Капело - Геният на извиненията или пълен некадърник?


П. Пенков

Капело - Геният на извиненията или пълен некадърник?

Дълбоко в себе си всеки фен на Англия знаеше, че всичко е прекалено хубаво, за да трае дълго. Колко бързо една перфектна квалификационна кампания може да бъде забравена? А ето, че след първите два мача на Англия на Световното първенство в Южна Африка един успешен отбор започна да се превръща в разпана команда, която дори не може да се справи с Алжир.

В крайна сметка Капело некадърен ли е? Това е въпросът, които тревожи феновете на Англия, след като "Трите лъва" записаха равенство срещу Алжир, резултат, който кара тима да разчита на последния си мач от групата, ако иска да избегне унизителното си преждевремнно завръщане у дома. Ако е некадърен, то тогава как е спечелил италианското първенство седем пъти, Примера дивисион - два пъти и Европейската купа веднъж.

Какво по-добро нещо от италианец да изведе тима на Англия на Световно първенство? Първоначално англичаните бяха доволни от избора, тъй като според Капело във футбола е важна победата, а не забавлението, което той носи. Ето какво сподели Джими Армфилд по-рано за представянето на Фабио Капело:
"Няма съмнение, че Фабио Капело свърши фантастична работа, откакто наследи Стив Макларън, но да бъде смятам за най-великия няма да е зряло. Никой не ми оспорвал качествата му, трупал е победи и като играч, и като треньор - както в Италия, така и в Испания. Също така Англия се класира безпроблемно за световните финали, което рядко ни се е отдавало в миналото."

Но както виждате всичко, което започна добре се обърна на 180 градуса. Франк Лампард го описва като "фантастичен мениджър. Капело не говори много заради трудностите с езика. Той ни помогна да се класираме за Световното първенство. Той продължи да разчита на Бекъм, който е преминал най-добрите си времана, но това не ни правеше впечатление по време на победите."

През цялото време пресата на острова се отнасяше "старателно подмазвачески" към Капело. Въпреки грешките който направи с избирането на играчите си за Мондиала, той подписа и с онлайн хазартна компания. която трябваше да се публикува "Индекса на Капело". Идеята е да се оценяват английските национали на световното в ЮАР по система, разработена от самия селекционер. 2 часа след всеки мач дон Фабио щял да пуска собствените си оценки за играта на футболистите.

Английските медии веднага ревнаха, скочи и Футболната асоциация и Капело клекна, като отмени далаверата. "Каква е твоята игра, Капело", написа "Дейли Мейл", докато "Сън" го обяви за прекалено алчен, като припомни, че и без това е най-скъпоплатеният селекционер в света с годишна заплата от 6 млн. паунда (7 млн. евро).Притиснат, дон Фабио клекна и само 24 ч. след промоцията на далаверата играта "Капело XI" бе отложена за след световното. От Футболната асоциация побързаха да уточнят, че селекционерът участва в схемата единствено и само като технически експерт.

Нещата вървяха добре за Англия през клалификациите, но откакто тима се събра в Южна Африка проблемите започнаха да затрупват тима. В първия си мач срещу САЩ, Фабио Капело все още беше добре настроен за Мондиала, като заяви следното: "Робърт Грийн направи голяма грешка, която поправи през второто полувреме. Доволен съм от представянето му. Имахме много положения в срещата. Мога да извлека доста позитиви от играта ни. Жалко, че само резултата не е такъв."

Докато равенството срещу Алжир накара италианценът да се съмнявам в дали това е отбора на Англия, който ръководеше по време на клалификациите: "Не знам повлия ли ни натискът върху отбова. Но това не е тази Англия, която аз познавам." Дори Уейн Рууни не успя да сдържи разочарованието си и заяви след края на срещата: "Радвам се да видя как недоволстват феновете. Това е тяхната лоялна подкрепа."

Треньорът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргсюън е яростно строг към играчите си, но в крайна сметка той е обичан от тях. В петък вратаря на Англия Дейвид Джеймс заяви: "Разбрах, че ще изляза като титуляр 5 минути преди да се качим на автобуса."

Това е Капело, но дали знае как ще реагират феновете на Англия, ако след големите очаквания за Мондиала тима отпадна от груповата фаза на турнира?

  Сподели
184