Обичан и мразен или просто герой на днешния ден


Н. Гавазов

Обичан и мразен или просто герой на днешния ден

Най-добрият футболист на английския сезон излекува травмата си, вкара два гола и буквално уби Англия. Някъде в медиите на Острова писаха, че това е удар в зъбите. Впрочем, англичаните имат право да пишат каквото си пожелаят, още повече, че само това им остава, след като вчера стана ясно, че "Трите лъва" ще се приберат в родината си - с подвити опашки или удар в зъбите.

Има ли някакво значение как?

Относно Луис Суарес, там всичко отдавна е ясно. Ако Световното запазва в енциклопедия изключителността на своите герои, то уругваецът направи заявка за снимка в самия център на книгата още преди четири години. На сегашния турнир обаче Суарес се приближава към това да попадне на обложката на новото издание.

В легендарния четвъртфинален мач с Гана за части от секундата бяха изобразени двете страни на нападателя на уругвайския национален отбор - ситуация, около която през следващите четири години се градеше образа на Суарес. Спирайки с ръка летящата към вратата топка, Луис направи това, което всеки би направил, приемайки победата за висша ценност. След тази постъпка футболният свят се раздели на две - обичащ и мразещ Суарес.

Да обичаш и едновременно с това да мразиш - това е отношението към гения на уругваеца, който пък в Бразилия се готви да даде дължимото на целия свят, а това е лоша новина за противниците на "урусите".

Сега е много забавно да си спомним за думите на Рой Ходжсън преди мача, че Суарес е топ футболист от Висшата лига и нищо повече. Или приказките на анализатора на ВВС Фил Невил, който се усъмни в готовността на нападателя да излезе срещу Англия и да направи голям мач. Англичанинът дори извади толкова много аргументи против готовността на Суарес за голям двубой, че без да иска създаде истинска истерия около образа на уругваеца.

Луис живее зад пределите на нашата логика.

Уейн Рууни работи цял мач, дори англичаните твърдят, че нападателят на Юнайтед е превъзхождал Суарес по отношение на статистическото КПД. Разликата обаче се крие в системата на оценка. Рууни излезе на терена, за да работи: той не се възползва от две отлични възможности, постигна своето едва от третия път, а в същото време Суарес пърхаше като пеперуда и жилеше като оса. При всяка възможност. Безпощадно. Английските фенове, глухи в началото от появата на уругваеца, с ужас отвориха уста - по-голяма част от тези фенове се наситиха от гения на Суарес през сезона, а сега трябваше да изтърпят най-голямото разочарование точно по време на летния си отпуск.

"Това не е мъст, но в Англия говореха за моята травма, а думите на треньора ме ядосаха".

Националният отбор на Уругвай ще трябва да довърши започнатото възстановяване и да се класира за плейофите, където Суарес ще продължи своето емоционално шествие по страниците на световната енциклопедия. Италия? Някой от двата големи ще отпадне, Луис обаче ще остане. Каква ли ще е снимката на обложката на новото издание? Отговорът е в първия гол на Суарес и последвалата трогателна сцена - уругваецът целенасочено се затича към пейката, където седеше Валтер Ферейра (болният от рак физиотерапевт на Уругвай, който за 15 дни чрез кинезитерапия излекува травмата на Суарес, но забави своето лечение), прегърна своя спасител и с пръст посочи човека, който има най-голяма заслуга за възстановяването му от травмата

Не станахме ли свидетели на голяма човечност от страна на нашия герой?! Човечност, без която не се пише за легендите?

"Ако не беше той, аз сега нямаше да съм тук. Извинете ме, преизпълнен съм с емоции", съобщи Суарес пред камерата си на смартфона в съблекалнята след мача.

Да обичаш и едновременно с това да мразиш - това е отношението към гения на уругваеца.

Последно: вие все още ли вярвате, че Суарес е лош човек?

 

  Сподели
312