ФИФА разглежда нов формат за Световното през 2026 година


Н. Гавазов

ФИФА разглежда нов формат за Световното през 2026 година

ФИФА обмисля вариант с 12 групи с по четири отбора за следващото Световно първенство, отколкото към варианта с 16 групи от по три отбора, съобщава The Guardian, позовавайки се на свои източници.

Напомняме, че Световното първенство по футбол през 2026 година ще се проведе в Мексико, САЩ и Канада и ще бъде първото в историята с 48 отбора. Първоначалните плановете на ФИФА са те да бъдат разделени в 16 групи по три, но според The Guardian, в Катар, където се провежда настоящото Световно първенство, вече са проведени разговори за смяна на формата. Те са инициирани от организаторите на турнира, които се притесняват, че при три отбора ще има лишени от интрига срещи в последния кръг на груповата фаза или такива, в които два отбора правят уговорка за равенство с висок резултат, за да продължат напред. Освен това, ако отборите са по четири в група, това ще доведе до изиграването на повече мачове и респективно по-големи приходи от продажбата на билети.

Друг плюс е, че при 12 групи осемте най-силни трети отбора ще могат да се класират за елиминационната фаза, което означава, че дори и при две загуби в първите два мача всеки отбор ще има поне теоретичен шанс да продължи напред.

Ако предложеният вариант с 12 групи се приеме, на следващото световно първенство ще се изиграят 104 мача - с 40 повече от тези в Катар тази година. При вариант с 16 групи ще се проведат 80 мача.

Напомняме, че по-рано стана известно, че ФИФА обмисля въвеждане на дузпи за определяне на победителя при равенство в мач от груповата фаза.

 Решение по тези казуси ще бъдат взети през 2023 година.

  Сподели
265