Франция - Исландия: Нервна нощ очаква домакините


Н. Гавазов

Франция - Исландия: Нервна нощ очаква домакините

Франция - Исландия
Стадион: "Стад дьо Франс", Сен Дени
Дата: 03.07.2016г.
Час: 22:00
Съдия: Бьорн Кайперс (Холандия)

Последният двубой от четвъртфиналите на Евро 2016 ще противопостави един срещу друг отборите на Франция и Исландия. За мнозина това е среща с предизвестен край, с ясен фаворит и още по-ясен аутсайдер. Но дали няма да станем свидетели на библейския разказ в съвременния му вариант? Или на приказката за Лестър, но на международно ниво?

Спомнете си само, колко малко бяха тези, които вярваха на Лестър в началото на година, а как преди два месеца "лисиците" смаяха света на футбола. Отборът на Клаудио Раниери, без гръмки имена в своя състав, остави зад себе си английските грандове, предизвиквайки истински хаос в клубния футбол.

Абсолютният дебютант на големи турнири Исландия също предизвика не по-малък хаос, излизайки от групата си и отстранявайки Англия в осминафиналите на турнира.

"Мисля, че бих искал всичко да завърши както при Лестър. Те използваха своите силни страни, ние също се опитваме да използваме своите силни страни", заяви треньорът на "ледените момчета" Хеймир Халгримсон.

Дали след седмица няма отново да си спомним думите на най-известния зъболекар в света, за да си обясним някои неща?

Още повече, че до момента Франция не е толкова убедителна, както се вижда в очите на местните фенове и въпреки статистиката от три победи в последните четири мача. "Сините" имаха известна доза късмет да завършат първи в своята група, благодарение на късен гол срещу Румъния и две още по-късни попадения срещу Албания, дошли след груба грешка на треньорския щаб на "планинските соколи". В осминафиналите пък Антоан Гризман спаси Франция срещу отбор, който имаше три дни по-малко за почивка и който надигра французите през първото полувреме.

Що се отнася до Исландия, колективът от островната държава завърши втори в квартета си и англичаните се радваха, че получават за съперник именно исландците. "Ледените момчета" обаче не само, че дадоха бърз отговор на ранния гол на Англия, но в 18-та минута отново отбелязаха попадение, което се оказа победно и стана основа за написването на най-новата сага в историята на този малък, но храбър народ.

Домакините са без наказаните Адил Рами и Нголо Канте, така че в центъра на защитата ще видим една нова двойка централни защитници, след като се очаква Самуел Умтити да замени играча на Севиля. Впрочем, има вариант и Елакуим Мангала да си партнира с Лоран Кошчелни, но по-реалистично изглежда бившият футболист да заеме място в центъра на отбраната. Канте пък ще бъде заменен от Йохан Кабай и ще е интересно да видим, в каква степен играчът на Кристъл Палас ще се справи с диригентските функции.

Кошчелни и Жиру са на картон от това да не играят в полуфинала.

Що се отнася до Исландия, тук няма контузени или наказани, което предполага, че Ларс Лагербек ще започне мача със същите 11, с които започна срещу Англия. Девет футболисти - Арнасон, Барнасон, Гудмудсон, Гунарсон, Халдорсон, Саеварсон, Ситгорсон, Сигурдсон и Скуласон - са на картон от това да не играят в полуфиналите. Но едва ли този факт ще повлияе върху избора на състава в сблъсъка с Франция.

- В последните два мача между Франция и Исландия бяха вкарани 10 гола.

- Франция е без загуба в последните си 16 мача на големи турнири, играни на родна земя, като победите са 14.

- Франция е отправила с 44 удара повече от Исландия на Евро 2016, но е вкарала същото количество голове, както островитяните.

- Исландия е един от двата отбора на Евро 2016, които са вкарали гол във всеки един мач от турнира.

- Във всичките 4 мача на исландците на Евро 2016 имаше голове и на двата отбора. Голмайсторите за Исландия за 6 1овека: Барнсаон, Гилфи Сигурдсон, Бьодварсон, Траустасон, Рагнар Сигурдсон и Ситгорсон.

- Исландия е с най-малко притежание на топката на Евро 2016 - 29.7%.

- Нито един от последните 16 мача на "Стад дьо Франс" не завърши наравно.

- Гризман вкара 3 от последните 4 гола на Франция, но нападателят никога не се е разписвал на "Стад дьо Франс".


Разбира се, Франция е категоричен фаворит в този мач и това се вижда от коефициентите на букмейкърите. Впрочем, няма нужда да поглеждаме към коефициентите, тъй като срещу домакините застават играчи със скромна кариера и постижения. На всичкото отгоре "ледените момчета" за първи път ще попаднат във враждебна обстановка, в която трибуните ще са срещу тях.

От друга страна ирландците в продължение на 45 минути показаха как трябва да се играе срещу суперзвезди, а съдейки по новините от лагера на Исландия, островитяните се готвят да направят същото, но в продължение на 90 минути.

Именно поради това предполагаме, че Франция е изправена пред една дълга нервна нощ, в която хората на Дидие Дешан ще трябва да положат максимални усилия, за да пречупят "ледените момчета".

Прогноза: Франция - Исландия 2:1


Последни 5 изиграни срещи:

Франция:

04 юни Франция - Шотландия 3:0 (Приятелска среща)
10 юни Франция - Румъния 2:1 (Евро 2016, Група А)
15 юни Франция - Албания 2:0 (Евро 2016, Група А)
19 юни Швейцария - Франция 0:0 (Евро 2016, Група А)
26 юни Франция - Ирландия 2:1 (Евро 2016, 1/8-финал)

Исландия:

06 юни Исландия - Лихтенщайн 4:0 (Приятелска среща)
14 юни Португалия - Исландия 1:1 (Евро 2016, Група F)
18 юни Исландия - Унгария 1:1 (Евро 2016, Група F)
22 юни Исландия - Австрия 2:1 (Евро 2016, Група F)
27 юни Англия - Исландия 1:2 (Евро 2016, 1/8-финал)


Досегашни срещи:

Франция - Исландия

11 срещи
8 победи за Франция
3 равенства
0 победи за Исландия
Голова Разлика: 30:8 за Франция

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
120