Обратно броене: 13. Триста хиляди паунда срещу 2 000 марки


Н. Гавазов

Обратно броене: 13. Триста хиляди паунда срещу 2 000 марки

13 дни преди началото на Световното първенство в Бразилия стана известно, че ръководството на Футболната асоциация на Англия е определила премия от по 350 000 паунда за всеки футболист от "Трите лъва" (малко повече от седмичната заплата на Уейн Рууни), ако тимът спечели първенството. FUTBOL TV се връща назад във времето, за да запознае своите читатели с премиалните на играчите от националния отбор на ФРГ през 1954 година, когато отборът стъпва на световния връх.

По това време Германия няма национално първенство и футболистите са имали статут на аматьори. Поради тази причина не са били предвидени никакви премии за участие на Световни първенства, както и за спечелване на турнира. Било е въпрос на чест да защитаваш цветовете на страната и този манталитет и традиция продължава и в бъдеще - играчите на Бундестима са с едни от най-малките премии през годините на участие във финалите на Световните първенства.

След като Германия изненадващо побеждава унгарците с 3:2 на финала на Мондиал 1954, все пак германските футболни власти решават да наградят своите играчи, които с победата си сплотяват нацията. Чиновниците решили, че всеки един футболист, попаднал в заявката на шампионата ще разчита на 1 000 марки. Всеки един проведен мач в Швейцария е оценен на 200 марки, което означава, че футболистите от титулярния състав могат да разчитат на максимум 2 200 марки. Такива са само двама: Фриц Валтер и Хорст Екел.

Много по-късно всички членовете на националния отбор получават стилни комплекти от значки и златни часовници, които са подарени от ръководството на ФИФА. Президентът на Германия собственоръчно връчва на играчите почетни грамоти, а Министерството на вътрешните работи подарило на всеки от шампионите кожена чанта с надпис.

Бизнесмените се оказали по-щедри. Победителите от Мондиал 1954 получило по един телевизор със сертификат за безплатно обслужване, както и мотопед. Добре позната компания за производство за бира пък предоставила на шампионите по две дузини кутии първокачествена напитка.

Болшинството от играчите умело използвали получените пари: някои от тях създали собствен бизнес, отваряйки малки магазинчета. Авторът на победния гол Хелмут Ран известно време работил като електротехник и търгувал с автомобили втора употреба. Само защитникът Вернер Колмайер постепенно изпаднал в блатото на алкохолизма, от което така и не успял да се измъкне. Той умира месец преди своя 50-годишен юбилей.

 

  Сподели
175