Стъкленият холандец


Н. Гавазов

Стъкленият холандец

Срещата от третия кръг на груповата фаза на Световното първенство по футбол между Чили и Холандия премина под диктовката на южноамериканците, а завърши с победа на европейците. Няма нужда да търсим логиката в случилото се и да задаваме излишни въпроси. Отговорът е един и много прост - в състава на "оранжевите" има футболист, който навремето бе зачеркнат от Реал Мадрид като чуплив и неперспективен.

Всички въпроси около снощния мач бяха снети от "чупливия" Робен. Във втората добавена минута играчът на Байерн Мюнхен се промъкна през половината терен, като АУАКС фиксира маршрута на движение на Делай и с точност до сантиметри изчисли подаването, пращайки коженото кълбо именно в онази една-единствена точка, където Мемфис можеше да срещне топката. Четирима съперника бяха елиминирани при тези действия на "неперспективния" Робен, а Холандия записа третата си поредна победа на този Мондиал.

Няма нужда да използване възклицания, прилагателни и други изразни средства, за да подчертаем стореното от Робен. Някак си ни стана навик да очакваме от него подобно нещо - било в Байерн Мюнхен, било в холандския национален отбор. Достатъчно е само да си спомним финалния гол в мача с Испания, когато Серхио Рамос подтичваше като ученичка зад "стъкления" холандец.

Любителите на спринта също могат да се заинтригуват от тази ситуация, тъй като Робен направи пробива си с впечатляващата скорост от 37 км/час - наистина фантастично. Още по-впечатляващо е, че зад гърба на "чупливия" Ариен имаше 80 минути игра срещу световния шампион. Излишно е да обясняваме колко ценен е този футболист за Холандия.

През 2001 година Луис ван Гаал взе 17-годишния Робен със себе си в Аржентина на Световното първенство в категорията U-20. Ариен се оказа най-младият футболист на този турнир. През 2009 година когато Реал Мадрид обяви Робен за продажба, Луис приюти своя сънародник. Оттогава "стъкления" неизменно прогресира, а в Реал може би си скубят косите от недалновидния ход на испанските мениджъри.

Няма никакво съмнение, че зрелият вече играч оценява по достойнство ролята на Ван Гаал в своята кариера, което пък е обяснение за това, че крилото е най-големият съюзник на Луис в националния отбор. Трябва ли да се сменя постройката, да се задава темпото или да е охлаждат главите (както например след мача с Испания): насреща е Робен.

Впрочем, яркото начало на Световното няма как да дезориентира холандският футболист: той се намира в Бразилия не просто да излезе от групата с отбра си. Преди четири години Холандия имаше пълното право да стъпи на световния връх, но Робен в решаващия момент не успя очи в очи да преодолее вратаря на испанците. По-късно Ариен ще признае, че този спомен ще го измъчва цял живот.

А Робен умее да си връща дълговете и това е добре известно на почитателите на немския футбол и по-специално на Байерн Мюнхен. Финалът в Шампионска лига през 2012 година от мнозина експерти се смята за лично поражение на Робен: той не вкара дузпа срещу Челси. Година по-късно холандецът отговори с гол и асистенция в лондонския финал в Шампионска лига срещу Борусия Дортмунд.

Дойде ли ред да бъдат върнати южноафриканските дългове? От това, което виждаме досега в "стъкления" холандец - успешен дрибъл, изострящи подавания, удари по вратата, спечелени нарушения - да! Поради това малко учудващо изгежда изказването на Сколари, че не е искал Чили за съперник на осминафиналите. Е, желанието на наставника на "селесао" може да се осъществи на 13 юли. Все пак 64 години са достатъчно дълъг период от време, за да бъде забравена някогашната болка.

 

  Сподели
196