Топ 5 на най-неудачните дузпи


.

Топ 5 на най-неудачните дузпи

Единадесетметровият наказателен удар е неизменна част от съвременният футбол. Защитниците на отбраняващия се отбор се стараят да възпрепятстват противника да играе в пределите на собственото си наказателно поле и ако нарушат правилата там следва дузпаа. Дузпа - една много тежка санкция. Първото наказание е въведено през 1892 година и удивителното е, че е измислено от вратаря Уилям Макръм. Дали този факт е известен на съвременните вратари, толкова силно страдащи от нападателите ние не знаем, но тази санкция се превръща в кошмар за всеки един вратар.

В историята на футбола има много случаи на неудачно изпълнение дузпи. Много спорове съществуват обаче кой е истинската жертва при изпълнението на дузпата: вратаря или биещия дузпата. Бразилският вратар Леао казва, че жертвата е човека зад топката защото евентуален негов пропуск е истинска катастрофа докато вратарят ако пропусне никой не го обвинява.

Ние се постарахме да изберем пет от най-интересните дузпи изпълнявани досега

1. Мохамед Жедид (Сърбия и Черна гора - Тунис) 2004 г.

Започваме с една много интересна ситуация в цялата история на футбола изобщо. Когато тунизиецът Жедид застава зад бялата точка едва ли е знаел какво му се случва. Срещата е част от Олимпийските игри в Атина и балканския отбор няма никакви шансове за класиране по-нататък, докато Тунис имат някакви теоретични такива. До 79 минута срещата е 1:1 когато съдията от Танзания Арииотима отсъжда дузпа в полза на Тунис. Какво е станало при отсъждането на наказателния удар не знаем, но поведението на съдията след това е като на клиент на психиатрично заведение.

Зад топката застава Жедид и от първия път я вкарва във вратата на Милоевич, но съдията отменя гола защото футболист от Тунис е влязъл в наказателното поле. Следва втори удар, но и той е отменен защото футболист на Сърбия и Черна гора е влязъл в накзателното поле. Трети удар следва където потърпевш се оказва Хагуи получавайки даже жълт картон за бягане по време на изпълнението. Четвъртата серия вратарят хваща топката, но съдията пък сега отменя гола и треньорът на сърбите Петрович едва е удържан на скамейката от желанието си да поздрави съдията. Петия удар е спасен от вратаря, но пак е отменено изпълнението и едва от шестия път след назряваш футболен скандал Жедид отнася стойката зад вратата , Арииотима се поглежда с помощника си и.. о чудо голът е признат.


2. Робер Пирес(Арсенал - Манчестър Сити) 2006

Френският артилерист Робер Пирес е известен със своите екстравагантни изпълнения на дузпи. В мач от висшата лига на Англия Пирес е решил да претвори в дела една своя идея. Както е известно според правилата, биещият футболист задължително трябва да удари топката , която трябва да направи една обиколка на окръжността си и след това всеки един футболист може да я вземе и продължи играта.
Точно това са се опитали да направят двамата съотборници в Арсенал и националния отбор на Франция Пирес и Тиери Анри, не отчитайки "гражданите" с какво са се занимавали по време на подготвителния период, но факт е, че хитрите намерения на двамата французи не се сбъдват.

3. Питър Девийн( Ланкастър - Уайтли Бей) 1991
Това е един футболист, без голямо майсторство, но е забелязан именно поради най-ужасно изпълнената дузпа на Британските острови. Във финалния мач на Девайн се паднало да изпълни наказателния удар защото имал страхотно силен удар. Приближавайки се към топката обаче , той се спъва и губи равновесие при кото опорния му крак удря топката след което тя е овладяна от противника. По-лошото е след това - футболистът влиза в болница за операция.

 

 

 

4. Джон Тери( Манчестър Юнайтед - Челси) 2008

Предпоследния финал от шампионската лига дълго още ще остане в паметта ни. Двата английски гранда в Москва проведоха три часов маратон завършващ с дузпи.

Феновете на Юнайтед започнах да рисуват пред себе си не толкова добри переспективи когато се разбра, че зад топката заства Джон Тери. Не емоционалния Лампард, който ще вдигне ръце към небето и ще прозове всички роднини да му помогнат при удара. Зад топката застава капитанът на Челси, който е известен със своята безкомпромисност и далеч от всякакви сантименти. До удара, Роман Абрамович най-вероятно виждаше в своя музей поредния си трофей. След миг обаче кадрите със плачещия Джон обиколиха целия свят. След срещата, на един от сайтовете на Юнайтед се появи ето това видео:

 

 

5. Мартин Палермо( Аржентина- Клолумбия) 1999г
Робер Пирес, Питър Девийн и Джон Тери бледнеят пред майсторството на знаменития аржентински футболист Мартин палермо. Единствено той в историята на футбола три пъти изпуска дузпа в един мач. Съдбата на Палермо от началото до края на кариерата му е свързана с родната Бока в състава на която е постигнал всичкивъзможни и невъзможни рекорди.

 

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
363