Южна Корея и Гърция няма да се победят


Н. Гавазов

Южна Корея и Гърция  няма да се победят

Южна Корея - Гърция
Стадион: "Нелсън Мандела Бей", Порт Елизабет
Дата: 12.06.2010
Час: 14:30
Съдия: Майкъл Хестър (Нова Зеландия)

Гърция и Република Корея излизат в среща от група В на Световното първенство по футбол, където са заедно с отборите на Нигерия и Аржентина, с които трябва да се преборят за едно от първите две места. Южна Корея е най-добре представилият се отбор в Азия на финалите за Световната купа. Най-успешната им кампания бе преди осем години, когато достигна до полуфинал в турнира на който тогава бяха домакини. Със своите общо седем участия, „азиатските тигри" имат много повече опит и от своите европейски съперници в събота. Тимът е изграден около звездата Джи - Сунг Парк, който е футболист на Манчестър Юнайтед, както и Юнг - Хуан Ан - един опитен нападател, който се превърна в кошмар за Италия през 2002 г., изхвърляйки „Скуадрата" от турнира.

Южна Корея завърши квалификационната си кампания без загуба, а в приятелските си мачове постигна впечатляващи победи над Кот д'Ивоар, Еквадор и Япония. Срещу европейските отбори обаче не провървя на бившия полуфиналист, защото загубиха от Беларус и Испания с по 0:1. Впрочем „азиатските тигри" бяха близо до равенството с европейският шампион, но един великолепен гол на Навас в 86 минута попречи на тимът да завърши серията приятелски мачове без загуба.

Гърция удиви целия световен футболен сят, когато се увенча с европейска титла през 2004 година. От този турнир в Португалия, старши треньорът Ото Рехагел е със статут на древен бог и се смята за безспорен „виновник" за израстването във футболно отношение на малката държава в южната част на Европа. Опитните футболисти от онова незабравимо лято са Кацуранис, Карагунис и Харистеас и около тях се обединиха останалите играчи, които се надяват да се представят по-добре от първото и последно участие на „елините" на Световни финали през 1994 година, когато завършиха без отбелязан гол и с три загуби.

След като елиминираха в баражите за класиране за Мондиал 2010 Украйна, представянето на Гърция в приятелските мачове е повече от противоречиво - загуба от Сенегал и Парагвай, и равенство срещу Северна Корея. Но смее ли някой да отпише „елините", след като преди шест години те бяха смятани отново за аутсайдери. Още повече, че Гекас със своите десет гола стана голмайстор в европейските квалификации за Световното първенство.


Нападателят на Южна Корея Лий Донг Гоок се възстанови от нараняването си и е в готовност да започне срещата в събота. Капитанът Парк Джи Сунг също се възстанови от контузията, заради която не игра срещу Испания и ще изведе своите съотборници на терена. Схемата на игра която ще използва наставникът Ъ Юнг Муу се очаква да бъде традиционната 4-4-2, като по крилата застанат Йонг и Парк, а на върха на атаката Йънг и Ки-хун.


За Гърция Морас е с лека травма и най-вероятно няма да започне срещата. Това означава, че Кацуранис ще застане в центъра на отбраната, въпреки, че Ото Рехагел често го използва и в средата на терена. Схемата на игра ще бъде същата, която немският специалист използва неизменно в последните срещи на тима: 4-3-3, като най-вероятно в центъра на атаката ще се разположи Салпигидис, който ще бъде допълван от Гекас и Самарас.

Както всяка първа среща на отборите от Световните финали и тази може да завърши при всякакъв резултат. Южна Корея вече показа срещу Испания, че е в състояние да се противопостави и най-големите фаворити, а бързото изнасяне на топката към нападателите и бързината, която те притежават, се явява основно оръжие на „тигрите". От своя страна, гърците в квалификациите и приятелските срещи показаха, че не са привърженици на атакуващия стил и въпреки схемата по която играят, топката се изнася постепенно, с много подавания в зоната около наказателното поле на противника и изстрели отдалеч.

„Както всички знаят, първият мач е много сложен и непредсказуем, но и много важен. От съществено значение е да бъде спечелен. Ние ще се покажем като много дисциплиниран екип. Надявам се, че в събота ще успеем да победим", заяви защитникът на Панатинайкос Спиропулос.

Според мен и двата отбора са изключително равностойни, като малко повече предимство бих отдал на Гърция - най-вече заради по-големият си опит, който имат. Не без значение е и ролята на треньорският щаб в лицето на Ото Рехагел. Но в никакъв случай не бих играл с един знак и ако имам възможност бих заложил на победа за Гърция, но задължително ще се подсигуря със знак „хикс".


Последни 5 изиграни срещи:

Южна Корея:

03 март Кот д`Ивоар - Южна Корея 0:2 (Приятелски мач)
16 май Южна Корея - Еквадор 2:0 (Приятелски мач)
24 май Япония - Южна Корея 0:2 (Приятелски мач)
30 май Южна Корея - Беларус 0:1 (Приятелски мач)
03 юни Испания - Южна Корея 1:0 (Приятелски мач)

Гърция:

14 ноември Гърция - Украйна 0:0 (Квалификация за СП, Бараж)
18 ноември Украйна - Гърция 0:1 (Квалификация за СП, Бараж)
03 март Гърция - Сенегал 0:2 (Приятелски мач)
25 май Гърция - Северна Корея 2:2 (Приятелски мач)
02 юни Гърция - Парагвай 0:2 (Приятелски мач)


Досегашни срещи:

Южна Корея - Гърция

3 мача
1 победа за Южна Корея
2 равенства
0 победи за Гърция
Голова Разлика: 4:3 за Южна Корея


Коефициенти от bet365:
Южна Корея - 2.87
Равен - 3.10
Гърция - 2.62

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
181