Великите магьосници: Роберто Баджо


.

Великите магьосници: Роберто Баджо

Поредицата на Futbol TV “Великите магьосници” продължава с един представител на страната печелила 4 пъти Световната купа – Италия. Той не е сред футболистите, които имат златни медали от голямо първенство, но по нищо не отстъпва на Пеле, Марадона и Кройф, които вече ви представихме. Става дума за Роберто Баджо.

Баджо е роден на 18 февруари 1967 в Колдоньо. Той има още 7 братя.  Още от дете се запалва за футбола и играе за местен юношески клуб. В една среща Роберто вкарва 6 гола, което не остава незабелязано от скаута на Виченца Антонио Мора.

Професионалната кариера на бъдещата звезда започва през 1982 в Серия С1. През 1985 Фиорентина го отмъква. На “Артемио Франки” Баджо бързо става любимец на тифозите, които го смятат за един от най-великите футболисти играли в тима, редом с Батистута.

На 21 септември 1986 нападателят дебютира в Серия А срещу Сампдория. Първият му гол в елита е на 10 май 1987 срещу Наполи. Именно в този двубой неаполитанци взимат първото си Скудето.

През 1990 Баджо е продаден на Ювентус с рекорден трансфер на стойност 19 милиона долара. Заради продажбата на любимеца им тифозите на Фиорентина излизат на протест по улиците на Флоренция. Ранени са 50 човека  Баджо коментира трансфера по следния начин: “Бях принуден да подпиша”.

През 1993 година с екипа на “Старата госпожа” Баджо печели Купата на УЕФА. Представянето му носи Златната топка и наградата на ФИФА за Футболист на годината. През 1995 Баджо печели първото си Скудето с Ювентус.

След силен натиск от страна на Силвио Берлускони Баджо е продаден на Милан. По това време за него се борят още Манчестър Юнайтед и Блекбърн Ровърс. Милан става шампион и по този начин Баджо влиза в историята като първия футболист спечелил титлата в две поредни години с различни клубове.

През 1997, когато мнозина твърдят, че Баджо е в последните години на кариерата си, той е продаден на Болоня. Роберто вкарва 22 гола за състава и е върнат в националния отбор за Мондиал 1998. Чезаре Малдини залага на Дел Пиеро в ¼-финала с Франция и е остро критикуван, тъй като при включването на Баджо Италия заиграва доста по-силно. После бащата на Малдини се извинява на футболиста.

През 1998 Баджо подписва с третия велик клуб в Италия Интер. Това не е най-доброто му решение, тъй като наставникът на “нерадзурите” Марчело Липи залага рядко на нападателя. Така той губи мястото си в националния тим. В автобиографията си по-късно Баджо ще разкаже, че Липи го е пренебрегвал, защото не му е показал, кой от футболистите на Интер е говорил лоши работи зад гърба на треньора.

За да бъде повикан в националния отбор за Световното през 2002 Баджо се мести в непретенциозния Бреша. В началото на сезон 2001/2002 той е в страхотна форма и започва с 8 гола от 9 мача. След това обаче се контузва тежко, късайки менискус. Тук си проличава и мъжеството на Баджо, който се връща в игра за последните 3 мача от сезона след само 76 дни възстановяване, от контузия, която би трябвало да го извади за 6 месец. Още в първия си мач Баджо мушва 2 гола на Фиорентина. Трапатони обаче не го взима в Корея и Япония, което доста изнервя тифозите. Италия е елиминирана още на 1/8-финалите.

До отказването си през 2004 Баджо играе за Бреша. Последният му мач е на 16 май на “Сан Сиро” срещу Милан. В 88-ата минута Джани Де Биази го сменя, за да обере аплодисментите на публиката. 80 000 са на крака за изпращането на великия футболист. В кариерата си Баджо вкарва 205 гола в Серия А, което го нарежда на 5-то място след Силвио Пиола, Гунар Нордал, Джизепе Меаца и Хосе Алтафини. Бреша изважда от обръщение фланелката с Номер 10. Гол номер 300 в кариерата си Баджо вкарва на 16 декември 2002 срещу Бреша. В последните 50 години никой не е достигал това постижение. Пред Баджо са Само Пиола (364) и Меаца (338).

За националният отбор на Италия Баджо има 27 попадения в 56 мача. Това го подрежда на 4-та позиция във вечната ранглиста. Той е единственият италианец вкарал на 3 световни като има 9 гола от тези първенства. Въпреки това Баджо не успява да спечели голям трофей със “Скуадра адзура”.

Първото участие на Баджо на Световно първенство е през 1990, когато домакин е Италия. Тук той е използван повече като резерва. Въпреки това той вкарва два гола единият, от които е признат за най-красив на шампионата – срещу Чехослвоакия (Видео). Баджо е щатен изпълнител на дузпите за тима си, но в мача за третото място отстъпва 11 метров удар на Тото Скилачи, който се бори за Златната обувка.

През 1994 обаче Баджо е основната фигура във формацията на Ариго Саки. Той вкарва 5 гола във фазата на елиминациите и извежда Италия до финала. Първо Роберто отбелязва два на Нигерия като с първото попадение вкарва мача в продължения, а с второто нокаутира африканците. В 1/4-финалите Баджо вкарва за 2:1 срещу Испания 3 минути преди края. Полуфинала с България всички сме го гледали. Два гола на Баджо през първата част и 2:1 за “адзурите”. За финала с Бразилия Баджо не е на 100% готов, но играе. Срещата завършва 0:0. В продълженията голове също няма. Стига се до дузпи. Петата се изпълнява от Баджо, но шутът му минава над вратата и “селесао” триумфира с титлата. Заради пропуските на Барези и Масаро, дори Роберто да бе вкарал Бразилия щеше да има още една дузпа, с която да вземе трофея.

На Мондиал 1998 във Франция Италия започва срещу Чили. Мачът завършва 2:2, а Баджо прави асистенция и вкарва от дузпа. После той вкарва и на Австрия. В ¼-финалите Италия играе с домакина Франция. Стига се до дузпи, но “адзурите” губят. Този път Роберто е точен.

Баджо има 16 мача на световни финали и 9 гола. Два пъти съдбата го изправя срещу Ирландия. Роберто има 86 % успеваемост от бялата точка – 106 вкарани дузпи от 122 изпълнени. Въпреки това Италия винаги отпада с дузпи от световните първенства, в които той участва.

Последният мач на Божията опашка (Il Divin Codino) за националния отбор е на 28 април 2004 срещу Испания. 1:1 в контролна среща.

Прическата на Баджо не е случайна. Първоначално той е католик, но в последствие се запалва по източните култури и най-вече будизма. Затова и става член на международна будистка организация. 
  
Баджо е женен за Андрейна като двамата имат 3 деца – Матия, Валентина и Леонардо.

 

  Сподели
312