(Не)човекът, който накара света да забрави Меси, Рууни и Роналдо


Т. Михайлов

(Не)човекът, който накара света да забрави Меси, Рууни и Роналдо

Уругвай пренаписа славната си футболна история с участието си на Световното първенство в ЮАР. Двукратните първенци на планетата бяха спрени на крачка от спора за титлата след поражение от Холандия, но остават единственият отбор от Южна Америка в голямата четворка. Публиката ще има още една възможност да се наслади красивата игра на “Ла Селесте” и най-вече на гения на тима Диего Мартин Форлан Корасо.

Най-добрият футболист на Световно първенство с номер 10, може би след Диего Марадона отново напомни за себе си. Останал неразбран в Манчестър Юнайтед Форлан сякаш бе подценяван и така и не премина в друг клуб от Големите 10 в Европа. Сякаш незабелязани останаха двете Златни обувки, които спечели по време на престоя си в Испания. Но Диего не се отказа да търси пътя към върха и на 31 години стигна до него, превръщайки се в един от големите фаворити за Златната топка.

Рядко се раждат такива лидери. Разбира се Уругвай е един прекрасен отбор, подобно на България от 1994, но без Форлан едва ли щеше стигне по-далеч от 1/8-финала. Защото във всеки един мач на южноамериканците, той пое отговорността в най-тежките моменти. Стори го и срещу Холандия, макар и видимо контузен и преуморен. Интригата остана, а шансът на два пъти не беше с Диего през втората част.        

Атакуващ халф, краен нападател, крило – на всички тези позиции Форлан доказа своята класа. И той няма нужда да се снима в реклами за чипс, бръснарски ножчета и футболни обувки, защото рекламата, която прави е със своята игра. Дори може да се твърди, че Диего е твърде скромен – погледът му издава неудовлетворение, често гледа в земята сякаш се срамува от нещо, може би че е толкова добър.

А може да се гордее със себе си. Освен на зеления килим и в живота той е истински човек. Форлан е една от движещите фигури във фондацията на сестра му Алехандра, която е в инвалидна количка след катастрофа станала още когато двамата са деца.  С набраните средства те помагат на други пострадали от пътни инциденти в родината им Уругвай. Рядко ще прочетете нещо лошо за Диего дори в съчиненията на жълтите вестници.

Може би ако се беше родил оттатък делтата на Рио де ла Плата в съседна Аржентина Форлан и “гаучосите” щяха да играят на финал в неделя, може би Лионел Меси, когото ще запомним с една асистенция и една греда щеше да седне на пейката, може би… Съдбата е решила друго. Едни обират славата, други вършат работата. Едно е сигурно Сър Алекс още има телефона на Форлан и ако иска титли ще е добре да му звънне….

  Сподели
220