Дайте ни футбол, а не цирк. Някои мисли след мача на откриването


Н. Гавазов

Дайте ни футбол, а не цирк. Някои мисли след мача на откриването

"Вместо да се оплаква от съдията, треньорът на хърватите следва да си провери дупките в тактиката", тези думи на Тиаго Силва са безцеремонен и нагъл опит от страна на капитана на домакините на Световното първенство да замажат огромния гаф, който сътвори един японски арбитър, откровено не допускайки да станем свидетели на първата сензация на и без това изпълнения със скандали Мондиал.

Единственият аргумент в полза на хърватите преди срещата бе това, че мачовете на откриването винаги протичат много трудно - върху играчите лежи огромна отговорност и някои от тях прегарят още преди сблъсък. Но снощният двубой се превърна в изключение, защото и двата отбора демонстрираха открит и атакуващ футбол.

Това, което видяхме снощи на терена на "Арена Коринтиас" обаче ни кара, или поне трябва да накара букмейкърите да коригират коефициентите си относно шансовете на Бразилия да спечели световната титла. Защо? Защото Хърватия в организацията на играта постави много въпроси, на които Бразилия не успя да отговори с нищо. До 70-та минута играта се движеше в руслото на по-опасни положения пред вратата на домакините.

Европейците излязоха напред много бързо, но това не бива да ни учудва, защото дотогава гостите организираха две много опасни атаки. Трябва да отбележим слабата игра на централните полузащитници Густаво и Паулиньо, които изпаднаха от мача още в първата минута. Не, двамата не бяха изморени, а просто не успяха да бъдат равностойни на креативните Ракитич и Модрич, които бяха много бързо дори без топка.

Що се отнася до тактиката на бразилците, ако сравним футбола с училище, то Силва трябва да се върне в първи клас и няколко пъти да го повтори. Знам, че почитателите на бразилския футбол и на неуважавания лично от мен медиен балон и стоящ далеч от понятията чест Неймар, няма да се съгласят с моите мисли, но истината е, че Сколари, меко казано, предприе много рискован ход с използването на двама високо разположени крайни защитници. Защото всички видяха, че Марсело и Дани Алвеш не успяваха да покриват своите флангове в отбрана. Това не е толкова страшно, но връщането в първи клас е заради това, че тази тактика не се прилага при игра с един опорен полузащитник. Поне не се прави от елитните европейски клубни отбори и от треньорите, проявяващи уважение към себе си и към науката наречена Футбол. Силва може да говори всичко, особено щом има наивници, но истината е, че тактиката на Сколари си бе истинска авантюра. Ако на мястото на Хърватия бе Германия, Италия, Холандия или дори Англия, Бразилия щеше да загуби, защото това нещо вече сме го виждали и европейските отбори се научиха да играят срещу тази тактика.

Хърватия? Двамата централни защитника и централните полузащитници се движиха по целия терен, което доведе до надмощие на хърватите в центъра на терена, а по-специално в по-добра конструктивност, острота, смисленост и мобилност. Нико Ковач не само, че не бе оставил никакви дупки в своята тактика, но така бе подредил отбора си, че на определени етапи бразилците изглеждаха като начинаещи футболисти. С малко повече късмет, хърватите не само, че можеха да спечелят точка, но и да влязат в историята като първия отбор, победил домакините на Световното в мача на откриването.

Съдията? Той спаси Бразилия от истински конфуз.

"С дузпа или без нея, Бразилия щеше да победи. Убеден съм в това и няма да отговарям на хора, които си измислят оправдания. Дали имаше или не дузпа? Ако хърватите имат проблем с това, аз нямам", продължават оправданията на Силва в стил футбол от детската площадка. Проблем обаче имаме ние, любителите на футбола, които не искаме да гледаме изкуствени шампиони и побутвани отбори. Местата, където се гледа цирк и екзотични животни, са на едно друго място. На терена би трябвало да има мъже. Поне така бе едно време.

 

  Сподели
190