещата.

В момента Ливърпул рискува да загуби своя мениджър, както и някои от най-добрите си звезди, деморализирани от каквото си щете - от ранното отпадане от Шампионската лига, от седмото място в първенството ( добре, че ФА направи отбора най-вероятно служебен участник в Лига Европа - друго голямо унижение), от отпадането от полуфинала на Лига Европа, както и неучастие догодина в най-престижния европейски клубен турнир. Макар, че никой не е незаменим, всичко това ще направи нещата много трудни за новия собственик, а трябва да се действа с голяма бързина, защото нещата могат да станат и непоправими.

Честно казано не виждам изобщо оптимизъм и перспектива. Клубът не е печелил титла вече 20 години. Никога не е побеждавал във Висшата лига. Феновете на Ливърпул се хвалят с пет европейски титли и говорят, че отборът им е най-успешният английски клуб в Европа, да, но сега той е изправен пред една унизителна реалност да не бъде сред най-добрите европейски отбори за дълъг период от време.

Не виждам причина Юнайтед, Челси и Арсенал да отстъпят от това което са. В същото време мислите ли, че Тотнъм няма да инвестират през лятото в играчи за Шампионската лига, както и да се опитат да запазят своята позиция, която вече завоюваха? А Сити дали ще стоят със скръстени ръце? Напротив - амбициозните планове на арабските собственици мисля, че ще се реализират през следващия сезон и те ще бъдат по-активни в стремежа си да направят от „гражданите" клуб с голямо вътрешно и европейско значение, а всичко това ще бъде за сметка на Ливърпул, за чиито привърженици ще си остане само мечтата за Шампионската лига.

Най-добре е феновете на „червените" да свикват с мрачната картина на продължителният студ, който се очаква да скове „Анфийлд", което за тях може да е все още илюзия, но според мен ще се превърне в постоянна реалност.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
232