Никога не се предавай!


В. Мухарски

Никога не се предавай!

В САЩ използват много често този израз. "Никога не се предавай". В Европа по-рядко, макар веднага да се сещам за надписа на фланелката на Мо Салах в онзи мач от 2019-та в Шампионска лига срещу Барселона, когато "Краля на Египет" бе контузен и не игра, но не спираше да подкрепя съотборниците си от Ливърпул, които направиха и невъзможното, за отстранят тогава каталунците. Меси игра във въпросния двубой, но за него ще стане дума след малко. Колкото до "Never give up", в България почти не го използваме, а би трябвало... Не е като да нямаме нужда...

И да се върнем на Меси. Годината е 2014-та, а Аржентина достигна финал на Световно първенство, но титлата отиде на сметката на Германия. Камерите следяха Лео. Човекът, който вече бе постигнал не малко на клубно ниво, но все още успехите с националния тим му бягаха, а сравненията с великия Марадона не спираха.

До миналата година критиките не спираха. Но Меси ни напомни за едно нещо. "Никога не се предавай". Той сложи край на прокобата с първи голям трофей с екипа на Аржентина, побеждавайки на финала на Копа Америка - не кой да е, а Бразилия!

И сега Световното... Още един пример за "Never give up". Откриващият мач на "гаучосите" е срещу Саудитска арабия. Считано от мнозина (включително и от нас) за ПЪРВАТА ИЗНЕНАДА НА ТУРНИРА! "Зелените соколи" стигнаха до обрат и победа с 2:1, а много от специалистите (особено български такива) предричаха ранен полет за аржентинците обратно към тяхната родина.

И нали ние - българите обичаме все да се връщаме към САЩ 94 и да правим съпоставки... Сега моментът изглежда подходящ. Всички помним как "трикольорите" стартираха със загуба от Нигерия, но отново става дума за тази непримиримост. Да откажеш да се предадеш, дори когато нещата не се получават. А от провал, можем само да се учим, за да напредваме. Така е и в живота. Световното по футбол приключи, но от него можем да стигнем до един основен извод, който е в заглавието на статията.

P.S. Не съм фен на Барселона, нито на ПСЖ, нито на националния отбор на Аржентина.  Обичани от едни и мразени от други - играчи като Лионел Меси и Кристиано Роналдо, може и да не се появят в следващите години... Дано да греша в това...

"Никога, никога, никога, никога не се предавай!"
- Уинстън Чърчил

"Неуспехът е една възможност да се почне отначало, само че този път по-разумно."
– Хенри Форд

  Сподели
1168