Турция - Германия: Бундестимът ще продължи непобеден по своя път


Н. Гавазов

Турция - Германия: Бундестимът ще продължи непобеден по своя път

Турция - Германия
Стадион: "Тюрк Телеком Арена", Истанбул
Дата: 07.10.2011г.
Час: 21:30
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)


Турция ще бъде домакин на трикратния световен шампион Германия в предпоследен мач от квалификационния цикъл за класиране на финалите на Евро 2012. Отборът на южните ни съседи, воден от Гус Хидинк се намира на второ място в група А с 14 точки от осем мача - само на две пред своя конкурент Белгия, който по същото време приема аутсайдера Казахстан. В последните си двубои „червените дяволи" ще гостуват на Бундестима, а Турция ще приеме Азербайджан. Деликатна ситуация, от която ако хората на Гус Хидинк искат да излязат и да не треперят в очакване на резултатите на своите конкурентите, ще трябва в петък вечер да потърсят максимума срещу Германия -трудна задача, чието решаване ще бъде обусловено от много неща.

В последните си четири двубоя от групата турците нямат загуба - записаха две равенства при гостуванията си на Австрия и Белгия, а като домакини победиха с 2:1 и 2:0 съответно Казахстан и Австрия. Въпреки положителните резултати, играта на отбора не е убедителна, а основната слабост се вижда с просто око - затрудненията на нападателите да оползотворяват създадените положения. По този начин бе изпусната победата срещу Австрия (включително изтърваната дузпа от Туран в 90-та минута!), а миналата година точно поради тази причина дойде и конфузната загуба срещу Азербайджан. Тук спокойно можем да включим и трудната победа в началото на септември срещу Казахстан, която дойде по скандален начин в седмата минута на допълнителното време на мача.


Германия вече си осигури участието на финалите на Евро 2012, но отборът воден от Йоаким Льов пристига в Турция с ясното намерение да постигне 100-процентов успех в квалификационната си кампания. Бундестима е абсолютен доминант в група А със спечелени 24 точки от осем мача, в които отбеляза зашеметяващите 34 гола - второ по резултатност от всички участници в квалификациите, а Австрия и Казахстан усетиха силата на атомното нападение на германците, инкасирайки по шест гола в мрежите си. Въпреки положението си, Льов даде ясно да се разбере, че не гледа на срещата като формална и няма никакво намерение играчите му да излязат на „Тюрк Телеком Арена" без мотивация.

„Десет мача и десет победи. Това е всичко, което искаме. Но най-важното е да завършим кампанията си без загуба", заяви кратко Льов преди заминаването на Бундестима за южната ни съседка.

„Първо е мачът с Турция, а след това ще мислим за Белгия. Най-важното нещо сега предстои в Истанбул", допълни специалистът.

 

Очакванията са Гус Хидинк да направи някои промени в стартовия състав на тима от мача с Австрия миналия месец и на мястото на Сариоглу, Шахин, Топал, Куртулуш и Булут, холандецът върна сред титулярите Гюнюл, Инан, Екичи и евентуално Алтинтоп, ако играчът на Реал Мадрид успее да се възстанови от контузията на бедрото си. С лека травма е Белозоглу, но се очаква полузащитникът на Фенербахче да играе. Схемата на игра ще бъде с един нападател: 4-2-3-1, като атаката ще се води от Йълмаз, който ще бъде подсигуряван от Алтинтоп, Екичи и Туран.

Йоаким Льов обеща да използва най-доброто, с което разполага, но на намеренията му попречиха днешните лоши новини от медицинския щаб на Бундестима - Мирослав Клозе е получил лека травма на коляното по време на тренировка, а Месут Йозал е с контузия на ахилесовото сухожилие. Под въпрос е също така участието на нападателя на Байерн Мюнхен Марио Гомес, който има проблеми с адукторите, като решение за евентуалното му участие ще бъде взето непосредствено преди двубоя.

„Бих искал да мога да ви кажа избора си на титулярния състав, но в момента не мога да го направя. Ако загубим Йозил, това ще е голям удар за нас. Но ако той не може да играе, ние ще намерим друго решение. Гьотце може да бъде напред, също може да се върне Андре Шюрлее", заяви Льов на днешната си пресконференция.


Двубоят в петък на „Тюрк Телеком Арена" обещава да бъде наистина много емоционален и да се превърне в един от „гвоздеите" в програмата за вечерта. Турците ще се опитат да заличат спомена от неприятната загуба с 3:0 на „Олимпиащадион" миналата година, но по-важното за хората на Гус Хидинк е преди последните срещи в групата, да запазят второто място, което ще им даде право на втори шанс за класиране на Евро 2012.

„Фактът, че този мач се играе в Турция ни дава предимство. Искаме да направим нашите фенове щастливи. Имаме един процент повече от тях, за да спечелим мача. Ако започнем агресивно, можем да наложим нашия стил на игра и да победим. Те са страхотен отбор, но няма защо да се страхуваме от тях", заяви вчера Туран за една от турските телевизии

„Да, ние си осигурихме класирането за шампионата на Европа, ни никой няма намерение да се отпуска. Мотивирани сме достатъчно, защото никой не е отменял конкуренцията в отбора", заяви днес Мертезакер за официалният сайт на ФИФА.

Очевидно е, че с наближаването на мача, градусът на напрежението ще се покачва. На по-голям натиск са подложени домакините, които ако загубят срещата, могат да бъдат изпреварени от Белгия. Със сигурност обаче, утре трикратният световен шампион Германия няма да се чувства комфортно в топлата октомврийска вечер в Истанбул и местните любителите на футбола ще направят всичко възможно да извадят от равновесие съперника на техните любимци. Труден за прогнозиране двубой, в който най-голямата авантюра е да заложим на игра с един знак. Лично аз бих се доверил на Бундестима, но само при положение, че Йозил и Гомес вземат участие в мача. В противен случай, разумното е да дадем шанс и на турците, за които максимума ще бъде да измъкнат едната точка. Всичко повече, което могат да направят домакините ми се струва нереално и прекалено амбициозно, предвид възможностите и досегашните резултати на отбора.


Последни 5 изиграни срещи:

Турция:

29 март Турция - Австрия 2:0 (Квалификация за Евро 2012)
03 юни Белгия - Турция 1:1 (Квалификация за Евро 2012)
10 август Турция - Естония 3:0 (Приятелска среща)
02 септември Турция - Казахстан 2:1 (Квалификация за Евро 2012)
06 септември Австрия - Турция 0:0 (Квалификация за Евро 2012)

Германия:

03 юни Австрия - Германия 1:2 (Квалификация за Евро 2012)
07 юни Азербайджан - Германия 1:3 (Квалификация за Евро 2012)
10 август Германия - Бразилия 3:2 (Приятелска среща)
02 септември Германия - Австрия 6:2 (Квалификация за Евро 2012)
06 септември Полша - Германия 2:2 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Турция - Германия

19 срещи
3 победи за Турция
3 равенства
13 победи за Германия
Голова Разлика: 46:12 за Германия

Коефициенти от bet365:

Турция - 3.30
Равен - 3.30
Германия - 2.20

Коефициенти от Offsidebet:
Турция - 3.20
Равен - 3.15
Германия - 2.25

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
112