Reuters: Бразилия не спазва сроковете за СП 2014


Н. Гавазов

Reuters: Бразилия не спазва сроковете за СП 2014

Reuters излезе с ексклузивен материал, в който се разкриват проблемите на Бразилия по подготовката на страната за провеждане на Купата на Конфедерациите това лято. Според една от най-авторитетните медии в световен мащаб, южноамериканските домакини на турнира не са готови за провеждането му и ФИФА е напът да направи гигантски компромис, позволявайки състезанието да се състои на незавършени стадиони. FUTBOL TV предоставя на читателите си пълен превод на материала, чрез който Reuters се опитва да удари тревожно звънеца за световната футболна общественост.

Само 3 от 6-те съоръжения са готови за Купата на Конфедерациите.

ФИФА признава, че стадионите не са напълно готови за използване.

От Бразилия се очаква да осигури годни за използване, но незавършени съоръжения.

Повече от половин милион билета вече са продадени за Купата на Конфедерациите, която ще се проведе през юни, но страната-домакин Бразилия трябва да завърши главните стадиони, които ще бъдат използвани за генералната репетиция за СП-2014. В навечерието на още един срок поставен от ФИФА, Бразилия осигурява само 3 от 6-те стадиона за турнира след 2 месеца между 8 държави , който се явява основна проверка за събитието през 2014г. Световната футболна централа изискаше всичко да бъде завършено през миналия декември, но забавянето на строителните работи принуди Организацията да постави нов срок - 15 април. Но, въпреки даденото допълнително време, работата не е завършена.

Градовете Бело Оризонете, Форталеца и Салвадор се включиха в сроковете и осигуриха своите стадиони, докато Расифе ще отвори своят "Арена Пернабуко" в неделя. Един ден след крайния срок! Около 5000 работници се трудят почти денонощно, за да завършат "Гаринча Стейдиъм" монтирайки седалки към бетона и поставяйки дренаж на мястото, на което трябва да се положи тревната настилка. Съоръженето, струващо 500 милиона долара, разположено в центъра на бразилската столица е най-скъпоструващото от всички 12 обекта, които трябва да приемат срещите.

Бразилия ще посрещне Япония в първата среща от Купата на Конфедерациите на 15 юни, първият тест за способността на южно-американската държава да проведе две изключително значими спортни събития: СП през 2014 и Олимпийските игри 2 години по-късно.

Забавянето на строителните дейности и непредвидените разходи, заплашват да се превърнат в пълен провал за Бразилия вместо да ознаменуват присъединяването на страната към световните икономически сили.

Официалните лица от бразилска страна, обаче, продължават да твърдят, че всичко ще бъде отлично. По време на церемонията по откриването на стадион "Фонте Нова" в Салвадор, президентът на страната Дилма Русеф заяви, че Бразилия е безспорен лидер във и извън спорта, задминавайки всички очаквания в организирането на най-значимото футболно събитие.


Маракана

Основният проблем е свързан с легендарният стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, най-голямото съоръжение построено за СП-1950. По първоначални планове, той трябва да приеме финалния мач на 30-ти юни, но все още се намира в 400 млн проект за преустройство. Третият ремонт за последните 12 години.

Теренът е готов, както и голяма част от 78 000 седящи места, но работите свързани с покрива на стадиона продължават, а външните зони за достъп към съоръжението дори не са започнати.

"Маракана" трябваше да е готов през миналия декември, но това беше постоянно отлагано във времето. Последният договорен срок беше 27 април, но домакините се съмняват, че това реално ще се случи дори тогава.

Генералният секретар на ФИФА Жером Валк с неудовлетворение и раздразнение призна в интервю през миналата седмица, че Бразилия няма да завърши своята подготовка навреме.

"Подготовката няма да е завършена 100% за Купата на Конфедерациите", написа той на официалния сайт на ФИФА, предупреждавайки, че подобно нещо няма да бъде толерирано по отношение на подготовката за СП-2014.

"Крайният срок за завършването на всички дейности си остава твърд - декември 2013г. Няма да има никакви компромиси", добави Валк.

Според изискванията на ФИФА всички дейности трябва да бъдат завършени най-късно 6 месеца преди събитието.

Очаквайки 3 милиона зрители да се стекат към 12-те стадиона в 12 бразилски града, като повече от половин милион от тях ще са чужденци, 64-те срещи ще бъдат огромно логистично предизвикателство за страната.

Подготовката за СП в Бразилия беше подлагана на критика много пъти, включително изказването на Жером Валк от миналата година, че "страната се нуждае от ритник в задника". Забавянето в обновяването на летищата и организацията на градския транспорт могат да предизвикат невероятен кошмар за футболните запалянковци. Проектираните подобрения в транспортната инфраструктура, като нови автобусни линии, трамваи и др, няма да бъдат завършени навреме в Бразилия (градът - б.пр.), Форталеза, Манауш, Салвадор и Сао Паоло, се посочва в доклад на държавна агенция извършила финансова проверка на дейностите.

 

Незавършени стадиони

Купата на Конфедерациите ще събере 6-те победителя от континенталните първенства под егидата на ФИФА плюс световния шампион Испания и страната-домакин Бразилия. Тя се смята за най-важния тест преди главното събитие - Световното първенство през 2014г.

Интересът към този турнир е изключително висок и до момента са продадени повече от 546 хил билета, според официалната статистика на ФИФА. По всичко изглежда, че в най-добрия случай срещите ще се проведат на незавършени, но годни за използване стадиони. Основното притеснение е, че стадионите (веднъж отворени) ще бъдат обявени за завършени, без това да е така. Практика, доста често използвана в Бразилия.

Властите на Рио де Жанейро през 2008 година отварят за използване концертна зала и музикален комплекс, като впоследствие дейностите по обекта продължават още 4 години заради "калпаво строителство". "Ендженао Стейдиъм" в Рио, открит за Пан-американските игри през 2007г, беше закрит през миналата година заради опасения, че покривът може да се срути при силни ветрове.

На абсолютно новият "Гремио Арена" в Порто Алегре (невключен в СП-2014), тревната настилка е в толкова лошо състояние, че се наложи отборът домакин да играе срещите си на друго място.

ФИФА изисква всички стадиони да бъдат тествани поне два пъти и желателно във футболни двубои. Първият тест на "Маракана" ще се състои на 27 април, когато членовете на Организационния комитет на СП Бебето и Роналдо ще проведат приятелска среща, в закрити врати. Най-големият тест ще бъде на 2 юни, две седмици преди Купата на Конфедерациите, когато Бразилия ще посрещне Англия в приятелски мач.

Бразилия загуби ценно време, обсъждайки 2 години кои градове да приемат срещите от СП, проблем който футболната звезда Роналдо нарече "културен".

"Ние оставяме всичко за последната минута", заяви той пред вестник "O Globo" в неделя. "Ние имахме време от 2007г, за да се организираме. И нямаше да бъдем под такова напрежение ако бяхме използвали цялото това време".

 

  Сподели
187