Шампионска лига: Факти и цифри от груповата фаза


.

Шампионска лига: Факти и цифри от груповата фаза

В навечерието на жребия за осминафиналите на Шампионската лига, в статистическия обзор на груповата фаза на най-престижния клубен турнир на Стария континент влязоха най-добрите постижения на Бордо,най-слабите - на Дебрецен и Апоел, хеттрика на Майкъл Оуен. И някои други интересни факти. От Futbol TV ги предоставяме на Вашето внимание:

Най-много точки : 16 Бордо

Шампионът на Франция постигна пет победи и завърши наравно в една среща в шестия кръг. Такъв резултат преди е постиган 12 пъти. Преди подобно постижение достигна Манчестър Юнайтед през сезон 2007/08. Изобщо не са губили точки през различните години четири клуба: Барселона 2002/03, Спартак 1995/96, ПСЖ 1994/95 иМилан 1992/93, който единствен от четирите отбора се добра до финала.

Минимум точки: 0 Макаби и Дебрецен

Двата отбора станаха деветия и десетия отбор в историята на Лигата, които завършват без спечелена точка. За съжаление там е записано името и на нашия Левски през 2006/07. Останалите „герои" са Динамо Киев 2007/08, Рапид Виена 2005/06, Андерлехт 2004/05, Байер Леверкузен 2002/03 (през втория групов етап), Спартак Москва 2002/03, Фенербахче 2001/02 и Кошице 1997/98.

Максимум допуснати голове :19 Дебрецен

Шампионът на Унгария, който е с най-слаби показатели от всички участници в тазгодишното издание на турнира, повтори антирекорда на Динамо Киев 2007/08 и Ференцварош 1995/96.


Минимум пропуснати голове: 2 Бордо

Най-много вкарани голове: Реал Мадрид

Голмайстор: 6 Роналдо (Реал Мадрид)

Голови подавания : 4 Фабиано (Севиля), Томаш Нецид (ЦСКА Москва), Варгас (Фиорентина), Вендел (Бордо)

С най-много засади: 14 Индзаги (Милан)

Максимум нарушения на един играч: 29 Диего (Ювентус)

Максимум удари към вратата: 31 Форлан (Атлетико Мадрид) 16 в очертанията и 15 извън вратата.

Максимално владене на топката: 69 % Барселона

Действащият носител на трофея показа най-добър процент на владеене на топката. Втори е Ливърпул с 59%, който отпадна от следващия етап. От участниците с най-малък процент - 46 % се оказа победителят в група Е Фиорентина. „Скуадра виола" след Реал са втори по резултатност- 14 гола и втори след Бордо по набрани точки - 15!!

Максимум поредни победи: 5 Фиорентина и Бордо.

На 15 септември в първия кръг Бордо завършиха наравно като гост на ювентус и след това спечелиха всичките си срещи до края, Фиорентина пък на 16 септември загуби гостуването си на Лион и постигна също само победи до края.

От малко към голямо:

1 Синан Болат стана първият вратар в историята на Шампионската лига, който вкара гол с игра. Вратарят на Стандарт се отличи с удар с глава в края на драматичен мач против Алкмар. Ден по-рано Бут от Байерн вкара гол на Ювентус, но от дузпа. Това е първият случай до сега, когато в рамките на един кръг двама вратари отбелязват гол.

2 Толкова хеттрика бяха постигнати. Те са дело на Майкъл Оуен от Юнайтед в среща срещу Волфсбург и Графите от същия клуб в среща срещу ЦСКА Москва.

2.48 Това е цифрата на средно отбелязаните голове в една среща. В миналия сезон цифрата бе 2.57

3 футболисти на Ливърпул получиха жълти картони, правейки от „мърсисайдци" най-дисциплинирания отбор на груповата фаза.

4 Толкова са отборите, които преминаха цедката от предварителния етап за участие в групите, а след това успяха да излязат и от груповата фаза: Арсенал, Лион, Щутгарт и Олимпиакос. А гръцкия отбор е единственият, който започна от третия кръг и достигна до 1/8 финалите

4 Олимпиакос е най-нерезултатния отбор от класиралите се за плейофите,огорчавайки съперниците си само 4 пъти. Рекорда е обаче на Виляреал, които през сезон 2005/06 зае първо място в група D, вкарвайки само три гола!

5 С хеттрика на Оуен, Юнайтед настигна Барселона по отбелязани подобни подвизи на футболисти. Сега и двата отбора имат по пет хеттрика в Шампионската лига.

7 Толкова останаха за следващия етап от осемте поставени отбора при жребия от първата кошница. Ливърпул отпадна за следващия етап, а останалите седем фаворита са: Барселона, Юнайтед, Челси, Арсенал,Милан, Севиля и Байерн.

8 толкова страни са представени на 1/8 финалите: Англия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Португалия, Русия и Франция

11 пъти Юнайтед и Барселона са ставали победители в групите - както никой друг до сега. По десет имат Милан и Реал

13 пъти подред Реал Мадрид достига до плейофите. Арсенал, Челси и Лион по седем пъти, а Барселона и Интер - шест.

45 Кристиано Роналдо средно на всеки 45 минути вкарваше по един гол. Португалецът игра всичко на всичко в три мача, но пък вкара шест гола и стана най-добър голмайстор на турнира.

51 Толкова гола бяха вкарани в последните 15 минути на мачовете. Вторият резултатен перод бе между 61 и 75 минута, в който футболистите се отличиха 36 пъти.

66 това са головете на сметката на Раул Гонсалес, вкарани на основния етап в Шампионската лига

100 За нападателя на Динамо Киев Шевченко, мачът в шестия кръг срещу Барселона стана № 100 в Шампионската лига. Престижният „Клуб 100" очаква в следващия кръг вратарят на Реал Мадрид Касияс,който има 99 срещи в турнира.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
282