Анонс на срещите от 1/16-финалите на Лига Европа


FUTBOL-TV

Анонс на срещите от 1/16-финалите на Лига Европа

Анжи Махачкала - Генк 
Стадион: "Сатурн", Раменское
Дата: 20.02.2014г.
Час: 19:00
Съдия: Алон Йефет (Израел)

Анжи и Генк се намират на коренно противоположна форма преди този голям сблъсък и за двата състава. След като за втори пореден сезон и двата клуба продължават след групите, пътят на единия ще трябва да приключи.

Това е първи сблъсък между тези отбори в историята, а освен това руснаците за първи път се сблъскват с тим от Белгия. Единственият мач на Генк с руски отбор пък бе в далечната 1997-ма в Интертото - загуба от Динамо Москва 3:2 в груповата фаза.

Това обаче е общо мач номер 40 между руски и белгийски отбор в състезание на УЕФА. Руските отбори по принцип се представят по-добре - 20 победи, 5 равни и 14 загуби. 

Анжи е единствения отбор, освен Марибор, който достигна до тук с негативна голова разлика (-3). Руснаците вкараха само 4 гола в Група К, а само Бетис има по-малко вкарани голове в Европа. Генк е непобеден в групите във втори пореден сезон - миналата година продължи с 3 победи и 3 равни, сега с 4 победи и 2 равни. Тогава обаче Щутгарт отстрани белгийците на този етап.

Генк обаче се намира на добър поход от резултати, докато Анжи няма победа дълго време. Победителят тук ще срещне продължилия от сблъсъка Слован - АЗ Алкмаар, като втория кръг ще домакинства.

Прогноза: Анжи - Генк 0:2

 

ПАОК - Бенфика 
Стадион: "Тумба", Солун
Дата: 20.02.2014г.
Час: 20:00
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)

След като тези два отбора се срещнаха в 1999-та година, където печеливши се оказаха португалците, сега на същата фаза при същите отбори специалистите отново предричат същия резултат.

Хууб Стивънс и ПАОК може да търсят своето историческо отмъщение, но дали силите на гърците ще стигнат. В сезон 99/00 Бенфика на Юп Хайнкес загуби с 2:1 от ПАОК на Ари Хаан, преди в Лисабон да се стигне до дузпи и победа на домакините с 4:1.

Рекордът на ПАОК с португалски отбори е непостоянен - 2 победи и 2 загуби (победа и загуба в Гърция и победа и загуба в Португалия). Бенфика има 13 мача с гърци - 6 победи, 1 равен и 6 загуби, но 5 от тези загуби са като гост.

Домакините стигнаха до тук с 3 победи и 3 равни в групите, но в последните си 10 европейски срещи нямат суха мрежа. Бенфика се цели в достигане на втори финал поред в турнира, след като загуби от Челси в Амстердам през 2013-та. 

Победителят от този сблъсък обаче ще трябва да се изправи от победителя при Днипро - Тотнъм, а почти сигурно е англичаните да продължат също.

Прогноза: ПАОК - Бенфика 0:3

 

Аякс - РБ Залцбург 
Стадион: "Амстердам Арена", Амстердам
Дата: 20.02.2014г.
Час: 22:05
Съдия: Клемент Турпин (Франция)

Тези отбори са се срещали само 2 пъти в предишни случаи в състезания на УЕФА. Първо през 1992-ра в Купата на УЕФА Аякс разнищи своя опонент с 6:1 на агрегат в мач, в който блестя легендата Денис Беркамп. 2 години по-късно в Шампионска лига двата мача завършиха при равен - 1:1 в Амстердам и 0:0 във Виена.

Залцбург навлиза в срещата в изключителна форма сега, и локално, и в Европа. След 22 кръга австрийците имат 17 точки предимство на първото място в лигата си, което на практика подсигурява титлата.

Аякс също показва форма, като се намира с точка над Твенте в Ередивизи. Тимът попадна в Лига Европа след като бе трети в групата на Барселона и Милан в Шампионска лига. Подобно на своя опонент Аякс търси домашен дубъл и продължава да мечтае в Европа.

Тук ни чакат голове от отборите в прекрасна форма, но домакинството винаги е давало нужното на Аякс за добри представяния в Европа. Отсъствието на Сориано за гостите също ще е от значение.

Прогноза: Аякс - Залцбург 2:1

 

Виктория Пилзен - Шахтьор Донецк 
Стадион: "Доосан Арена", Пилзен
Дата: 20.02.2014г.
Час: 22:05
Съдия: Тасос Сидиропулос (Гърция)

Викгория Пилзен приема също отпадналия от Шампионска лига Шахтьор Донецк за място сред последните 16 отбора в Лига Европа. Това са два тима, които се срещат за първи път в историята си.

В исторически план, Шахтьор няма постоянен рекорд срещу чешки отбори - 2 победи и 2 загуби. Балансът между срещи на отбори от Украйна и Чехия обаче е в полза на украинците в Европа - 9 победи, 4 равни и 5 загуби.

Пилзен достига тази фаза за трети път. В първата си кампания Наполи отстрани Виктория с агрегат 5:0, а след това Фенербахче се разправи с тима. Съдбата отново не е особено благосклонна с тима, който приема тежък опонент в добра форма.

Мирча Луческу е един от най-опитните треньори в европейските турнири. Наставникът на Шахтьор има 186 мача в състезания на УЕФА, а само Рафаел Бенитес го доближава със 145. В последните си 5 европейски мача Шахтьор вкара 11 гола, като не се разписа само в минималната загуба от Манчестър Юнайтед.

Прогноза: Виктория - Шахтьор 0:2


Бетис - Рубин
Стадион: "Бенито Виямарин", Севиля
Дата: 20.02.2014г.
Час: 22:05
Съдия: Серж Гумиени (Белгия)

Реал Бетис ще посрещне Рубин Казан с надеждата при победа да достигне до вълнуващо дерби със Севиля в Лига Европа, след като испанците играят с преодолим Марибор. Бетис обаче се намира в трагична форма в контраст с руснаците.

Това е първата среща на тези два отбора в състезание на УЕФА. Бетис се е срещал с руска опозиция само веднъж в историята си. Това бе в сезон 1977/78, когато бе победен с 3:0 от Динамо Москва. Рубин има 8 срещи с испански отбори - 3 победи, 3 равни и 2 загуби.

Рубин победи Барселона с 2:1 на "Камп Ноу" през 2009/10, като и на два пъти задържа до равен каталунците в Казан.

Бетис на 2 пъти смени треньори от началото на декември. Уволненият Пепе Мел бе последван от Хуан Карлос Гаридо след само 10 мача, а сега надеждите са в ръцете на Габриел Калдерон. Рубин също споделя подобна съдба, след като Курбан Бердиев бе уволнен за Ринат Билялетдинов през януари.

Бетис все още няма допуснат гол в домакинствата си в Европа тази година, но пък се изправя срещу отбор, който бе задържан единствено от Марибор в поредица от 10 срещи само победи преди този мач. В тези 11 срещи Рубин допусна 1 гол.

Прогноза: Бетис - Рубин 1:1

 

Марибор - Севиля
Стадион: "Людски", Марибор
Дата: 20.02.2014г.
Час: 22:05
Съдия: Ищван Вад (Унгария)

Марибор се класира за плейофите на Лига Европа само с две победи и отрицателна голова разлика. До предпоследния кръг словенците бяха отписани от надпреварата за второто място, но изненадващото равенство срещу Рубин и измъчената победа над Уигън изпратиха Марибор в следващия етап на турнира.

Севиля от своя страна завърши на първо място в своята група, но испанците поради една или друга причина проявиха голямо непостоянство в представянето си - загубиха точки там където никой не очакваше, но трябва да отбележим, че все пак Севиля не допусна загуба. Що се отнася до вътрешното първенство, там андалусците са в серия от шест мача без победа, включително и с три загуби, а това отдалечи Севиля от зоната на евротурнирите в испанската Примера.

Няма никакви съмнения, че поне на книга гостите са фаворити за спечелване на мача. Остава само да видим кризата в представянето им в Ла Лига дали ще се прояви и на международната сцена.

Прогноза за: Марибор - Севиля 1:2

 

Динамо Киев - Валенсия
Стадион: "Олимпийски", Киев
Дата: 20.02.2014г.
Час: 20:00
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)

Отборите на Динамо Киев и Валенсия излизат един срещу друг, в пореден мач от 1/16 финалите на Лига Европа. Очаква ни интересен мач, предвид факта, че двата тима играят открит футбол.

Домакините ще бъдат без Ярмоленко и Мбокани, които са контузени. Това напрактика онзачава, че от първата минута на вратата ще започне Шовковски и пред него Силва, Драгович, Качериди и Макаренко. Като двойка дефанзивни полузащитници ще си партнират Велосо и Харуна. В предни позиции фаворити за титуляри са Ленс, Беалнда и Гусев, а сам в предни позиции по всяка вероятност ще бъде Браун.

"Прилепите" не могат да използват Ромеу, който е контузен, а Виктор Руис е наказан. Под рамките на вратата ще стартира Гуаита. Карето пред него бранители най-вероятно ще бъде Берна, Матьо, Сендерос и Бараган. Пред тях пък може би ще са Парехо и Гуего. Феде, Хонас и Фегули ще са играчите зад Алкасер, който ще води атаката на испанският клуб.

Прогноза: Динамо Киев - Валенсия 2:1

 

Есберг - Фиорентина
Стадион: "Блу Уотър Арена", Есберг
Дата: 20.02.2014г.
Час: 20:00
Съдия: Сергей Карасьов (Русия)

Есберг се класира на второ място в група С на Лига Европа, в която нямаше никаква конкуренция в лицето на Елфсборг и Стандард, но също така датчаните не успяха да се преборят и с лидера Залцбург, от който допуснаха двете си загуби. Във вътрешното първенство обаче нещата при Есберг не вървят по най-добри начин - отборът е предпоследен, с 19 точки от 18 мача.

Фиорентина завърши без загуба участието си в груповата фаза на Лига Европа, където единствената конкуренция на „виолетовите" бе украинския Днепър. Италианците вкараха 12 гола и допуснаха само три, не оставяйки никакво съмнение в спечелването на първото място. В класирането на Серия А Фиорентина е четвърти, на 6 точки от третия Наполи.

Лошата форма на Есберг, липсата на мачове в календара на датчаните и по-качествения състав на Фиорентина прави този двубой с предрешен край.

Прогноза за: Есберг - Фиорентина 0:2

 

Слован Либерец - АЗ Алкмаар
Стадион: "У Ниси", Либерец
Дата: 20.02.2014г.
Час: 20:00
Съдия: Александру Тудор (Румъния)

Слован много трудно излезе от групата си в Лига Европа. Дори в предпоследния кръг чехите загубиха домакинството си на своя конкурент Фрайбург, но в заключителния си мач победиха като гости Ещорил, докато немският отбор претърпя поражение от Севиля. Във вътрешния шампионат Слован е без победа от края на септември и отборът от второ място се свлече на шесто.

Единственият проблем за АЗ Алкмаар в груповата фаза бе дали ще спечели първото място в групата. Холандците го направиха в последния кръг, когато постигнаха важно равенство на терена на своя пряк конкурент ПАОК и по допълнителни показатели изпревариха гръцкия отбор.

Изходът на двубоя в Либерец зависи от това, с какъв състав ще излязат гостите. По принцип холандците разполагат с по-добър отбор, но в този мач треньорът Дик Адвокаат може да извърши някои ротации, които да струват победата на АЗ.

Прогноза за: Слован - АЗ Алкмаар 1:2

 

Порто - Айнтрахт
Стадион: "До Драгао", Порто
Дата: 20.02.2014г.
Час: 22:05
Съдия: Матей Юг (Словения)

Португалският гранд Порто и германския Айнтрахт се изправят в спор за продължаване напред към 1/8 финалите. Безспорно домакините са фаворит, но гостите доказаха през сезона до момента, че могат да се възползват при всяко едно подценяване.

Дефур и Карлос Едуардо са футболистите, които до последно ще бъдат под въпрос за "синьо-белите", като се очаква да минат късен фитнес тест утре, за да стане ясно дали ще вземат участие в мача. Хелтон ще бъде вратарят на Порто, а пред него в защита ще бъдат Данило, Майкон, Мангала и Сандро. Фернандо и Дефур най-вероятно ще са играчите в средата на терена. Атомното трио Варела - Кинтеро - Куаресма пък ще трябва да дава головите пасове на Мартинес.

Цели трима играчи в Айнтрахт също са под сериозна въпросителна за утрешното гостуване. Това са Андерсон, Кител и Флум. Очаква се в този двубой, гостите да играят по-дефанзивно, предвид силната полузащитна линия на противника. Без изненада на вратата ще бъде Трап, а защитниците пред него ще са Джакпа, Кемпф, Забрано и Джунг. Швеглер, Рус и Рода пък ще са играчите пред тях, които ще имат тежката задача да изнасят топката, а в същото време и да спират противниковите футболисти. Барнета ще бъде плеймейкър, а дуото в предни позиции ще бъде Кадлес и Мейер.

Прогноза: Порто - Айнтрахт 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
234