Ексклузивно интервю на Стоичков (II част): Тиери Анри не е лъжец


.

Ексклузивно интервю на Стоичков (II част): Тиери Анри не е лъжец

Стоичков си остава любимец на феновете на Барселона и се счита за син на Каталуния и е приет добре заедно с жена си Мариана  и двете си дъщери, които израснаха в града. Легендата коментира ситуацията в Барселона, както и играта на Анри в срещата-бараж между Франция и Ирландия.

След требъла, който направи Барселона начело с Гуардиола, атакуващият стил на Барселона често се оприличава с този на звездния отбор на Кройф. Стоичков обаче не е склонен да се правят сравнения.

"Обичам когато Барса печели всеки мач или турнир", казва легендата на българския футбол.

"Миналогодишния требъл е много важен, а сега в Абу Даби през декември, когато е Клубното Световно първенство може да донесе отново трофей на отбора. Това означава, че могат да спечелят шест трофея за една година", продължава Стоичков.

"Те са най-силните в момента, но да на върха в продължение на 4 години както бяхме ние ще е много трудно. Слушам различни сравнения. Хората сравняват Ромарио с Меси, Ибрахимович със Стоичков, Куман - Пуйол и така нататък. Но Барселона винаги е имала много велики играчи и различни треньори. Стилът на футбола ще бъде винаги един и същ. Философията е по-важна", коментира българинът.

От настоящите звезди на Барселона, емблематична е фигурата и на Тиери Анри, когото Стоичков не пропуска да похвали. Французинът, който може да бъде спрян от участието си в Световното първенство заради играта си с ръка срещу Ирландия миналия месец, не заслужава толкова силна реакция, смята българинът.

"Имам голямо уважение към Тиери - един от най-добрите ми приятели в Барселона. За мен той е с много добър характер. Това е обикновен човек, една позитивна личност", заявява Стоичков.

"Това което му се случи е ситуация в живота. Колко други са докосвали топката с ръка и никой не ги наказва? Това е част от футбола", продължава Христо.

"Сега всички казват: Анри е лъжец, той не е добър човек, но аз мисля, че това е много грешно. Тиери вече излезе пред медиите и каза, че иска да се преиграе мача. Това е важното. Колко пъти играчи са вкарвали гол след игра с ръка или от положение на засада? Това се случи например през 1986 година с Диего Марадона срещу Англия", защити Стоичков капитанът на Франция.

"И през 1994 година когато България игра полуфинал срещу Италия съдията не даде две дузпи за нас. Това е част от футбола", заключава Христо.

Каквото и ниво да постигне като мениджър, Христо Стоичков влезе в историята на футбола със Златната си обувка от 1994 година, вкарвайки шест гола на финалите. Това е една индивидуална награда, която се дава на най-добрите футболисти в света - коментира Goal.com.

"За да се спечели Златната обувка е много трудна работа. Само в седем мача трябва да вкараш пет - шест гола. Това означава да си във форма от самото начало", разсъждава Стоичков.

"Не мога да кажа отсега кой ще получи наградата. Но със сигурност някой който играе в Шампионската лига. Може би Торес, Дрогба, Рууни, Меси или Роналдо. Ще бъде от тези футболисти, които играят големи мачове на всеки три дни", продължава Христо.

На въпрос на журналиста "кой от участниците може да направи това, което България направи в САЩ 94", Стоичков смята, че това ще бъде някой от африканските отбори.

"Мисля, че някои от африканските страни имат силни отбори. Погледнете Кот д'Ивоар, Гана и Камерун. Ако малка страна успее да пробие, това ще бъде с играчи които имат опит в Шампионската лига. Някои играчи на Южна Африка също са много атлетични и с голямо сърце, но нямат опит. Сега само 4-5 играят в Англия, но те не играят във всеки мач, а това е важното, нищо, че играят в Европа", завършва интервюто си Христо Стоичков пред Амар Сингх от Goal.com.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

  Сподели
273