България ще започне с поражение на Уембли


Т. Михайлов

България ще започне с поражение на Уембли

Англия - България
Стадион: "Уембли", Лондон
Дата: 03.09.2010
Час: 22:00
Съдия: Виктор Касай (Унгария)


Българският национален отбор открива кампанията си за класиране на ЕВРО 2012 с гостуване на една от великите футболни сили Англия. Това не е толкова лошо, тъй като става дума за първи мач, в който загубата не е фатална. Всяко друго постижение ще изстреля националите на коловоза към Полша и Украйна.

Отборът воден от Станимир Стоилов не вдъхва голямо доверие на феновете си, а и групата на българите е тежка. На първо място трябва да се отбележи оттеглянето от тима на капитана Димитър Бербатов, на когото очевидно му писна от начина на управление на една от най-важните институции в България. Така “лъвовете” са лишени от голмайстор номер едно на всички времена, а и от най-голямото си име. Последните квалификации не бяха успешни за българите, които останаха след Италия и Ейре и се разминаха със Световното първенство. За последно “трикольорите” играха контрола с Русия, загубена с 0:1.

Англия взе участие на шампионата в ЮАР, където се представи под очакванията. “Трите лъва” минаха трудно групата си в компанията на САЩ, Алжир и Словения, но в ¼-финала бяха разбити с 4:1 от големия си съперник Германия. Преди това в квалификациите момчетата на Фабио Капело бяха безапелационни, записвайки 9 успеха и едно поражение в мач без значение. Последната среща на островитяните бе срещу Унгария. Приятелският сблъсък завърши 2:1.

Историята на съперничеството между Англия и България е твърдо в полза на “Трите лъва”. От 8 мача те имат 4 победи, а 4 срещи са завършили наравно. Въпреки това българите пазят два добри спомена от “Уембли”. През 1968 Георги Аспарухов отбелязва феноменален гол и родните национали си тръгват с равенство 1:1 от леговището на действащия тогава световен шампион. Другото реми на Уембли е 0:0 в квалификациите за ЕВРО 2000. Реваншът в София приключва при 1:1 като за загубените две точки съжаляват повече българите. На Световното първенство в Чили мачът от груповата фаза между двата тима завършва 0:0.

Станимир Стоилов няма особени проблеми около състава. Като изключим отсъствието на Бербатов, всички останали ключови играчи са на линия. Стилиян Петров е новият стар капитан, а основните надежди се възлагат на Мартин Петров и Валери Божинов. Хубавата новина е, че повечето национали играят в чужбина, което дава надежди, че няма да се допускат наивни грешки характерни за посредствената А група.

В състава на Капело положението е по-лошо. Аут са ключовите бранители Рио Фърдинанд и Джон Тери. Поради контузия мачът ще пропусне и друга звезда на Челси Франк Лампард. Нападателят на Тотнъм Питър Крауч получи травма срещу Уигън и също не е в сметките на италианския си наставник.

Логичният изход от този мач е победа за Англия. Все пак трябва да се има едно на ум, тъй като по традиция в първите срещи на отбор участвал на световен шампионат се наблюдава умора и апатия. Освен това англичаните са склонни да подценяват съперници от ранга на България и изненадите са възможни.

Последни 5 изиграни срещи:

Англия:

12 юни Англия - САЩ 1:1 (СП 2010, Група С)
18 юни Англия - Алжир 0:0 (СП 2010, Група С)
23 юни Словения - Англия 0:1 (СП 2010, Група С)
27 юни Германия - Англия 4:1 (СП 2010, 1/8-финал)
11 август Англия - Унгария 2:1 (Приятелски мач)

България:

18 ноември Малта - България 1:4 (Приятелски мач)
03 март Полша - България 2:0 (Приятелски мач)
19 май Белгия - България 2:1 (Приятелски мач)
24 май ЮАР - България 1:1 (Приятелски мач)
11 август Русия - България 1:0 (Приятелски мач)


Досегашни срещи:

Англия - България

8 мача
4 победи за Англия
4 равенства
0 победи за България
Голова Разлика: 9:2 за Англия


Коефициенти от bet365:
Англия - 1.28
Равен - 5.00
България - 11.00

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
147