Португалия спечели първите дузпи на Евро 2024


И. Ангелов

Португалия спечели първите дузпи на Евро 2024

Португалия и Словения се срещнаха тази вечер на "Дойче Банк Парк" във Франкфурт за да определят съперника на Франция в четвърт-финалната фаза на тазгодишното издание на Евро 2024. В редовното време обаче двата отбора не намериха път до вратата на противника въпреки безброй пропуските на "Селесао". В добавеното време Роналдо пропусна дузпа, стигна се до изпълнение на дузпи обаче, където той вкара и Диого Коща спаси 3 дузпи за да изпрати своите напред сред последните 8 отбора.

Картината беше една в първите 90 минути, а именно виждахме само атаки, положения от статични ситуации и корнери от страна на Португалия срещу Словения, която действаше единствено на контра срещу Коща и на моменти бе доста близо, особено чрез Шешко.

Към 85-ата минута словенците бяха владяли около 30% от времето, и изглежда целта беше оцеляване до дузпи и потенциален прогрес чрез късмета. В 105-ата минута планът им обаче без малко да се провали когато Жота спечели дузпа и Роналдо застана зад бялата точка. Облак обаче улови ъгъла и изби в гредата и корнера за да остави резултата 0:0 за второто продължение.

Инфарктен момент в него бе една грешка на Пепе в 115-ата минута, която остави Шешко сам срещу Коща, но вратарят на Португалия успя да го спре с крак и така се стигна до първата рулетка на дузпи за Евро 2024, където:

1.Йосип Иличич не успя да преодолее Коща с първата дузпа - 0:0;
2. Роналдо насочи този път в другия ъгъл точно до гредата - 1:0;
3. Диого Коща спаси и дузпата на Малковец - 0:0;
4. Бруно с удар по земя препарира Облак - 2:0;
5. Вербич също не преодоля Диого Коща и той спаси 3 от 3 - 2:0;
6. Бернардо прати Облак в грешна посока и това бе победа - 3:0.

  Сподели
267