Гибралтар и Фар. о-ви с шансове за Мондиал 2022 чрез Лигата на нациите


Н. Гавазов

Гибралтар и Фар. о-ви с шансове за Мондиал 2022 чрез Лигата на нациите

След снощните финални мачове в Лигата на нациите станаха известни и отборите, които могат да се класират за финалите на Мондиал 2022.

Напомняме, че тегленето на жребия за Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар сред футболните асоциации на УЕФА ще се проведе на 7 декември в Цюрих.

Съставът на урните за жребия вече е определен, а 55 отбора ще бъдат разделени в 10 групи (от 5 до 5 отбора и от 5 до 6 отбора).  Победителите от всяка група ще получат директен билет за Мондиал 2022, а заелите второ място ще участват във финален плейоф, който трябва да излъчи още три тима, които ще присъстват на големия форум.

Освен това, Европа ще излъчи още два отбора, които ще са измежду победителите в своите групи от последния етап на Лигата на нациите 2020/21. Въпросните тимове не трябва директно да са се класирали за финалите на Мондиал 2022 или да са участници в плейофите за турнира.  

Ето и списък на отборите по реда, според който ще бъдат избрани за участие във финалния плейоф:

1. Франция

2. Белгия

3. Италия

4. Испания

5. Уелс

6. Австрия

7. Чехия

8. Унгария

9. Словения

10. Черна гора

11. Албания

12. Армения

13. Гибралтар

14. Фарьорски острови

Например, ако хипотетично Гибралтар не заеме първо или второ място в квалификационните групи за Мондиал 2022, но 10 от 11 отбора от въпросния списък успеят да направят това, тогава гибралтарци ще станат участници в плейофите

Плейофите за Световната купа ще се проведат във формат от три "финала по четирите". 12 отбора ще бъдат разделени на три пътя, всеки от които ще има по два полуфинала и финал. Победителите ще се класират за Световната купа, която ще се проведе в Катар през 2022 година.

Напомняме, че България изпадна от група В на Лигата на нациите и през следващото издание ще се състезава в група С. Освен това "трикольорите" са в четвърта урна за жребия за квалификациите за Мондиал 2022. С оглед на плачевното състояние на българския футбол на клубно и международно ниво, на практика България е без шансове да присъства в Катар 2022. Следващият голям спортен форум е Европейското първенство през 2024 година.

  Сподели
121