Дортмунд: Градът с най-големия стадион


FUTBOL-TV

Дортмунд: Градът с най-големия стадион

Дортмунд е провинциален град в Западна Германия и принадлежи към федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Градът се намира в Рурската област, в западната част на страната, разположен е в средното течение на река Рур и е свързан с канала Дортмунд-Емс с цяла мрежа от канали, по които се движат корабите на речния флот.

Първите селища на мястото на съвременния град се появяват през бронзовата епоха. Преди това Дортмунд се е наричал Тротмани и първите споменавания за него под това име се срещат през втората половина на IX век. През деветстотин и деветдесет градът получава правото да се занимава с търговия.

През хиляда сто петдесет и втора година Фридрих Барбароса се установява тук, възстановявайки града след тежки пожари. Дортмунд е част от Ханзата и получава статут на имперски град. В края на тринадесети век се случва друго много важно събитие в икономическия живот на града - Дортмунд получава разрешение да произвежда бира.

През втората половина на деветнадесети век, благодарение на стоманената индустрия и въгледобива, започва нов период на просперитет за местните земи - Дортмунд постепенно се превръща в истински индустриален град. През хиляда осемстотин четиридесет и седма е открита железопътната линия Кьолн-Минден и градът се превръща в практически най-големия железопътен възел за Рурския регион. Следващият важен момент за икономическото развитие на града ще бъде откриването в самия край на деветнадесети век на градското пристанище и корабния канал, свързващ Дортмунд и Емс.

По време на Втората световна война Дортмунд е почти напълно разрушен - деветдесет и осем процента от центъра на града (включително основните забележителности) е превърнат в руини и мнозина смятат възстановяването на града за непрактично. Но още през 50-те години на миналия век  населението на Дортмунд надхвърли петстотин хиляди души.

Гара Дортмунд е четвъртият по големина железопътен възел в страната и обслужва повече от четиридесет и един милиона души всяка година. В допълнение към градските влакове и местните експресни влакове, гарата обслужва редица високоскоростни и свръхвисокоскоростни маршрути на дълги разстояния.

Както и при останалите германски градове, много е трудно да определим главните забележителности на Дортмунд. Но си струва да се започне с огромен пешеходен площад от 12-ти век. На територията му има различни ресторанти и кафенета, галерии, бутици и супермаркети. Препоръчваме ви да направите едно пътуване тук, за да видите местното кметство с фигура на орел на фасадата, както и старинния фонтан.

Също така не бива да се пропускат и многото музеи, като тук ще отбележим Германския футболен музей и този за бирата. Именно Дортмунд е най-голям производител на бира в страната, така че няма нищо изненадващо в това, че тук има такъв музей. В Орловата кула пък може да се видят средновековни доспехи и оръжия, както и отбранителните съоръжения на Дортмунд.

Не по-малко емблематично място е "Сигнал Идуна Парк". Според ФИФА, това е един от най-удобните футболни центрове в света. Най-големият германски стадион се използва от Борусия за тренировки и домакински срещи. Общият брой на зрителите, които могат да бъдат настанени тук едновременно, е над 81 000 души. Трябва да се отбележи, че по време на състезания трибуните на "Сигнал Идуна Парк" никога не са празни. Арената е открита е през 1974 година и е шеста по големина в Европа, както и трети по големина дом на футболен клуб от Стария континент. По време на Евро 2024 арената ще носи името "Вестфаленщадион", тъй като правилата на УЕФА забраняват използването на търговски наименования.

Стадионът ще бъде домакин на шест мача Европейското първенство 2024, включително осминафинал и полуфинален мач.

                                                                

Групова фаза

15 юни 22:00 Италия - Албания

18 юни 19:00 Турция - Грузия

22 юни 19:00 Турция - Португалия

25 юни 19:00 Франция - Полша

1/8-финали

29 юни  22:00

½- финали

10 юли

  Сподели
197