САЩ и Мексико няма да решат спора в редовното време


Т. Михайлов

САЩ и Мексико няма да решат спора в редовното време

САЩ и Мексико излизат един срещу друг във финала на 11-ото издание на Голд къп – най-престижната надпревара между националните отбори в Зона КОНКАКАФ. От началото на съвременния формат на турнира само Канада успя веднъж да наруши хегемонията на двата тима. „Ацтеките“ са рекордьор по титли с 5 трофея, а янките имат 4. Легендарният „Роуз Боул“ в Пасадена, Калифорния ще приюти финала, като именно на този стадион през 1994 Бразилия победи Италия след дузпи и заювюва 4-ата си световна титла.

Въпреки че териториално американците са домакини, не е ясно какво ще е съотношението на трибуните, каито най-вероятно ще са претъпкани с мексиканци. „Ацтеките“ бяха по-убедителни в предварителната си група, постигайки 3 победи над Коста Рика, Ел Салвадор и Куба с обща голова разлика 14:1. В ¼-финала Мексико надигра с 2:1 Гватемала, за да се стигне до тежкия полуфинал с Хондурас, спечелен с 2:0 след продължения. Съединените щати останаха втори в Група С, като допуснаха загуба от Панама, но победиха Канада и Гваделупе. В четвъртфиналите янките надиграха с 2:0 силния тим на Ямакйка, а в полуфиналите се реваншираха срещу Панама за 1:0 с късен гол Клинт Демпси.

САЩ и Мексико са изиграли 4 финала в турнира от 1991 година насам, като „ацтеките“ имат 3 успеха срещу един за северните им съседи. Най-крупна бе победата в миналото издание на турнира с 5:0, но тогава американците играха с почти неизвестен състав, в предвид че по същото време звездите им бяха в Южна Африка за провеждането на Купата на Конфедерациите. Иначе единственият финал, в който не участва поне единия от двата колоса на континента е този през 2000 между Канада и поканеният като гост на надпреварата Колумбия, спечелен от „кленовите листа“.

Историята на сблъсъците между САЩ и Мексико е богата. В 56 срещи янките са записали 15 победи, при 11 равенства и 31 загуби. В предстоящия сблъсък не може да се каже кой е фаворит. Хавиер Ернандес е в убийствена форма и ниже гол след гол, но Лендън Донован и компания имат необходимата класа да накажат всяка грешка на мексиканската отбрана. При всички положенията изиграните досега срещи нямат особено значение, тъй като бяха срещу съперници от доста по-ниска класа. Кой е най-силният тим в Северна и Централна Америка вероятно ще разберем след повече от 90 минути на „Роуз Боул“.

Прогноза: САЩ - Мексико 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
185