ФИФА може да отнеме Мондиал 2022 от Катар


Н. Гавазов

ФИФА може да отнеме Мондиал 2022 от Катар

Провеждането на Световното първенство в Катар през 2022 година се намира под заплаха зарази разрива на дипломатическите отношения и блокирането на границите между Доха и съседни страни. Напомняме, че на 5 юни правителствата на ОАЕ, Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, както и Малдивските острови, прекратиха дипломатическите си отношения с Катар, заради подкрепа на ислямската държава на тероризма и намеса във вътрешните работи на Бахрейн. Освен това Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн повече няма да позволят на Катар да използва своите морски пристанища и въздушното пространство.

Към момента Организационният комитет за провеждане на Мондиал 2022 в Катар все още не е дал никакви официални изявления относно създадената ситуация, но според неофициални източници, паниката сред членовете на Комитета става все по-голяма, тъй като рискът за отнемане на домакинството на Катар е от най-висока степен.

Напомняме, че Катар получи правото да организира Мондиал 2022 с огромната подкрепа на Африка, Франция, Испания, Португалия и лобирането от страна на бившия президент на ФИФ Йозеф Блатер, като останаха големи съмнения за корупция при провеждането на изборите.

Освен това решението е спорно заради промяната на световния спортен календар, тъй като климатичните особености на страната не позволяват състезания от голям мащаб през лятото.

"Световната футболна общественост е съгласна с това, че водещите турнири не трябва да се провеждат в страни, които активно подкрепят тероризма", заяви президентът на Немския футболен съюз Райнхард Гриндел.

До края на тази седмица немският функционер ще се срещне с ръководството на УЕФА, за да бъде обсъдена ситуацията и да се настоява за позиция на Европейската централа по случая, въпреки очакваната съпротива от страна на Испания и Франция. Предвидени са срещи и с правителството на Германия. Напомняме, че Федералната република и Великобритания са едни от най-големите противници за провеждането на Мондиал 2022 в Катар, въпреки съмненията, че Франц Бекенбауер е лобирал в полза на ислямската държава.

 

  Сподели
267