Топ 50 на най-добрите мениджъри в света: 50-46


П. Пенков

Топ 50 на най-добрите мениджъри в света: 50-46

Futbol-TV има за цел да ви запознае в детайли с едни от най-добрите треньори на любимата игра на толкова от вас, предлагайки ви класиция на Топ 50 от тях, предварително изготвена и от реномираното футболно издание "FourFourTwo". Този път ще ви запознаем с последните четирима от този списък, като останалите ще може да очаквате в следващите няколко дни. Ето и самата класация:

50) Флоран Ибенже (Демократична република Конго)

Често бива бива натъртвано, че африканските мениджъри не получачат почивките, както на чуждестранните си колеги, но определено притежават икона, която да ги мотивира и това е Ибенж. Треньорът от Демократична република Конго успя да изведе отбора си до третото място на тазгодишното издание на Купата на Африканските нации, вдъхвайки ни чувството, че наблюдаваме отбор, който има повече общо с европейските футболни традиции, отколкото с тези на най-стария континент. 

Той пое националният отбор на страната през август 2014 година, като успоредно с това превърна АС Вита Клуб в един водещите отбори в първенството на Конго. Миналата година той успя да изведе този клуб до финала на Шампионската лига на африка, където за жалост претърпяха поражение от ЕС Сетиф, поради фактора - голове отбелязани на чужд терен. В интервютата той често заявява, че комбинирането на тези две негови начинания е "трудно, но същевременно и впечатляващо изживяване". 

Ибенж има доста необикновена история: той е завършил икономика и работи в продължение на няколко години в малки отбори във Франция, като едновременно с това е и счетоводител. Големият пробив в кариерата на Ибенж идва, когато моли приятеля си Никола Анелка за съдействие по време на неговия престой като мениджър на Шанхай Шенхуа през 2012 година. В момента Ибенж е на 52 години, притежавайки достатъчно натрупан опит и качества, които е доказал през годините. 

49) Хуан Карлос Осорио (Сао Пауло)

Доста рядко явление е това бразилски клубове да биват оставяни под ръководството на чуждестранни мениджъри. Като цяло, треньорите идващи от друга страна задължи трябва да имат поне няколко изиграни мача за съответния отбор, което от своя страна ще им гарантира лесна разпознаваемост и търпение от страна на феновете, както и в случая на Осарио, който притежава достатъчно впечатляваща автобиография, която може да накара бразилските фенове да виждат в негово лице новия Мануел Пелегрини. Гигантите Сао Пауло наистина рискуваха доста, когато подписаха договор с 54-годишния колумбиец, който междудругото е специалист по футболни наук, специализирайки съответно с САЩ, Англия и Холандия.

Осарио е работи като треньор в Манчестър Сити по времето, когато Кевин Кийгън беше начело на "гражданите", а в допълнение е имал и успехи в американското първенство, когато Ню Йорк Ред Булс се доверява на неговите качества. Постепенно се случва така, че той получава да се върне обратно в родината и именно тогава се случва "чудото" в неговата кариера. Първоначално той поема Онсе Калдас, извеждайки тима до титлата в колумбийското първенство през 2010 година. Друг тим - мексиканския Пуелбас, сключва договор в Осорио малко след триумфа в Колумбия. Едва тогава се появява и Атлетико Насионал, с когото той постига пет титли в период от само две години. 

По-късно, известен с прякора "реконструктора", тренировъчия стил на Осорио се превръща в уникално атрактивен, умеещ да задържа играчите в тима. Въпреки това, той продължава и продължава да не спира да се усъвършенства, посещавайки тренировъчни сесии на Гуардиола и Ван Гаал. 

48) Павел Върба (Чехия)

Върба бива определян от някой от хипстър във футбола, тъй като 51-годишният чех все още е слабо познат на футболната аудитория извън пределите на неговата родина. Но когато стана въпрос за постижения е време да замълчим. Неслучайно той бива избиран за "Треньор на годината" в Чехия вече 5 поредни години, а затова определено си има причина. 

Неговата кариера на футболен треньор започва начело на Виктория Пилзен, който по негова време е бил скормен провициален тим без особени постижения, трансформирайки го до хегемон в чешкото първенство, а освен това и вече добре разпознаваем отбор в цяла Европа, практиващ атрактивен и атакуващ футбол. В неговата визитка фигурират четири спечелени титли на страна, осигуряване на участие в групите на Шампионска лига и достигне на елиминационната фаза в турнира Лига Европа - Всичко това постигнато с съвсем малък бюджет. 

След този период във Виктория Пилзен, той поема поста на национален селекционер на Чехия. До момента, в квалификационната фаза за Европейското първенство през 2016 година, той има постигнати четири поредни победи, след недотам блестящото представяне срещу Латвия и Исландия. 

47) Хайн Ванхаезебрук (Гент)


Вероятно произнасянето на фамилията му би ви затруднила доста, но със сигурност бихте намерили причина да се постараете повече. След няколкото прекарани години в родния си град начело на Кортвайк и с ограничен бюджет, Ванхаезебрук подписа договор с Гент през 2014 година със задача да възстанови предишната слава на тима, на който междудругото той винаги е бил почитател. В началото доста малко от фенове на Гент вярват в успеха на това негово начинание, но постепенно той вдъхва увереност и достатъчно фаворити, което в края на сезона бива подпечатано с шампионска титла, имайки предвид факта, че Гент никога в своето 115-годишно съществува не е успявал да стори това. 

Тактически вариативен и добър мотиватор, Ванхаезебрук притежава свои методи за подобряване на способностите на играчите си. Лично той е "виновник" за привличането в клуба на нигериеца Мойсей Симон, който се превръща в сензация на белгийското първенство през миналия сезон. Ванхаезебрук често споменява, че не се страхува да използва неконвенционални методи за постигнето на начертаните цели, като дори по време на престоя му в Кортвайки изпозва Google, за да намери нов подходящ нападател, който да умее да играе с левия крак. 

Именно, поради неоспоримите му качества като треньор, той осигури участие на Гент през новия сезон в груповата фаза на най-титулувания европейски клубен турнир - Шампионска лига. 

46) Брус Арина (Лос Анджелис Галакси)

Един от треньорите-ветерани успял да спечели общо 5 титли в американското първенство (MLS), като способностите на 63-годишният Арина си проличават поемайки Лос Анджелис Галакси преди 7 години. Мнозина от анализаторите на MLS смятат, че с всяка изминала година Лос Анджелис Галакси ще претърпи спад в играта, след раздялата с Дейвид Бекъм и Лендън Доновън, но разликата е това, че Арина не притежава способности да работи единствено с големи играчи, а умее и да създава такива. През последните години той дори съсредоточава вниманието си изцяло върху младите таланти, желайки да гарантира, че следващото поколени ще бъде толкова успешно, колкото и последното. 

Може би това не е твърде изненадващо: подобно на много американски треньори, Арина получава първите си шансове свързани с футбола още в колежа. Престоите му в Корнел и Вирджиния служат като катализатор за по-късното поемане на националния отбор на САЩ до 23 години. През 1996г. той се мести в MLS, подписайки договор с ДС Юнайтед заедно с неговия най-добър прител Боб Брадли. 

  Сподели
293