Представяме: Германия срещу Дружина Полска и зелено-бялата армия


Н. Гавазов

Представяме: Германия срещу Дружина Полска и зелено-бялата армия

Главното футболно събитие за тази година е Европейското първенство във Франция. Всички почитатели на този велик спорт очакват с голямо нетърпение началото на празника, а също така и кой ще спечели последния мач от турнира. Според последни данни, с най-големи шансове за триумф са домакините, следвани от Германия и Испания. FUTBOL TV, верен на традицията, ще направи опит да даде своята оценка на всеки един участник от Евро 2016.

 

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Любопитното е, че "зелено-бялата армия" е участвала на три Световни първенства, но нито един път не е играла на континентален турнир. Това е една от причината да се говори за класирането на националният отбор на Северна Ирландия на Евро 2016 като сензация. Другата е, че този тим бе в 5-та урна при жребия и с минимални шансове за успех според букмейкърите. Вече говорихме за новия формат на турнира и за това, че даде шанс за участие и на някои по-малки отбори. Но в интерес на истината, хората на Майкъл О'Нийл щяха да се класират и при старата формула. Британците спечелиха групата си, събирайки 21 точки и оставяйки зад себе си Румъния, Унгария, Финландия, Фарьорските острови и Гърция.

Северна Ирландия е отбор, пропагандиращ традиционния британски стил. Дълго подаване, центриране и много борба. Това е цялата философия, върху която се гради играта на тима. Общо взето може да кажем, че липсата на майсторство се компенсира от силния характер. Другото е, че О'Нийл е треньор, който обича да сменя постройката. Традиционната е 4-1-4-1, която в хода на мача се сменя на 4-2-3-1. А бдителни журналисти забелязаха, че на последните тренировки се тренира 3-5-2.

Другото интересно около този тим е свързано с неговия треньор. Ръководството на местната федерация не се смути от вероизповеданието на специалиста и така О'Нийл се оказа първият наставник на националния отбор, който е католик. Може би тази подробност ще учуди някои почитатели на футбола, но е факт, че въпросът с вероизповеданието все още е важен за тази част на Европа.

Прогноза: Северна Ирландия е с най-лош рейтинг от всичките 24 участника на турнира във Франция. Букмейкърите оценяват шансовете на тима за спечелване на Евро 2016 с коефициент 351.00. Но преди да бъде извършено това чудо, ще трябва да се постигне друго не по-малко чудо, а именно излизане от група, в която са Германия, Полша и Украйна.

 

 

ПОЛША

Поляците попаднаха в лесна квалификационна група. Като изключим Германия, другите отбори бяха Ирландия, Шотландия, Грузия и Гибралтар. Все по-слаби съперници или от чергата на "дружина Полска". Ключова точка стана домашната победа над световния шампион. Две контраатаки доведоха до два гола, докато немците не реализираха поне пет чисти положения за гол (на първо четене). Равенствата с ирландците и шотландците намалиха темпото на поляците, но Гибралтар и Грузия помогнаха на дружината на Адам Навалка да подобри настроението си. Поляците си гарантираха участие на финалите едва в последния мач, у дома срещу Ирландия - като цяло, напълно заслужено. Самият факт, че Полша вкара повече голове от Германия в квалификациите е красноречив.

"Дружина Полска" е интересен отбор. Първо, Навалка обича да използва различни схеми на игра: 4-2-3-1, 4-1-3-2 и традиционната 4-4-2. Второ, специалистът обича ротациите и често подменя играчите в последния момент, с което изненадва съперниците. Не бива да ни учудва, ако треньорът каже на някоя пресконференция, че ще постави Милик в средата на терена, а в мача да видим този футболист в атака, а на негово място Мачински. Трето, като цяло отборът е скромен, но във всяка една линия има изявен лидер, който компенсира някои недостатъци и дава нужното качество.

Прогноза: Поляците, след Германия, изглеждат като отбор, който има най-големи шансове да продължи в плейофите. Ако предположим, че световните шампиони са си "запазили" първото място, то конкуренти на поляците са Украйна и Северна Ирландия - тимове без гръмки имена. В този смисъл Полша изглежда много по-значително, остава само треньорският щаб да намери вярната формула срещу всеки един съперник, а играчите да не платят данък на собствената си егоцентричност и самолюбие.

 

 

УКРАЙНА

Украинците бяха смятан за един от фаворитите в квалификационната си група, но нещата не се развиха по план. Хората на Михаил Фоменко претърпяха изненадваща загуба от Словакия у дома си още в първия кръг. Докато "жълто-сините" идваха на себе си от шока, словаците щамповаха победа след победа и победоносно крачеха към Франция. Да, Словакия започна да буксува на финала, но Украйна не успя да с възползва от това и в крайна сметка завърши на трето място, което изпрати тима в кошмара на плейофите. Кошмар, защото украинците никога досега не бяха преодолявали този етап на квалификациите. Този път обаче хората на Фоменко демонстрираха добър футбол срещу Словения и постигнаха победа с 2:0 у дома и равенство 1:1 като гост, което ги изпрати на финалите във Франция.

Като цяло, Украйна малко се промени от Евро 2012. Главното оръжие е предишното - фланговата мощ на Андрей Ярмоленко и Евгений Коноплянка. Фоменко е треньор от старата школа, който в своята работа акцентира върху надеждността на отбраната. Като следствие, отборът играе изключително с един нападател и не винаги има атакуващ полузащитник. В центъра на терена има един чист опорен халф и двама играчи, които освен отбранителна работа, се опитват да помагат и на нападателите. Що се отнася до схемата на игра, тя е 4-5-1, като в атака се преминава към 4-3-3.

Като цяло, Фоменко е изградил боеспособен състав, но има еди проблем - треньорът няма план Б и при никакви обстоятелства не излиза от начертаните рамки.

Прогноза: Украйна е в трудна група, но отборът има шансове да излезе от нея. Ясно е, че трудно може да бъде спряна Германия. Но може да бъде победена Северна Ирландия. А с Полша ше бъде истинска битка. Очевидно е, че всичко ще се реши в този мач. Атакуващият стил на поляците подхожда на играта в отбрана и контраатака на Украйна, а това означава много непредвидим мач, истинско титаничен сблъсък и украшение за груповата фаза на Евро 2016.

 

 

ГЕРМАНИЯ


Бундестимът пристига на Европейското първенство като световен шампион и според букмейкърите основен фаворит за спечелване на турнира. Не е изключено немците да повторят пътя на златното поколение на Зинедин Зидан, но е напълно възможно да станем свидетели на тотален провал на немската машина. FUTBOL TV не изключва подобен вариант, който може би ще се стори изненадващ на почитателите на футбола, но аргументите за това предположение са основателни.

След победния Мондиал 2014 Йоахим Льов стана още по-голям егоцентрик. Ако по-рано неговите решения се разбираха само от него, сега Йоги се загуби в мислите си и включи на задна скорост. Успехът от последния голям турнир осигуряват голям картбланш за треньора и му гарантират неприкосновеност, но бъдете сигурни, че при провал във Франция той ще бъде разкъсан от медиите.

Треньорът няколко пъти каза, че мисли в перспектива, но взе със себе си Лукаш Подолски и Бастиан Швайнщайгер. По всичко изглежда, че това е заради атмосферата в съблекалнята, защото и двамата рядко ще стават от пейката. Ако това е така - добре. Но, по този начин бяха загубени две места в заявката, а за кратък турнир, какъвто е Европейското, това може да е фатално.

Преходът към игра с трима защитници също се провали и треньорът се върна към източниците, но крайните защитници с нищо не подобриха играта си до момента. Травмата на Ройс окончателно разби съмнителната концепция, която Йоги налагаше през последните години.

Гьотце и Шюрле рязко отстъпиха, което означава, че немците няма да минат толкова леко без нападатели и на Льов ще му се наложи да използва класиката Марио Гомес, което е съмнително начинание.

Германия има още един способ да спечели титлата - да реши всички проблеми в хода на турнира, както се случи на Мондиал 2014 и в квалификациите (немците до последно отстъпвахана Полша лидерството). Но дали този път няма да ударят на камък?

Прогноза: Много хора ще си зададат въпроса, защо сме толкова критични към световния шампион и едва ли не го отписваме от сметките? Не, никой не отписва Германия от сметките, напротив, за нас този национален отбор е един от фаворитите на турнира, просто се опитваме да понамалим еуфорията около Бундестима, показвайки проблемите, които той изпитва. Германия си остава класен тим, с отлични изпълнителни и с голяма конкуренция в почти всички места. Нашите предположения са, че отборът ще завърши първи в групата си и все пак ще попадне в четворката на най-силните на турнира, а след това каквото стане.

 

  Сподели
206