Чехия ще се доближи до баражите след равенство срещу Шотландия


А. Павлов

Чехия ще се доближи до баражите след равенство срещу Шотландия

Шотландия - Чехия
Стадион: "Хемпдън Парк", Глазгоу
Дата: 03.09.2011 г.
Час: 17:00
Съдия: Кевин Блом (Холандия)

Шотландия приема Чехия в квалификация за европейското първенство в Полша и Украйна. Двата отбора се намират в Група I от квалификационния цикъл за Евро 2012, където компания им правят още световният и европейски шампион Испания, Литва и Лихтенщайн. Убедителен водач в класирането е Ла фурия роха, която бе безпогрешна в петте срещи, които изигра до този момент. Второто място в групата пък заемат чехите с актив от девет точки, Литва е трета с пет пункта, а Шотландия и Лихтенщайн с по четири се намират на последните две позиции в подреждането. Тук обаче задължително трябва да отбележим факта, че шотландците имат два мача по-малко в сравнение с Литва и Лихтенщайн и един спрямо Испания и Чехия. Така че, ако момчетата на Крейг Ливайн завоюват три точки в утрешния мач с чехите, то шансовете на Шотландия за класиране на европейския шампионат отново ще се съживят.

От друга страна, възпитаниците на Михал Билек със сигурност ще искат да вземат поне пункт от визитата си на "Хемпдън Парк". В последните си две срещи от квалификациите Чехия посреща Испания и гостува на Литва, като хората на Билек вече загубиха от тези два тима, така че мачовете с тях плюс този с Шотландия ще покажат реално, дали чехите са способни да участват на 14-ите европейски финали.

Конкретно преди двубоя с шотландците в редиците на Чехия могат да бъдат спокойни и уверени, вземайки под внимание това, че отборът вече постигна победа над този опонент. На 8-и октомври миналата година чехите сломиха Шотландия с минималното 1:0 благодарение на попадението на Роман Хубник.

Все пак Томаш Росицки и неговите колеги нямат право на отпускане и недостатъчна мотивация, защото всички отлично си спомняме неприятното поражение с 3:0, което през миналия месец чехите отнесоха от Норвегия в контрола. Макар че от подобни срещи не могат да се извличат големи поуки, тази загуба от норвежците определено трябва да бъде като предупредителен сигнал за тима на Чехия. Просто в момента футболистите на Михал Билек трябва да разкрият най-доброто от себе си, ако имат намерение да си осигурят втората позиция в Група I.

Нещо повече, юношите на Чехия до 19 години и младежкият отбор на средноевропейската страна спечелиха сребърни медали от последните европейски първенства и от тази гледна точка едно евентуално класиране на шампионата в Полша и Украйна ще бъде добра възможност пред младите таланти да разгърнат своя потенциал.

Изобщо чешкият футбол бележи напредък в последните години и фактът, че през настощия сезон Виктория Пилзен влезе в груповата фаза на Шампионската лига, не е никак случаен. Наистина тази тенденция е позитивна и затова чешките национали ще се опитат да я продължат с добри изяви и резултати в оставащите си три мача от квалификационния цикъл за Евро 2012.

В първия от тези три двубоя, както вече стана повече от ясно, Чехия гостува на Шотландия, като големият отъстващ в лагера на гостите ще бъде вратарят Петр Чех. 29-годишният пазач страда от травма в коляното. Очаква се неговото място между гредите да бъде заето от друг опитен вратар в лицето на Ярослав Дробни. Халфът на Виктория Пилзен Петр Ирачек пък получи първата си повиквателна за националния отбор и с това той стана поредният играч на чешкия първенец, който попада в състава на Билек.

В същото това време наставникът на домакините Крейг Ливайн ще може отново да заложи на своя капитан Дарън Флетчър. 27-годишният халф бе извън игра в продължение на пет месеца заради стомашен вирус. Крилото на Мидълзбро Бари Робсън също се завръща в състава на Ливайн. Крайният нападател на Селтик Крис Комънс пък е оставен извън групата, докато защитникът на Рейнджърс Стивън Уитакър ще пропусне мача с чехите поради наказание.

Основните фигури в отбора на Шотландия обаче ще бъдат на разположение за двубоя с Чехия и като добавим към това и мощната подкрепа, която домакините ще получат на "Хемпдън Парк", то те трудно биха загубили срещата. Това обаче се отнася и за гостите, които ще преследват докрай своята цел - класиране за баражите, и с едно реми на шотландска земя те ще се доближат още повече до нейното реализиране.

Последни 5 изиграни срещи:

Шотландия:

09 февруари Северна Ирландия - Шотландия 0:3 (Приятелска среща)
27 март Бразилия - Шотландия 2:0 (Приятелска среща)
25 май Уелс - Шотландия 1:3 (Приятелска среща)
29 май Ейре - Шотландия 1:0 (Приятелска среща)
10 август Шотландия - Дания 2:1 (Приятелска среща)

Чехия:

25 март Испания - Чехия 2:1 (Квалификация за Евро 2012)
29 март Чехия - Лихтенщайн 2:0 (Квалификация за Евро 2012)
04 юни Чехия - Перу 0:0 (Приятелска среща)
07 юни Япония - Чехия 0:0 (Приятелска среща)
10 август Норвегия - Чехия 3:0 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Шотландия - Чехия

13 мача
6 победи за Шотландия
0 равенства
7 победи за Чехия
Голова разлика: 24:23 за Чехия


Коефициенти от bet365:
Шотландия - 2.50
Равен - 3.20
Чехия - 2.87

Коефициенти от Offsidebet:
Шотландия - 2.55
Равен - 3.10
Чехия - 2.75

Прогноза: Шотландия - Чехия 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
20