Момчето си отива, за негово добро...


.

Момчето си отива, за негово добро...

На нарочна пресконференция Димитър Бербатов обяви оттеглянето си от националния отбор. Звездата на Манчестър Юнайтед не разкри причините за това свое решение. Едва ли някой би му повярвал, че е “заради травмата” или за да даде “път на младите”. Всъщност нещата са много по-сериозни, а разковничето за напускането на капитана, който е само на 29 години и има поне още 4-5 сезона на най-високо ниво пред себе си, се крие в методите на работа в потъващия кораб наречен незнайно защо “Лъвовете”.

Най-сигурната причина, но не единствена, поради която Бербатов си тръгна е фактът, че каквото и да се случва занапред с А отбора вината ще носи той. А бъдещето никак не е розово. Квалификационната група за ЕВРО 2012 изглежда преодолима, но от отбора от 1994.

Сегашният ще завърши или на предпоследното или на последното място. Естествено всички упреци за поредният провал ще бъдат хвърлени върху тримата футболисти, които са на светлинни години пред останалите. След поредната загуба от Уелс ще се появи един разследван бивш сливенски кмет, за да каже , че Бербо, Стенли и Марто трябва да поведат отбора. Да, но негово време имаше и предводители, но и такива, които да бъдат водени.



Друга вероятна причина за решението на Бербатов е липсата на спокойствие в Националния отбор, породена от големите очаквания и най-вече от нестихващия натиск на мениджъри и президенти. Едва ли някой си мисли, че лобирането в БФС е непознато. В държавата, в която най-висши магистрати коленичат пред високообразован човек с прякор Черничкия е над 1000% сигурно, че най-малко Мъри Стилов реди състава. След изпращането на повиквателните за контролата с Белгия това се доказва. Защо в отбора не попадна Мицански, който прави страхотен сезон в Полша



Със сигурност причина за оттеглянето на Бербатов не е негативното отношение на малка част от феновете и голяма от медиите относно представянето му в националния отбор и Манчестър Юнайтед. Критиките са без покритие, първо защото в английския колос по-добре от благоевградчанина играе само Уейн Рууни и второ защото никой от тези фенове и журналисти не е играл дори в Депортиво Лисичери или Аякс Дивотино, за да изказва мнение за футболист в най-добрия клуб в Англия за последните 20 години.  А и Бербо не е сръдльо, защото не обръща особено внимание на небивалиците, които се пишат за него.



Бъдещето ще покаже прав ли е бил Бербатов за своето решение или не. Според моето скромно мнение това действие ще добро за футболиста и за българския футбол, но пагубно за националния отбор в краткосрочен план. Възможно е най-сетне да се намери сериозна опозиция, която да изчисти Авгиевите обори на “Цар Иван Асен II”. Митко ще може да се концентрира в изявите си в Юнайтед, а националният отбор ще гледа ЕВРО 2012 по телевизията.



За жалост в БФС “демокрация” и “обществено мнение” е мръсна дума и хората във футболната централа дълго време ще си седят със заровени в пясъка глави сякаш нищо не се случило. А по-скандално и показателно нещо от това най-добрият български футболист да се откаже от А отбора едва ли може да се случи.   Стадион “Васил Левски” ще се пълни само за концерти като този на титаните от AC/DC, докато на мач ще ходят по 1000-2000 зрители. Освен в сблъсъка с Англия, когато всички ще искат да видят Рууни, Джерард и Лампард.



ТЕОДОР МИХАЙЛОВ

  Сподели
390