Берлин: Микс от старото и новото


FUTBOL-TV

Берлин: Микс от старото и новото

Историята на Берлин датира от началото на 14 век. През 1307 г. селището Кьолн (нищо общо с Кьолн в западната част на Германия), разположено на остров Шпрайнцел в средата на река Шпрее, и селището Берлин на източния й бряг се сливат в един град.

През 15 век Берлин става постоянна резиденция на принцовете на Бранденбург, едно от най-значимите княжества на Свещената Римска империя. Градът страда много по време на Тридесетгодишната война, продължила от 1618 до 1648 г., а в началото на 18 век, с идването на власт на Фридрих III, става столица на Прусия. През 1871 г. Берлин придобива статут на главен град на Германската империя.

През "златните двадесет“, от 1924 до 1929 г., той се превръща в една от индустриалните, културни и научни столици на света. По това време в града живеят и работят физикът Алберт Айнщайн, драматургът Бертолт Брехт и филмовата актриса Марлене Дитрих. Петгодишният план за икономически растеж приключи с началото на Голямата депресия. През 1933 г. Хитлер идва на власт и Берлин става столица на нацистка Германия.

В края на Втората световна война през 1945 г. градът, една трета от който лежи в руини, е разделен на четири сектора от Съветския съюз, Съединените щати, Великобритания и Франция. През 1949 г. източната част на Берлин става столица на Германската демократична република, а западната се превръща в анклав: територия на Федерална република Германия, заобиколена от всички страни от ГДР. 1961 е годината, в която се появява Берлинската стена: от този момент нататък е възможно да се стигне от една част на града до друга само през гранични контролно-пропускателни пунктове. Стената пада само 28 години по-късно, и скоро след това Берлин става столица на обединена Германия.

Днешният Берлин е един от най-динамичните и мултикултурни метрополиси в света. Той радва туристите не само с многобройните си атракции, но и с гостоприемството и достъпните цени.

Бранденбургската врата

Адрес: Pariser Platz

Врата, украсяваща площад Париж - с шест колони и с пристройки от двете страни - се появява в края на 18 век по заповед на Фредерик Вилхелм II - създаването им е вдъхновено от архитекта Карл Готгард Лангханс от атинския Акропол. Този шедьовър на неокласицизма е отличителният белег на германската столица: портата е била част от Берлинската стена и през 1989 г. става символ на обединението на Германия.

Увенчана с квадригата на Виктория, сградата първоначално се е наричала Портата на мира, а самата богиня на победата е изглеждала различно. Факт е, че през 1806 г. Наполеон демонтира скулптурната група и я отвежда в Париж. Но през 1814 г., след победата на Прусия над армията на Бонапарт, колесницата е върната на берлинчани.

Берлинската телевизионна кула

Адрес: Panoramastraße, 1a

Основната атракция на източната част на града е най-високата сграда не само в Берлин, но и в цяла Германия, а също така е сред първите десет в Европа: височината е 368 метра. Кулата се появява близо до Александерплац през втората половина на 60-те години на миналия век. Сферата, увенчаваща кулата, трябваше да символизира съветския Спутник 1.

Днес върху него са поставени антени, а вътре има и наблюдателна площадка (на ниво 203 метра) и ресторант (четири метра по-висок). Интересна информация: от съображения за пожарна безопасност кухнята на ресторанта е разположена на приземния етаж: ястията, приготвени за посетители, се издигат с асансьор. Да добавим, че в кулата те са четири, а скоростта на асансьорите е шест метра в секунда.

Райхстаг

Адрес: Platz der Republik, 1

Една от най-известните парламентарни сгради в света. Райхстагът, основан през 1884 г. от кайзер Вилхелм I, е построен за 10 години. Грандиозната сграда в неоренесансов стил удиви не само с великолепието си, но и с техническото си оборудване: сградата имаше телефони, централно отопление и електрически вентилатори.

Срещите на парламентаристите се провеждат в Райхстага до 1933 г. Скоро след избухването на Втората световна война на ъгловите кули на сградата са поставени противовъздушни оръдия, а помещенията са превърнати в лазарет. Веднъж влезли в сградата, посетителите все още могат да видят следи от куршуми и надписи  по стените.

Райхстагът отново започна да се използва по предназначение след падането на Берлинската стена и пълната му реконструкция. През 1999 г. сградата на парламента е украсена с високотехнологичен стъклен купол с височина 23 метра, проектиран от Норман Фостър. Вътре има колона с огледални панели: през деня те отразяват светлината в интериора и по този начин спомагат за пестенето на енергия. И в това пространство се получават много впечатляващи снимки.

Берлинската катедрала

Адрес: Am Lustgarten, 1

Тази грандиозна сграда в необароков стил е построена от 1894 до 1905 г. по заповед на Вилхелм II. Тя е трябвало да се превърне в главната лютеранска църква не само на Германската империя, но и на цяла Европа.

Катедралата е силно повредена по време на Втората световна война: сградата, която виждаме днес, е резултат от многогодишна реставрационна работа, която е завършена едва в началото на 90-те години. По-специално, след реконструкция храмът стана 16 метра по-нисък.

Вътрешната му декорация е поразителна с лукс. Позлатен олтар, циментова замазка, мозаечни сводове, мраморни колони - имате усещането, че не сте в протестантска църква (строга и минималистична), а в католическа.

Берлинска художествена галерия

Адрес: Matthaikirchplatz, 4/6

Една от най-известните колекции на европейска живопис в света съдържа картини на майстори от 13-18 век.

Галерията посреща първите си посетители през 1830 г., а днес експозицията й, разположена в десетки зали, включва над 1500 картини.

Мемориална църква Кайзер Вилхелм

Адрес: Breitscheidplatz

Запазените руини на храм, построен в чест на първия владетел на обединена Германия, са една от най-необичайните атракции на града.

Храмът е построен през 1890 г. и дълги години остава най-високата религиозна сграда в Берлин - 113 метра. Но в нощта на 23 ноември 1943 г. по време на бомбардировка сградата е почти напълно разрушена. Когато в следвоенния период градските власти решиха да разрушат руините и да построят нов храм на тяхно място, берлинчани поискаха да напуснат сградата като напомняне за трагичното минало на Германия.

И през 1961 г. руините на църквата органично се вписват в архитектурния ансамбъл, проектиран от Егон Айерман. Наблизо се появиха модернистични структури под формата на минималистични геометрични фигури: храм с осем страни и шестоъгълна камбанария с мрежести фасади.

Галерия East Side

Адрес: Mühlenstraße

Най-голямата оцеляла част от Берлинската стена (дължината й е 1316 метра), покрита с графити.

Историята на East Side Gallery датира от 1990 г. Тогава градските власти позволиха на художници от различни страни да нарисуват този фрагмент от стената - в резултат на това тя бе украсен със 106 широкоформатни фрески. Най-известните от тях бяха изображения на кола, която се блъска в стена и целувка на политици - Брежнев и Хонекер. Още през 1991 г. този арт проект получи статут на исторически паметник. А през 2009 г. голяма част от стенописите са реставрирани (главно от самите автори).

Нека добавим, че след като разгледат изложбата на уличната галерия и си направят куп селфита тук, феновете на градското изкуство могат да вземат метрото и след половин час да стигнат до Музея на градската нация (Bülowstraße, 7 - на две минути пеша от метростанция Nollendorfplatz). Тук са представени всички жанрове на уличното изкуство: от шаблонни графити до тематична инсталация.

Разбира се, едва ли има някой, който да допусне, че това са главните достойнства на столицата на "локомотива на Европа". Тук са и Пергамския музей, Музейния остров, Шарлотенбург, Трептовпарк, Ботаническата градина или Берлин – Хохеншонхаусен мемориал.

Но нека да се върнем към футбола. Берлин ще приеме Евро 2024 с един стадион.

Олимпийският стадион се намира  в западната част на града и е един от най-големите в Европа: арената може да побере около 75 хиляди души. Тук се провеждат не само спортни събития, но и концерти на поп звезди и рок изпълнители.

Монументалната структура в неокласически стил е издигната специално за летните олимпийски игри през 1936 г., които, между другото, са били пред провал. Въпреки обществените искания за отмяна на спортния фестивал в нацистка Германия, игрите не бяха преместени никъде. Това е така, защото Берлин е избран за олимпийска столица още преди нацистите да дойдат на власт.

След края на Втората световна война Олимпиащадион е реконструиран и предоставен на футболния клуб Херта БСК за домакински мачове. В началото на 21 век мястото се превърна в едно от основните места на Световното първенство по футбол през 2006 г.

Олимпиащадион ще бъде домакин на шест мача от Евро 2024 на УЕФА, включително осминафинал, четвъртфинал и финал на 14 юли 2024 г.

Групова фаза

15 юни 18:00 Испания - Хърватия

21 юни 18:00 Полша - Австрия

25 юни 22:00 Нидерландия - Австрия

1/8-финали

29 юни 18:00

1/2-финали

6 юли 21:00

Финал

14 юли 21:00

  Сподели
135