Кристино Роналдо постави световен рекорд за най-много мачове на международно ниво


FUTBOL-TV

Кристино Роналдо постави световен рекорд за най-много мачове на международно ниво

Нападателят на националния отбор на Португалия и на саудитския клуб Ал Насър Кристиано Роналдо постави световен рекорд по брой изиграни мачове на международно ниво, съобщиха от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS).

Роналдо вкара два гола в приятелския двубой между Португалия и Ирландия (3:0), който беше номер 1226 за нападателя. По този показател той изпревари бившия вратар на Бразилия и на Сао Пауло Рожерио Сени, който има 1225 срещи.

Според статистиката, Роналдо е участвал в 698 мача в първенствата на Португалия, Англия, Испания, Италия и Саудитска Арабия. Португалецът има още 101 срещи в турнирите за Купата на тези страни и за Суперкупите. Освен това нападателят е участвал в 220 двубоя в клубни турнири и 207 за националния отбор на Португалия.

39-годишният Роналдо е петкратен носител на "Златната топка", петкратен победител в Шампионската лига, европейски шампион и първенец в Лигата на нациите. Португалецът е голмайстор в историята на националните отбори, европейските първенства, Шампионската лига и Световните клубни първенства. По време на кариерата си той игра за Реал Мадрид, като стана голмайстор в историята на клуба, за английския Манчестър Юнайтед, за италианския Ювентус и за португалския Спортинг. През декември 2022-а Роналдо премина в Ал Насър от Саудитска Арабия.

  Сподели
63