Исландия - Хърватия: Гостите ще направят крачка към Бразилия


Н. Гавазов

Исландия - Хърватия: Гостите ще направят крачка към Бразилия

Исландия - Хърватия
Стадион: "Лаугардалсфьолур", Рейкявик
Дата: 15.11.2013г.
Час: 21:00
Съдия: Педро Проенса (Португалия)

Исландия посреща Хърватия в първи плейофен мач за класиране за финалите на Мондиал 2014 и ще се опита да се превърне в най-малката нация, участвала някога на Световно първенство. От всички тимове в европейските плейофи, единствено националният отбор на Исландия никога не е участвал на големи международни турнири и в този смисъл сегашният прогрес на островитяните може да се разглежда като истинско чудо, ако разбира се не отчетем факта, че наставник на тима е опитният Парс Лагербак, който с Швеция записа пет участия в международни турнири.

Исландия завърши на второ място в своята квалификационна група Е, зад лидера Швейцария, спечелвайки 17 точки в своя актив. Отборът постигна някои много впечатляващи резултати, като победите като гост наАлбания и Словения, но най-вече равенството 4:4 в Швейцария, след като в 54-та минута хората на Лагербак губеха с 1:4. В момента исландците са в серия от пет поредни мача без загуба, което означава, че те влизат в мача с висок морал и увереност в собствените си сили.

Участието на хърватите в световните квалификации може да разделим на два етапа. Първият приключи на 26 март тази година, когато в шест мача хората на Игор Штимац записаха пет победи и равенство като гост на Белгия. Местната преса започна да търси място за базата на своя отбор в Бразилия, а еуфорията бе толкова голяма, че всички забравиха за оставащите до края срещи. Именно в последните си четири мача в групата хърватите спечелиха само една точка, а след финалния кръг наставникът на тима подаде оставка, за да бъде заменен от Нико Ковач.

Добрата новина за исландците е, че няма отсъстващи в състава, така че очакванията са, че треньорът Лагербак ще свика най-доброто под знамената, но най-вероятно ще използва състава, който хвърли срещу Норвегия миналия месец. Лошата новина е, че осем футболисти от домакините са заплашени да не играят в реванша, ако получат картони.

Относно състава на гостите, само левият бек Иван Стринич е недостъпен заради контузия. Предполага се, че Дарио Сърна ще замести играча на Днепър. Кранчар се завръща в състава, но като полузащитник, което предполага, че Нико Ковач ще използва схема 4-2-3-1 с единствен нападател намиращият се в прекрасна форма Марио Манджукич.

Тези два отбора са играли два пъти един срещу друг и това се случи през 2005 година в квалификациите за Мондиал 2006. Изглежда, че оттогава са се променили много неща, но Хърватия си остава един от най-добрите европейски отбори, с много опитни футболисти. Домакините имат добра средна линия, която като лавина превзема чуждото наказателно поле, но в същото време исландците страдат от лоша защита. Най-вероятно именно от това ще се възползват опитните хървати, които в крайна сметка ще спечелят мача след грешка в отбраната на Исландия.

Прогноза за: Исландия - Хърватия 0:1


Последни 5 изиграни срещи:

Исландия:

14 август Исландия - Фарьорски острови 1:0 (Приятелска среща)
06 септември Швейцария - Исландия 4:4 (Квалификация за СП 2014)
10 септември Исландия - Албания 2:1 (Квалификация за СП 2014)
11 октомври Исландия - Кипър 2:0 (Квалификация за СП 2014)
15 октомври Норвегия - Исландия 1:1 (Квалификация за СП 2014)

Хърватия:

14 август Лихтенщайн - Хърватия 2:3 (Приятелска среща)
06 септември Сърбия - Хърватия 1:1 (Квалификация за СП 2014)
10 септември Южна Корея - Хърватия 1:2 (Приятелска среща)
11 октомври Хърватия - Белгия 1:2 (Квалификация за СП 2014)
15 октомври Шотландия - Хърватия 2:0 (Квалификация за СП 2014)


Досегашни срещи:

Исландия - Хърватия

2 срещи
0 победи за Исландия
0 равенства
2 победи за Хърватия
Голова Разлика: 7:1 за Хърватия


Коефициенти от bet365:
Исландия - 4.33
Равен - 3.50
Хърватия - 1.95

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
86