Естония и Ирландия няма да се победят


Н. Гавазов

Естония и Ирландия няма да се победят

Естония - Ейре
Стадион: "Ле Кок Арена", Талин
Дата: 11.11.2011г.
Час: 21:45
Съдия: Виктор Касай (Унгария)


Естония посреща Ирландия в първи бараж между двата отбора за класиране на Евро 2012 в Полша и Украйна - тимът от Прибалтика е само на 180 минути от участие в първия си голям турнир. До този момент естонците никога не са присъствали на първенства от подобен ранг, а най-доброто класиране на тима в квалификациите е било четвъртото място. Други големи успехи са победа над Белгия, равенство 0:0 с Португалия и почетна загуба 0:1 от Бразилия. Това обяснява и футболният бум, който тресе страната през последния месец, както и продажбата на 2/3 от билетите за „Ле Кок Арена" само час след появата им на местата за продажба.

Естония, макар че никога не е участвала на финал в големи турнири, в хода на последния квалификационен цикъл показа, че напълно успешно може да изпили нервите на топ-отборите. Прибалтийците завършиха на второ място в група С с четири загуби, но постигнаха най-много победи от всички отбори след Италия, включително успехът в Белград над Сърбия и след грешните ходове на западните ни съседи, напълно заслужено изпревариха конкурентите си - според много от специалистите сензация, а лично за мен обикновен прогрес (в квалификациите за Евро 96 Естония загуби всичките си 10 мача).

Северна Ирландия ще пътува на изток, където в плейофен сблъсък ще се опита да се класира за участие в първото си Европейско първенство от 1988 година насам. „Зелените" започнаха квалификационната си кампания с победа като гост на Армения и както се оказа по-късно, за възпитаниците на Трапатони този успех се оказа ключов за крайният резултат. Другата основна причина представителите на „Зеления остров" да достигнат до баражите е, че в предпоследните си четири мача те не допуснаха гол в собствената си врата. И третата причина е, че в последния двубой срещу Армения, хората на Трапатони водиха истинска битка и не се отказаха от победата, въпреки че и равенството бе достатъчно за изпълнение на целите, с което те демонстрираха гордия си и непобедим дух. В крайна сметка, Ирландия завърши на второ място в група В с 21 точки от 10 мача и голова разлика 15-7, губейки само един мач.

Наставникът на домакините Рюйтли няма особени проблеми в кадрово отношение - от основната група отпадна заради контузия нападателят Зеньов, който бе заменен от не участвалият в нито един мач от квалификационния цикъл Воскобойников. В заявката за мача изненадващо попадна полузащитникът Сидоренков, а в отбора се завърна Линдпере, който в името на кариерата си в Ню-Йорк Ред Булс се беше отказал от националния тим. Вероятно атаката ще се води от Кинк и Ахиупера, като Рюитли ще заложи на игра с петима в защита с активно взаимодействие между крайните бранители и полузащитата.

Джовани Трапатони няма да може да разчита на Кевин Дойл, който бе изгонен в мача срещу Армения, а също и на контузените Джон О'Шей, Шейн Лонг и Лиам Лоурънс. Леон Бест пък очаква дете и също няма да пътува до Талин. Под въпрос беше дори участието на капитана Роби Кийн, който на 7 октомври се контузи срещу Андора, но това не попречи на италианския специалист да го включи в заявката за мача. Стивън Кели ще замени О'Шей на десния фланг на отбраната, а Джонатана Уолтърс или Саймън Кокс ще заемат мястото на Дойл начело на атаката, но решението ще бъде взето непосредствено преди мача. Схемата на игра ще бъде 4-4-2, като много е вероятно крайните защитници да не участват активно в атаките, но да подсигуряват двете крила МакГийди и Дъф.

На пръв поглед, този двубой изглежда един от най-предсказуемите, но същевременно, нека не забравяме, че естонците вече се разправиха с два участника на Мондиал 2010. Поради това може би Трапатони обеща, че няма да има никакво подценяване на съперника.

„Във футбола ще видите, че всяка седмица малките отбори побеждават големите. Това прави интересен този спорт. Това не е изненада. Но това означава, че трябва да сме постоянно нащрек и през всичките 180 минути да мислим за нашия живот, играчите и ирландския народ. Аз ще бъда много горд, ако ние постигнем добър резултат, защото това означава, че сме си свършили добре работата", заяви Трапатони.

„Усетихме вече вкуса на победата и знаем какво означава това. Играем у дома и шансовете са 50/50. Понякога, ако погледна към видеото, аз не мога да повярвам, че това е моя отбор. Имаме качествени играчи, които играят добър футбол. За десет години свършихме много работа и ако имаме малко късмет, ще зарадваме нашите привърженици", заяви от своя страна Рюйтли.

Лично за мен в този двубой с леко предимство са ирландците, които имат по-голям опит от своя съперник. Бонусите за домакините са подкрепата на собствената публика, ентусиазмът и борбения дух, който ще се сблъска с непримиримостта на гостите, а това означава само едно - ще станем свидетели на интересен, динамичен и не толкова предсказуем мач, както изглежда на пръв поглед. Колкото и изненадващо да звучи, бих дал победа за Естония или равен, но понеже имам право да използвам само един знак в своята прогноза, ще предпочета това да бъде "X".


Последни 5 изиграни срещи:

Естония:

10 август Турция - Естония 3:0 (Приятелска среща)
02 септември Словения - Естония 1:2 (Квалификация за Евро 2012)
06 септември Естония - Северна Ирландия 4:1 (Квалификация за Евро 2012)
07 октомври Северна Ирландия - Естония 1:2 (Квалификация за Евро 2012)
11 октомври Естония - Украйна 0:2 (Приятелска среща)

Ейре:

10 август Ейре - Хърватия 0:0 (Приятелска среща)
02 септември Ейре - Словакия 0:0 (Квалификация за Евро 2012)
06 септември Русия - Ейре 0:0 (Квалификация за Евро 2012)
07 октомври Андора - Ейре 0:2 (Квалификация за Евро 2012)
11 октомври Ейре - Армения 2:1 (Квалификация за Евро 2012)


Досегашни срещи:

Естония - Ейре

2 срещи
0 победи за Естония
0 равенства
2 победи за Ейре
Голова Разлика: 4:0 за Ейре


Коефициенти от bet365:
Естония - 3.50
Равен - 3.10
Ейре - 2.20

Коефициенти от Offsidebet:
Естония - 3.40
Равен - 3.05
Ейре - 2.25

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
125