Линекер: VAR отне победата на Англия


Н. Гавазов

Линекер: VAR отне победата на Англия

Бившият нападател на националния отбор на Англия Гари Линекер остана недоволен от системата за видеопомощ на реферите (VAR), която бе използвана по време на снощния мач между националните отбори на Англия и Италия на "Уембли". Напомняме, че домакините поведоха в 26-та минута с гол на Джейми Варди. В 85-та минута главният съдия Дениз Айтекин използва въпросната система, за да отсъди дузпа в полза на италианците, които изравниха резултата за крайното 1:1.

Линекер остана разочарован от този резултат.

"VAR ще забавлява на Мондиал 2018. Ако системата по такъв начин ще се опита да ни наказва, то ще е по-добре това да се случва сега. От англичаните бе открадната чиста и заслужена победа", написа Линекер в акаунта си в Туитър.

Системата (VAR) беше тествана на Световното клубно първенство през 2016-а година в Япония, а също така и в турнира за Купата на Конфедерациите това лято. Освен това VAR успешно бе въведена в италианската Серия А през този сезон, както и в шампионатите на Белгия и Полша, а от следващия ще се прилага и в Примера дивисион. На заседание на Изпълкома на Световната федерация по футбол (ФИФА) през този месец стана известно, че тя ще се използва и на финалите на Мондиал 2018, а Бундеслигата от сезон 2018/19 ще използва системата за видеоповторения във всички мачове от първенството. Това решение бе взето на практика единодушно на състоялата се във Франкфурт Генерална асамблея на DFL. За официалното гласуване за въвеждането на VAR гласуваха 17 клуба от елитния немски дивизион, като само един се въздържа.

В Англия пък се планира системата да заработи през следващия сезон в тестови режим. Т.е. реферите ще се намират в постоянна връзка със своя асистент в телевизионно студио, но използването на VAR ще става само по усмотрение на главния съдия и без никакви задължения по вземане на решение на основата на тези преговори.

  Сподели
117