Само Англия с пълен комплект отбори в групите на ШЛ и ЛЕ


Т. Михайлов

Само Англия с пълен комплект отбори в групите на ШЛ и ЛЕ

След изиграването на плейофите в Шампионската лига и Лига Европа единствената страна, която не загуби нито един отбор по пътя на пресявките към турнирите остана Англия. Родината на футбола е представлявана от 8 тима като въпреки опасенията, че участниците от Острова в Лига Европа, с изключение на Тотнъм, са доста неопитни се получи така, че в групите ще играе дори тим от Чемпиъншип – Бирмингам. Тоталното превъзходство на Висшата лига затврдиха още Стоук, Фулъм, Тотнъм и Арсенал, разправяйки се в по-голямата си част с лекота, със съперниците си. Тепърва победи по европейските терени ще трупат страшилищата Манчестър Юнайтед, Челси и новобогаташите Манчестър Сити. На този етап Англия има коефициент от 3,875 за новия сезон и от 73,035 за последните 5 години.

Малко неочаквано, втората страна в класирането Испания изгуби по пътя си един от най-стабилните си отбори  - Севиля, но все пак има още 6 тима, които да трупат точки за иберийската държава. Освен това големите фаворити за спечелване на Шампионската лига са именно двата колоса Реал Мадрид и Барселона. Германия също изгуби един представител - Майнц 05. Италианското Калчо сякаш продължава да затъва като след срамната елиминация на Палермо се стигна до краха на Рома срещу Слован Братислава. Лацио и Удинезе ще защитават честта на Серия А в Лига Европа, а Интер, Милан и Наполи в Шампионската лига. Предвид тежката група, в която попаднаха южняците изглежда, че само миланските колоси имат потенциал за нещо повече през този сезон.

Истински провал обаче регистрират други 4 държави. За пръв път от доста време Шотландия, България, Сърбия и Норвегия няма да имат нито един представител в групите. За щастие след промените в правилата тези държави не могат да изгубят едно място в турнирите, тъй като с 3 участника са само Малта, Сан Марино, а с един е Лихтенщайн. България събра срамният коефициент 1.500 за сезона и с общ сбор 14,250 дели 27-ото място със Сърбия. След нас има голяма разлика в точките и едва ли ще изпаднем по-надолу, тъй като само две страни имат останали представители – Ейре и Словения. Доволни от досегашното развитие на европейските турнири могат да са в Белгия, Румъния и Австрия, които ще имат стабилно присъствие поне през есента.

  Сподели
213