Испания ще приземи Грузия


Н. Гавазов

Испания ще приземи Грузия

Испания - Грузия

Стадион: "Кьолн Стейдиъм", Кьолн

Дата: 30.06.2024 г.

Час: 22:00 ч.

Съдия: Франсоа Летеш (Франция)

След като преминаха по много различни маршрути през груповата фаза, Испания и аутсайдерите от Евро 2024 Грузия се срещат на осминафиналите на турнира в Кьолн в неделя вечерта.

Спечелвайки и трите групови мача на Европейско първенство за първи път от 2008 г., Испания можеше да си позволи да направи 10 промени и въпреки това да вземе максимум точки от срещата с Албания в понеделник.

Първото място вече бе осигурено, така че Луис де ла Фуенте се възползва от възможността да завърти своя талантлив отбор, а Феран Торес се нуждаеше само от 13 минути, за да изведе Ла Роха напред, давайки им преднина, която никога нямаше да загубят.

След като преди това даде урок на действащия шампион Италия в Гелзенкирхен и победи Хърватия в Берлин, испанският отбор сега върви към елиминациите за пети пореден голям турнир - и седми път от осем.

Един от фаворитите в състезанието, те се озоваха в това, което обикновено се смяташе за по-трудната половина на жребия, с четвъртфинал срещу домакина Германия - плюс възможен полуфинален сблъсък с Франция.

Подмладена под ръководството на Де ла Фуенте, който се насочи към по-директен стил на игра, Испания все още не е допуснала нито един гол, а последният път, когато испански отбор запази четири последователни чисти мрежи на големи финали, бе през 2012 г. - когато за последно спечелиха Европейското.

Преди обаче отново да вдигне трофея Анри Делон, Ла Роха трябва първоначално да подобри представянето си в Катар 2022 - където отпаднаха в последните 16 от Мароко - и отново се изправиха срещу намиращи се във форма аутсайдери.

Досега Испания е спечелила шест от седем мача срещу Грузия във всички състезания, включително в квалификациите за финалите това лято: те спечелиха и двата мача с обща разлика от осем гола - 7-1 като гост и 3-1 у дома.

Всъщност това съкрушително поражение в Тбилиси е единственият път, в който Грузия е допуснала седем гола във висш международен турнир, но забележителният им път след този провал ги постави под светлините на прожекторите както никога досега.

След като премина през плейофите чрез изпълнение на дузпи, енергичният отбор на Вили Саньол вече е във фазата на елиминациите на първия голям турнир в Грузия - най-вече благодарение на невероятния успех в сряда вечерта.

Срещайки вече класираната Португалия в последния си мач от група F, кавказците се възползваха от два пропуска в защитата на Селесао, като Хвича Кварацхелия сензационно откри резултата - отбелязвайки най-бързия гол на финалите досега, а Жорж Микаутадзе хладнокръвно реализира дузпа през второто полувреме, за да насочи отбора си към невероятна победа. Така Микаутадзе участва пряко във всичките четири гола на Грузия на Евро 2024.

Целият отбор на Грузия заслужава похвала, но тук трябва да посочим и отличната игра на вратаря Гиорги Мамардашвили, който направи невероятни спасявания.

До този момент Грузия се изправи срещу най-много удари (71), най-много в целта (25) и допусна най-високия xG от всички нации, участващи в Германия; но хората на Саньол няма да се притесняват твърде много, тъй като вече станаха герои, като свалиха Кристиано Роналдо и сие.

Единствената победа на Грузия над Испания дойде в отдавна забравен приятелски мач от 2016 г..

След като Луис де ла Фуенте завъртя няколко играчи от отбора срещу Албания, неговият състав на Испания XI трябва да изглежда много по-познат този уикенд: полузащитникът на Манчестър Сити Родри се завърна след наказание за един мач и трябва да се присъедини към състава.

Централният защитник Начо – който току-що обяви напускането си от Реал Мадрид – и нападателят на Реал Бетис Айозе Перес – и двамата ще трябва да преминат фитнес тестове, след като бяха отстранени за последно, но не се съобщава за нови опасения за контузии.

Въпреки че базираният в Германия плеймейкър Дани Олмо впечатли при първия си старт на Евро 2024, поставяйки единствения гол на Феран Торес, нито един от двамата не се очаква да започне неделния мач: младите звезди Ламине Ямал и Нико Уилямс трябва да се завърнат, за да подкрепят капитана Алваро Мората отпред.

Междувременно Грузия ще бъде без Анзор Меквабишвили поради наказание, така че халфовата им линия може да остане непроменена от средата на седмицата.

Френският треньор Уили Саньол със сигурност ще подреди отбора си във формация 5-3-2, водена от крилото на Наполи Хвича Кварацкхелия и водещия голмайстор на Евро 2024 Жорж Микаутадзе.

Вратарят Георги Мамардашвили, който е в испанския клуб Валенсия от 2021 г., е спасил не по-малко от 16 от последните си 17 удара, с които се сблъска на финалите това лято.

След като изживя историческа нощ в Гелзенкирхен, Грузия ще  бъде върната на земята от добър испански отбор, който има потенциала да претендира за слава на Евро 2024.

Звездата на грузинците Кварацхелия може отново да запише името си в протокола, но Ла Роха изглежда фокусиран върху достигането до финала и може да разбие дори най-дисциплинираната защита.

Прогноза: Испания – Грузия 3:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Грузия (Вили Саньол)
 
Мамардашвили
   
Цитаишвили
Двали
Кашия
Кверкверлия
Какабадзе
Кочорашвили
Китеишвили
Чакветадзе
Кварацхелия
Микаутадзе
Уилямс
Мората
Ямал
Руис
Родри
Педри
Кукурела
Лапорт
Ле Норманд
Карвахал
   
Симон
 
Испания (Луис де ла Фуенте)

Обоснована прогноза: Испания - Грузия 3:1

  Сподели
162