Невероятните постижения на претендентите


П. Пенков

Невероятните постижения на претендентите

Само няколко часа преди официалната церомния в Цюрих, на която ще бъде определен носителя на Златната топка за 2014 година, Futbol-TV цели да ви запознае с невероятните постижения на претендентите за трофея - тези на Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Мануел Нойер. Взехме решението да ви представим всички факти около трите номинирани и това което те са постигнали в периода преди гласуването (30-31 ноември 2014г.) с цел да ви покажем кой сред тях е най-достоен, чрез чистата статистика. Въпреки това, важни са и думите и на Фатих Терим, който веднъж заяви: "Статистиките са като късите поли - не разкриват нищо".

71 - Меси изравни рекорда на Раул в Шампионска лига за най-много отбелязани попадения в турнира, като това се случи на 5 ноември, когато аржентинецът отбеляза 2 гола при победата над Аякс в Холандия. Малко по-късно звездата на Барселона изпрати рекорда на Раул в историята, отбелязвайки хеттрик срещу АПОЕЛ Никозия.

54 - Това е броят на головете, който Кристиано Роналдо успя да отблежи само в 60 срещи на клубно и национално равнище.

34 - След като отбеляза 8 попадения по време на елиминационната фаза в Шампионска лига през сезона 2013-14, Роналдо вече притежава рекорда за най-много голове, който играч е успявал да отбележи в тази част от надпреварата.

22 - Толкова хеттрици е отбелязал португалецът в Ла Лига, изравнявайки се по този показател с легенди като Телмо Зара и Алфредо Ди Стефано, като това се случи на 5 октомври, когато Кристиано отбеляза поредните три гола при срещу Атлетик Билбао.

21 - На 23 март тази година Меси отбеляза хеттрик при победата на Барселона с 4:3 над Реал Мадрид, превръщайки се в най-добрия голмайстор в Ел Класико с невероятното постижение от 24 гола, с 3 повече от друга аржентинска легенда като Ди Стефано.

21 - Толкова голови асистенции записа Меси във всички турнири преди периода за гласуване, постижение, което е с три повече от Роналдо. 

17 - Кристиано разби рекорда на Меси в Шампионска лига за най-много голове отбелязани по време на един сезон (14), отбелязвайки цели 17 попадения по време невероятното представяне на Реал Мадрид в Шампионска лига през миналия сезон.

17 - Същото число португалецът постигна и в първите 10 кръга на настоящия сезон в Примера дивисион - поредния рекорд за Роналдо. Постижението му е още по-голямо, след като 29-годишния футболисти пропусна една от тези срещи.

15 - Благодарение на неговия гол при победата над Копенхаген на 10 декември 2013 година, Роналдо счупи рекорда за най-много попадения отбелязани от един играчи в Шампионска лига в периода на една календарна година.

12 - Е числото на асистенциите, които Меси е успявал да регистира само в Ел Класико, като последната от тях беше през месец март, когато той асистира на Иниеста за първото попадение срещу Реал.

10 - Толкова от последните 54 голове на Роналдо са били от дузпи, което е цели 19%. По този показтел Меси има 4% процента по-малко изпълнени наказателни удари.

9 - Толкова чисти мрежи успя да постигне Мануел Нойер преди периода за гласуване за Златната топка.

9 - Благодарение на голът си срещу Ейбар на 22 ноември 2014 година, Роналдо се превърна в първия футболист в Ла ЛИга, който е успявал да отбележи гол срещу всеки отбор, срещу който се е изправял.

8 - Цели 8 пъти Лионел Меси се класира в челната тройка, от която бива определен носителят на Златната топка.

7 - Седем поредни пъти Роналдо и Меси са фигурирали в Най-добрият отбор на ФИФА, в периода от 2007г. насам.

5 - CR7 и LM10 се превърнаха в първите отбелязали по 25 попадния в 5 поредни сезона в испанското първенство.

4 - Само толкова голове допусна Мануел Нойер в собствената си врата на по време на вторите полувреме на двубоите на Байерн Мюнхен през сезон 2013-14 в Бундеслигата, което си е рекорд.

3 - Толкова пъти Роналдо е бил награждаван от Испанската футболна асоциация за Най-добър гол, най-добър нападател и най-добър играч в края на миналия сезон, нещо което не е било постигано от нито един играч в историята на Примера.

3 - Три медала спечели Нойер през 2014 година, печелейки с Байерн Мюнехен в Бундеслигата и в Купата на Германия, както и триумфа с Маншафта през месец юли в Бразилия.

3 - Роналдо изравни рекорда на Меси за три спечелени Златни обувки, поделяйки последната си награда с съотборника на Меси - Луис Суарес. Португалецът и бившия играч на Ливърпул отбелязаха по 31 попадения през сезон 2013-14.

2 - Само два гола допусна Нойер в срещите на "Алианц Арена" през настощия сезон в Бундеслигата - също рекорд за вратарят на Байерн.

- Отбелязаният требъл на Меси през месе март срещу Реал Мадрид, превърна аржентинеца в първия играч реализирайки два хеттрика в Ел Класико. Десятката на Барселона също е първият играч отбелязал повече от три пъти срещу отбор воден от мениджъра Карло Анчелоти.

1 - Нойер беше награден със Златните ръкавици, след като беше избран за най-добър вратар на Световното първенство.

1 - Нойер е първият вратар, който фигурира сред триото за Златната топка, след като последно това стори Буфон през 2006 година.

  Сподели
269