Причините за звездопада


Н. Гавазов

Причините за звездопада

Националният отбор на Франция за втори път за последните три Световни първенства се намира на границата на голям провал. Губейки в четвъртък вечер срещу Мексико, "трикольорите" са на крачка от поставянето и на национален антирекорд - шест мача без победа на големи турнири. Това е много близо до подобряване на рекорда в периода 1960 - 1978, когато страната загуби седем мача поред. Всички обвинения сочат един човек за това - старши треньорът на тима Раймон Доменек, който в момента се оказва най-мразеният човек във Франция. Но дали всички беди идват от него? Дали причините за неуспехите са толкова прости? Кое доведе до парадокса големи футболисти в клубовете си - обединени в националния отбор да се провалят?

Първата причина е несъмнено треньорът. Безспорен е факта, че Доменек бе наистина един перспективен треньор в началото на своята кариера. Той направи младежите на Франция европейски вицешампиони и закономерно пое първия отбор на страната си. Някъде в навечерието на Световното първенство в Германия започна обаче неговата деградация. Той започна да вярва в хороскопи и знаци, а това започна да пречи на неговата работа, която в крайна сметка се осланя на реални неща. Причудливите му решения така и не остават разбрани от специалистите, но за сметка на това съперниците му се възползват чудесно от тях. Например, в снощното фиаско той отхвърли Гуркюф и заложи на Гову и Анелка, които започнаха да повтарят грешките от първия мач срещу Уругвай. Изчака цели 45 минути за да извади Никола и още 24 за да вкара в игра Валбуена на мястото на Гову. Защо...защо толкова късно Раймон?? А имаше и трета опция - Тиери Анри.

Втората причина е напускането на Зидан. И тук отново вината е в треньора. Зизу бе авторитетът, около който се обединяваше отбора в съблекалнята и на терена. Спомняте ли си кога започна всичко? Именно с последният мач на Зинедин за "петлите", когато бе изгонен след удара му с глава в гърдите на Матераци. Оттогава насам може ли някой да каже кой е лидерът в тима? Отговорът е, че няма такъв, просто защото играчите се разделиха на групички - вчера те дори не се гледаха в очите! Но Доменек очевидно не се притеснява от това и в крайна сметка не стори нищо, за да сплоти футболистите си. На всичкото отгоре е на нож с тях. Защо Раймон?

Третата причина, която убягва на мнозина, но за която също вина има сегашният наставник на Франция е изгонването на главния треньор по физическата подготовка Дювер, който е главен "виновник" за преобразяването на Зидан. Спомняте ли си как играха "петлите" в групите на Световното през 2006 г. и как прибавяха мач след мач в своя актив, побеждавайки испанци, бразилци и португалци - отбори с голяма техника, но които не успяха да се противопоставят на физиката на французите. Но Доменек реши, че този човек не му е необходим повече и след Германия 2006 го изгони. Защо Раймон?

Разбира се, сега ще се пише много за провала на Франция. В крайна сметка Доменек не е световно зло. Напротив - той е един приятен и добър човек, и чудесен събеседник. Но това не е професия. Защо тогава футболната федерация не го смени след провала на Евро 2008? За мен лично са виновни и футболните хора, които в момента тръбят с гръм и трясък назначаването на Блан за нов селекционер, а го направиха в най-неудачния момент - преди Световното. Според мен това е четвъртата причина за катастрофата в синьо.

Неотдавна Кантона сравни Доменек с Людовик XVI-ти - неудачен и суеверен крал на Франция, който в крайна сметка се озова на ешафода. Натам е тръгнал след Мондиал 2010 и сегашният наставник на "трикольорите". Спомня ли си някой думите на злощастния крал пред смъртта?

"Аз умирам невинен. Аз не съм виновен за престъпленията в които ме обвиняват. Казвам ви го това, готвейки се да застана пред Бог. И прощавам на всички, които имат вина за моята смърт" - под тези думи на Людовик XVI може да се подпише спокойно и Доменек. Само не трябва да прощава на тези, които го предадоха в началото на турнира. А лично неговата вина е, че не си тръгна преди две години.

 

  Сподели
230