Дюселдорф: Японският град на Германия


FUTBOL-TV

Дюселдорф: Японският град на Германия

Дюселдорф е град в Западна Германия, в региона Рейн-Рур, административен център на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия и седалище на провинциалното правителство на окръг Дюселдорф. Население: 629 567 души (2023). Първото споменаване на Дюселдорф датира от 1135 г., статутът на град е от 1288 г.

Разположен в центъра на Рейн-Рур и европейските икономически региони, Дюселдорф - заедно с Берлин, Франкфурт на Майн, Мюнхен и Хамбург - е един от петте най-големи икономически, транспортни, културни и политически центрове в Германия. В него се помещават централите на много големи компании, а летището на града е международен център. Дюселдорф е дом на две пристанища, както и на множество висши учебни заведения, като Дюселдорфската академия за изящни изкуства и университета Хайнрих Хайне.

Интересна подробност е, че тук живеят около 8500 японци и почти 15 хиляди в цялата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Японската общност в Дюселдорф е третата по големина в Европа след Лондон и Париж. А на 1 юни се провежда ежегоден празник – Денят на Япония, като на фестивала се събират около един милион човека.

 

Дюселдорф е бизнес град, който обаче изненадва. Крайбрежната алея Рейнуфер е богата на разнообразие от кафенета и зони за отдих, където можете да се насладите на хубавото време. Ако искате да прекарате пътуването си по-активно, можете да обиколите баровете в историческия квартал Алщад или да посетите баровете в пристанището на Медиенхафен, докато разглеждате авангардната му архитектура. Освен това Дюселдорф наскоро получи награда за най-красивия площад в Германия - Бургплац, но това не е единствената атракция, на която си струва да се обърне внимание в този град.

Дюселдорф е дом на много музеи на изкуството и културни институции. Трите сгради на наскоро реновирания музей на изкуствата Нордрейн - Вестфален съхраняват богата колекция от история на изкуството от 20-ти век. Има произведения на местни художници, както и на Пикасо, Матис и Рошенберг. Другите две сгради са сградата на парламента от 19-ти век, която съдържа огромна колекция от снимки, инсталации и видео произведения, и къщата на Шмел, проектирана от Алдо ван Ейк, купчина тухли, напомняща на кула от Лего.

Спираловидната кула Ламбертускирхе е интересна атракция. Извисява се над готически храм, мраморни гробници и барокови олтари. Ако искате да посетите интимно място, тогава погледнете Маркплац: той се намира близо до кметството и е украсен с паметник на Йохан Вилхелм. След това посетете мястото на погребението му в блестящата бяла църква Св. Андрей. Тук можете да видите скулптурите на шестимата светци, които са останали непокътнати от оригиналния олтар, или, ако дойдете тук в неделя в 4:30 сутринта, посетете безплатен органен концерт в галерията по-горе.

Ясно е обаче, че центърът на събитията по време на Евро 2024 ще бъде главният стадион на града, който ще е домакин на мачове от турнира.

"Дюселдорф Арена" официално се нарича "Меркур Шпил Арена", но търговските имена не могат да се използват по време на Европейското първенство, така че стадионът просто ще бъде кръстен на града.

"Дюселдорф Арена" може да побере почти 55 хиляди футболни зрители на мачовете от германското първенство, но почти 10 хиляди от тях са правостоящи, така че УЕФА поиска там да бъдат монтирани седалки, поради което стадионът ще побере 47 хиляди зрители по време на Евро 2024. Това е повече, отколкото в Лайпциг (40 хиляди) и Кьолн (43 000), както и във Франкфурт (47 хиляди).

Вероятно поради тази причина в крайна сметка на Дюселдорф е поверено домакинството на четвъртфиналния мач, за разлика от Лайпциг и Кьолн.

През септември 1925 г. е открит "Рейнщадион" в Дюселдорф. Това е бил мащабен проект не само за футболни срещи, но и за други спортове. По онова време това е една от най-големите арени в страната и за нея са похарчени много пари. Стадионът е побирал 42 хиляди зрители. Интересното е, че на първия мач - срещу Нидерландия - идват много повече хора. Никой не е бил подготвен за такъв повишен интерес, така че феновете се възползват от объркването на организаторите и стадионът в крайна сметка приема 60 хиляди души! След края на Втората световна война американците предават управлението на стадиона на британците, които позволяват провеждането на спортни събития по тяхно усмотрение. И едва през 1952 г. на местния клуб "Фортуна“ е разрешено да играе там.

"Рейнщадион" е един от деветте стадиона за Световното първенство през 1974 г. в Германия. Именно поради това съоръжението бе реконструирано и модернизирано между 1968 и 1975 г. Колкото и да се опитваха местните власти, стадионът отдавна престана да бъде модерен и удобен за зрителите. След като Дюселдорф получи отказ да приеме мачове от Световното първенство през 2006 г., властите на града осъзнаха, че трябва да построят нов стадион, така че "Рейнщадион" бе разрушен и на негово място бе построена "Дюселдорф Арена". По-точно, това не е точно наследникът на предишния стадион, тъй като новата конструкция е построена в близост, но все пак на малко по-различно място.

Новият стадион е построен през 2004 г. По онова време това беше ултрамодерна сграда, със затварящ се покрив. И основната характеристика бе вътрешното отопление за зрителите. С помощта на специални технологии вътрешността на стадиона се отоплява през зимата до поне 15 градуса! Това направи възможно провеждането на всякакви състезания или концерти дори в най-студените дни.

"Дюселдорф Арена" ще бъде домакин на пет мача от Европейското първенство 2024, включително осминафинал и четвъртфинален мач.

Групова фаза

17 юни 22:00 Австрия - Франция

21 юни 16:00 Словакия - Украйна

24 юни 22:00 Албания - Испания

1/8-финали

01 юли  19:00

1/4- финали

06 юли 18:00

  Сподели
170