Анонс на Купата на африканските нации (видео)


Н. Гавазов

Анонс на Купата на африканските нации (видео)

Изминалата година премина под знака на победата на националния отбор на Замбия в турнира за Купата на африканските нации. На 19 януари в Йоханесбург ще със срещата между ЮАР и Кабо Верде ще бъде даден стартът на КАН 2013. Това със сигурност не е най-престижното състезание на планетата, но още по-убедено може да твърдим, че е най-колоритното.

Няма как да разберем логиката на африканските футболни чиновници, които решиха първенството на континента да се провежда в нечетни години. Така по-малко от 12 месеца след успеха на Замбия, ето че стартира следващото издание на състезанието, а от цялата работа трябва да бъдат обидени хората на Ерве Ренар, тъй като в Купата на Конфедерациите ще участва победителят от сегашния КАН.


Мястото на провеждане

29-ят КАН трябваше да се състои в Либия, но гражданската война и проблемите в страната направиха невъзможно провеждането му. Наложи се спешно да се мести състезанието и изборът падна върху ЮАР, който вече бе домакин на Мондиал 2010 и по най-безболезния начин можеше да приеме първенството. Интересното е, че градовете и стадионите където ще се играят срещите бяха променяни четири пъти. В крайна сметка се взе решение на пет места да се проведат двубоите. „Сокър Сити" в Йоханесбург ще приеме мача на откриването и финала. Останалите мачове ще се играят на „Мозес Мабида" (Дърбан), „Нелсън Мандела Бей (Порт Елизабет), „Мбомбела" (Мбобела) и „Роял Бафокенг" (Рустенбург).


Участници

Системата за подбор на финалистите на КАН 2013 бе възможно най-сложната. Това е следствие на големия брой на участниците и малкото време за провеждане на квалификациите. Освен това няколко отбора се отказаха от участие. В крайна сметка се взе следното решение: на предварителния кръг четирите най-слаби по рейтинг отбора в двойки разиграха две места за първия етап. Там отидоха 28 тима, които не играха на КАН 2012. Към 14-те победителя се присъединиха 16-те миналогодишни финалиста, за да определят 15 сегашни победителя, които трябваше да заминат за ЮАР.

От цялата работа се получиха интересни резултати. Най-напред излетя Египет. Шампионът от 2006, 2008 и 2010 отпадна от ЦАР. След това отпадна Камерун. Ето'О и Ко отпаднаха от Кабо Верде! Етиопия елиминира Судан, а шампиона Замбия бе близо до отпадане от Уганда.

Така в сравнения с миналата година съставът на участниците се измени много - вместо Габон, Екваториална Гвинея, Гвинея, Сенегал, Ботсвана, Либия и Судан, сега ще играят ЮАР, ДР Конго, Нигерия, Алжир, Кабо Верде, Того и Етиопия. Кабо Верде е и дебютант, а Етиопия се появи за последно в далечната 1982 г.

Група А: ЮАР, Ангола, Мароко, Кабо Верде
Група В: Гана, Мали, Нигер, ДР Конго
Група С: Замбия, Нигерия, Буркина Фасо, Етиопия
Група D: Кот д'Ивоар, Тунис, Алжир, Того

 

Фаворити

В сравнение с миналата година списъкът е силно изменен. Първият и главен претендент е Кот д'Ивоар. Така беше и на КАН 2012. Съставът се запази като цяло, с изключение на това, че Кедера Кейта и Сейду Думбия отсъстват, а дойде Арун Коне от Уигън. Важното е, че тук са Дрогба, братя Туре, Жервиньо, Ебуе, Тене, Шейк Тиоте, Саломон Калу, Ромарик и Дидие Конан. Минусът е, че за треньор е назначен бившият играч на Парма и Интер Сабри Лямуши, който няма треньорски опит.

Другият фаворит е шампиона Замбия. Всички лидери са тук, няма никакви изменения, освен това, че някои играчи смениха клубната си принадлежност. Проблемът сега е, че вече всички ще гледат сериозно на тима на Ерве Ренар и никой няма да си позволи подценяване.

Третият отбор смятан за фаворит е Нигерия, който пропусна миналогодишното издание. Силата на тима е в атаката, остава само да се намери баланса с отбраната и „суперорлите" могат да станат страшна сила.

Не е ясно как ще се представи домакина ЮАР, но отчитайки факта, че тук няма нито едно известно име, което да играе в Европа, шансовете за победа са минимални.

Гана беше фаворит миналата година и достигна до финал, но сега не може да определим „черните звезди" за такива.

 

Интересни моменти

В първенството ще участват играчи от различни национални шампионати. Например в Кабо Верде играе защитникът на Фола Еш от Люксембург Рони. В нападение анголците могат да разчитат на Гилерме, който защитава цветовете на Вадуц от Лихтенщайн. В Того е Босу от виетнамския Бекемекс Бин Дуон.

Интересното е, че преди квалификациите в африканската конфедерация се появи нов член - Южен Судан, а в същото време Судан за първи път в историята не успя да се класира за финалите на КАН.


На кои три въпроса ще даде отговор КАН:

1. Ще прекъсне ли проклятието върху Кот д'Ивоар?

Този отбор има само една победа в състезанието и тя е през 1992 година. Оттогава насам ивоарийците имат няколко финала, но така и не успяват да седнат на престола.

2. Кой ще оцелее в групата на смъртта?

Бездушният жребии събра на едно място мощните отбори на Тунис и Алжир с непредсказуемия Того и фаворита Кот д'Ивоар. Кой ще оцелее? Едва ли някой може да каже.


3. Какви чудеса отново ще видим?

 

КАН е истинско пристанище на последните романтици. Разбира се, за последните години значително се подобри играта в защита, заради участието на много футболисти в големите първенства на Европа, но неповторимият африкански дух продължава да живее и все още може да се види как за 13 минути се връщат четири гола.


Остава само да се насладим на футбола, в който едва ли някой има особени пристрастия. В продължение на три седмици 16 отбора започват битка, от която ще излезе само един победител. А неговото име ще разберем на 10 февруари.

 

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
94