Родната Първа лига на Мондиал 18


В. Мухарски

Родната Първа лига на Мондиал 18

За пореден път България няма да участва на Световно първенство. За последно "трикольорите" бяха на шампионата във Франция през 1998 година. И ето ни 20 години по-късно, а "лъвовете" не са помирисвали Мондиал. Добрата новина за феновете на футбола у нас е, че за пореден път на Световно първенство ще има представители от родната Първа лига. Така както е в последно време.

През 2002 година на Мондиала в Япония и Южна Корея - България не успя да се класира. Нашите бяха разбити от Чехия в решаващия мач от квалификациите. Все пак това Световно не мина без представител на "А" група. Тогава това бе Макдоналд Мукаси. Миналият през Локо София и ЦСКА изигра едно полувреме за родината му ЮАР, но тимът отпадна още в груповата фаза.

Четири години след това бе шампионатът в Германия. Отборът на Сърбия и Черна гора имаше в състава си вратаря Оливер Ковачевич, който по това време носи екипа на ЦСКА. Той обаче остава резерва, а титуляр бе Драгослав Йеврич, който пази и в трите мача, които са загубени от нашите съседи.

Последваха две Световни, в които представителят на "А" група бе пазилият за ЦСКА и Славия - Райс М'Боли. Французинът с алжирски корени може би е най-добре представилия се футболист от родния шампионат.

Сега всички погледи са насочени към Русия, където България не е на шампионата, но все пак родният елит ще има свои представители. Те са двама, но можеха да са трима. Стивън Езе от Локомотив Пловдив отпадна от разширения състав на Нигерия и за жалост няма да има възможност дори да седне на резервна скамейка по време на Мондиал 18. Ето обаче кои ще представляват българската Първа лига:

Яцек Горалски. Един от най-добрите играчи на шампиона на нашата страна Лудогорец. Сега той ще защитава цветовете на родната си Полша. В България той направи над 20 мача за първенство с екипа на разградчани, като е с основен принос за спечелването на 7-мата поредна титла. Освен това Горалски има и 7 участия за Лудогорец в европейските клубни турнири.

Холмар Ейолфсон. Един от водещите футболисти на Левски в последния сезон. Той ще направи всичко по силите си да се представи добре и с екипа на Исландия. Холмар е един от малкото играчи, за които не спират да постъпват запитвания и дори оферти в администрацията на "Герена". При добро негово представяне в Русия, почти сигурно ще се стигне до негов трансфер.

  Сподели
692