Девет мача и четири месеца - кому е нужно?


Н. Гавазов

Девет мача и четири месеца - кому е нужно?

Девет мача на ниво национален отбор и четири месеца без футбол. ФИФА изхвърли Луис Суарес не само от Световното първенство, но и от Ливърпул, лишавайки го от достъп до всякаква футболна активност. А само преди седмица уругвайският нападател влезе в световния медиен обмен с една обикновена човешка постъпка. Която разчувства такива като мен, но накара други да не прибързват с изводите. Колко бързо се променят нещата в това динамично време! В едно обаче се оказахме прави - действията на Луис Суарес се намират извън всякаква човешка логика.

Впрочем, постъпката на уругваеца в мача с Италия е разбираема, но не и оправдана... Той се опита да провокира играч на съперника, надявайки се, че съдията няма да види ухапването, а само ответната реакция на Киелини... след падането на защитника, Суарес рухна на земята и започна да се държи за челюстта, манипулирайки ситуацията, намеквайки, че трябва да бъде отсъден наказателен удар за удар с лакът. Познавайки репутацията на Суарес, реферът не се подведе и подмина случващото се... Сега Луис ще има на разположение четири месеца, за да участва в различни кулинарни предавания в качеството си на експерт.

Разбира се, на зверството трябва да се отговори подобаващо. Особено, ако е рецидив. Суарес отново премина всякакви граници. Футболът е игра с крака, при която понякога има потърпевши и ставаме свидетели на нещастни случаи, но никъде в правилата не е казано, че може да се държиш като животно. Още повече, че става дума за голям спортен форум, който е наблюдаван от милиони подрастващи, чиято ценностна система тепърва се изгражда. Но нека оставим моралният аспект на въпроса и разсъжденията, дали в някой детски отбор ще се появи канибал или вампир. По-добре ще е да се съсредоточим върху две много по-важни неща:

- наказанието е силен удар по Ливърпул, който няма никаква вина за ситуацията;

- какво да правим с тези, които чупят крака, създават условия съперникът да не играе футбол с месеци и манипулират резултатите, симулирайки. Пресният пример е с нападателя Фред. А какво да правим с футболистите, които участват в договорени мачове?

Решението на ФИФА ни заставя да помислим за адекватността на наказанията в спорта по принцип. Четири месеца без право да посещаваш футболните стадиони? Военна полиция изкарва Суарес от хотела (искрено се надявам това да е свързано със сигурността на играча, а не с лов на вещици)? ФИФА не се ли престара? В крайна сметка, каква е логиката при определяне размера на наказанието на Суарес? Интересно, защо не бе наказан за 15 мача и два месеца, или за 3 мача и осем месеца?

Ако сме доволни от това наказание, защо не започнем да наказваме всички подред. Два мача наказание за Фред достатъчни ли са? Не, пет е по-добре, защото Хърватия отпадна именно заради симулацията на южноамериканеца. А какво още прави Пепе във футбола? На фона на Суарес португалецът си е чист престъпник. А Диего Коща трябва да бъде изхвърлен до Нова година. Съдиите в мача Мексико - Камерун пък не трябва да работят четири месеца. Какво да кажем за актьорите от прочутата испанска школа? А виртуоза Ашли Йънг? Нима поведението на Леман и Бузака е по-достойно? Нека не се връщаме още по-назад, във времената на Вини Джоунс и Джентиле.

Простъпката на Сурес е първа на международни ниво и тези четири месеца трябваше да бъдат като изпитателен срок. Ако отново ухапе - наказанието се увеличава. Сега Ливърпул или Барселона трябва да играят без своя футболист! Когато Луис получаваше наказания в Англия или Холандия, той не игра само за клуба си, но бе на разположение на националния си отбор. Къде е логиката да не се дава на Суарес възможност да участва в мачовете на Ливърпул, след като винаги досега наказанията за простъпките на даден играч са имали сила само в отбора, за който играе.

Наистина, causa perduta е ако тръгнем да търсим логика в действията на откъсналите се от футбола чиновници във ФИФА. Няма да разсъждаваме над това, къде са истинските бандити и къде се вихри корупция, включително отнемаща човешки живот, но ФИФА лишава футбола от една от главните му звезди. Дали не е за да ни бъде отвлечено вниманието от истинските проблеми или за да се покаже за пореден път, че всичко е позволено на чиновниците от компрометиралата се организация? Господа, ние това вече го видяхме с избора на Катар за домакин на Мондиал 2022, благодарим ви. А сега ще върнете ли Суарес в клубния футбол?

 

  Сподели
230