Ужасяващ инцидент през 2009 г. обяснява прекъсването на Дания с Германия


Н. Гавазов

Ужасяващ инцидент през 2009 г. обяснява прекъсването на Дания с Германия

Германия победи Дания вчера в мач, който бе прекъснат поради силна буря, връхлетяла Дортмунд. Паузата продължи около 20 минути. Днес датските медии съобщават, че прекъсването е поискано от старши -треньора на националния отбор на Дания Каспер Хюлман, който през 2009 г. като помощник-треньор в Нордселанд става свидетел на ужасен инцидент, причинен от подобна стихия. Тогава Джонатан Рихтер от неговия тим е ударен от мълния по време на мач и получава инфаркт, а лекарите го вкарват в изкуствена кома, след което го охлаждат, докато телесната му температура падне до 34 градуса. Шест седмици след удара състоянието му се влошава и лекарите се принуждават да ампутират долната част на левия му крак.

"Джонатан Рихтер прекара десет дни в кома. Не знаехме дали ще оцелее, а на играчите беше трудно и не знаеха как да реагират. Не знаехме дали да празнуваме головете, да се смеем или да плачем...“, каза Хюлманд в интервю през 2022 г., разказвайки за случката.

Рихтер бе принуден да сложи край на кариерата си на 24-годишна възраст и клубът оттегли фланелката с номер 26 в негова чест. Днес той е член на Борда на директорите на Граесрьодерне.

"В случай, че хората се чудят защо датските играчи реагираха на гръмотевичната буря. Много от тях познават Джонатан Рихтер, който бе ударен от мълния по време на мач през 2009 г. Датският национален треньор Каспер Хюлманд беше негов треньор в Нордселанд. Джонатан загуби част от крака си", пише датският журналист Клаус Егелунд.

"Помощник-треньорът на Дания, Мортен Вигхорст, беше главен треньор на Нордеселанд по това време. Ръководителят на делегацията за Дания Кристиан Норкяр също беше в Нордселанд. Всички присъствали при инцидента с Рихтер", добавя Кристиан Волни.

  Сподели
153