Кьолн: Метрополисът на Рейн


FUTBOL-TV

Кьолн: Метрополисът на Рейн

Кьолн е град с дълга и бурна история. Основан е по времето на римляните, първото споменаване за него датира от 50 г. пр.н.е. През Средновековието населението на най-стария град в Германия е било 40 000 души, наличието на университет, свободна търговия и просветени граждани - всичко това позволява на Кьолн да бъде класиран сред най-богатите и влиятелни градове в Европа от онази епоха. По време на Втората световна война центърът на Кьолн е унищожен на 90% от бомбардировките, а 72% от цялата територия на града става жертва на опустошителни въздушни нападения. След войната малкото останали исторически обекти са старателно възстановени. Повечето от историческите сгради са реставрирани и днес изглеждат в предишния си блясък.

Сега Кьолн е четвъртият по население и трети по големина град в Германия, както и един от най-големите икономически и културни центрове на страната. Освен това Кьолн е най-големият център на 10-милионна конгломерация на региона Рейн-Рур и център на 2-милионна моноцентрична агломерация. "Метрополисът на Рейн“, както често се нарича Кьолн, е един от най-старите градове в Германия и е играл значителна роля в историята на Европа през цялото си съществуване, датиращо от римската епоха. Кьолн е известен със своя главен храм - Кьолнската катедрала, една от основните католически църкви в Германия.

Стария град (Altstadt) е  най-старият квартал на Кьолн, в който се намират най-известните забележителности на града: Кьолнската катедрала, различни музеи и Къщата на Кьолн 4711. Голяма част от квартала се състои от тесни калдъръмени улички, с много традиционни ресторанти, кафенета и пивоварни, които могат да бъдат намерени по тези улици и площади. Общо в Кьолн има 24 пивоварни, които варят и продават местната светла бира Kölsch.

Кьолнската катедрала е най-голямата готическа катедрала в Германия, която е под патронажа на ЮНЕСКО и е символ на града. Строежът й започва през 1248 г., но работата е завършена едва през 1880 г. Катедралата е построена на мястото, където са се провеждали християнски събрания в късната Римска империя. Кьолнската катедрала оцелява по чудо през Втората световна война. Височината ѝ е 144 м, а ширината - 86 м. Кулата е с височина от 157 м. Съкровищницата на Кьолнската катедрала е най-значимата в Европа, надминавайки по важност дори съкровищницата на Ватикана. Особено известен е кръстът Геро, рисувано дървено разпятие, поръчано от архиепископ Геро от Кьолн около 975 г. Смъртта на кръста е предадена много реалистично, което е истинско откровение за онова време. Но основната ценност на Кьолнската катедрала несъмнено е сандъкът на тримата крале, който съдържа мощите на тримата свети царе (трима мъдреци): Каспар, Мелхиор и Балтазар, най-големият златен саркофаг в Западна Европа. И, разбира се, определено трябва да се изкачите на лявата кула на катедралата поне веднъж; гледката отгоре си заслужава.

 

Дом на одеколона – това е най-известният магазин в Кьолн, където може да закупите одеколон "4711“. "Eau de cologne" буквално се превежда като "вода от Кьолн". Ароматната вода се появява на пазара през 1709 г. благодарение на Йохан Мария Фарина, който открива Кьолн като град на ароматите за целия свят. Парфюмерийната му компания е най-старата в света. По-късно други магазини и фабрики последваха примера му и започнаха да произвеждат и продават "одеколон“. Но най-известният магазин несъмнено е Дом на одеколона 4711, който става запазена марка на одеколона.

Музей на шоколада в Кьолн.

Музеят на шоколада се намира на полуострова, в голяма сграда, наречена Омхоф – Щолверк – Музеум. Тук е цялата история на шоколада от над 3000 години. Музеят е открит през 1993 г. и по това време е първият музей на шоколада в света. В края на обиколката винаги можете да опитате сладкия продукт, като потопите вафла в шоколадовия фонтан. Музеят е затворен в понеделник.

Кметство.

Първото документално споменаване на кметството като "Дом на гражданите" датира от периода между 1135 и 1152 г. След като градът придоби статут на свободен град-държава, кьолнските гилдии решиха да построят кулата на кметството. Кулата, направена в късен готически стил, с три тетраедрични долни и два осмоъгълни горни етажа, е украсена с не по-малко от 130 каменни статуи. През 1569 г. архитектът Вилхелм Фернукен построява разширение към фасадата на сградата в ренесансов стил, така наречената беседка на кметството, която има късмета да оцелее почти напълно през Втората световна война, за разлика от кулата на кметството, която беше зле повредена и почти напълно изгоряла. Възстановяването му се превръща в символ на волята за живот и възраждане, демонстрирана от жителите на Кьолн: още през 1950 г. кьолнските занаятчии, помнейки своите стари еснафски традиции, инициират създаването на "работилница от строители и каменоделци за възстановяване на кметството".

Нашето внимание обаче най-вече е съсредоточено върху "Кьолн Щадион". Местната енергийна компания "Рейн Енерги АГ" държи правата върху името на стадиона, но по време на Евро 2024 това название няма да се използва.

"Рейн Енерги АГ" е построен през 2004 година на мястото на стария "Мюнгерсдорфер". Капацитетът му е за 50 000 човека за вътрешните мачове, и 45 000 за международни срещи.

По-интересна е историята на "Мюнгерсдорфер". Строителството му започва през 1920 г. и в него са ангажирани над 15 000 човека, което помага за стабилизирането на Кьолн и за спечелване на престиж

Първият международен мач се провежда на 20 ноември 1927 г., когато националният отбор на Германия прави равенство 2–2 с Нидерландия. Оттогава германският отбор е играл 19 пъти на стадиона, като само един от тези мачове е завършил със загуба. Друг забележителен мач е първият мач след Втората световна война, в който ФК Нюрнберг победи  ФК Кайзерслаутерн с 2:1, пред публика от 75 000 души.

Стадионът ще бъде едно от местата за провеждане на Евро 2024.

По време на турнира на стадиона ще се играят следните мачове:

Групова фаза

15 юни 16:00 Унгария - Швейцария

19 юни 22:00 Шотландия - Швейцария

22 юни 22:00 Белгия – Румъния

25 юни 22:00 Англия - Словения

1/8-финали

30 юни  22:00

  Сподели
97